Ανύπαρκτο ενδιαφέρον για τις 36 – 72 δόσεις: Πόσοι έχουν κάνει αιτήσεις – “Ψαλιδίζονται” οι πιθανότητες για παράταση
Άτονο είναι το ενδιαφέρον για ρύθμιση χρεών σε 36 ή 72 δόσεις. «Ψαλιδίζονται» οι πιθανότητες για μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης αποπληρωμής των λεγόμενων «κορονοχρεών».
Με τα έως τώρα δεδομένα οι οφειλές που «πάγωσαν» την περίοδο των σκληρών περιοριστικών μέτρων θα αρχίσουν να αποπληρώνονται σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις με την πρώτη να εξοφλείται έως τις 31 Ιανουαρίου.
Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στη ρύθμιση λήγει σε 9 ημέρες, αλλά η ανταπόκριση των δυνητικών δικαιούχων είναι ως τώρα μάλλον… ανύπαρκτη!
Εξαιρετικά περιορισμένη είναι έως σήμερα οι ανταπόκριση των φορολογουμένων στη ρύθμιση των 36 άτοκων ή 72 έντοκων (με επιτόκιο 2,5%) για την εξόφληση των λεγόμενων «κορονοχρεών» και αυτή η εξέλιξη ως φαίνεται ως τώρα λειτουργεί… ανάποδα!
Ποιες είναι οι προθεσμίες για την αίτηση και την εξόφληση
Δηλαδή, η «αποχή» των υπόχρεων από τη ρύθμιση που αφορά στην εξόφληση των συσσωρευμένων οφειλών οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών στο συμπέρασμα ότι οι δυνητικοί δικαιούχοι δεν έχουν λόγους να αξιοποιήσουν τις 36 ή 72 δόσεις για να εξοφλήσουν τα χρέη τους και άρα δεν συντρέχουν λόγοι παράτασης των προθεσμιών αποπληρωμής!
Είναι ενδεικτικό πως από τους σχεδόν 830.000 φορολογούμενους που θεωρητικά είχαν το δικαίωμα να ενταχθούν στη ρύθμιση μόλις 8.000 είχαν υποβάλει αίτηση!
Αυτή την στιγμή έχει δοθεί περιθώριο έως και τις 26 του τρέχοντος μήνα στους υπόχρεους να υποβάλλουν αιτήσεις προκειμένου να διευθετήσουν τα «κορονοχρέη» και να τα εξοφλήσουν σε 36- 72 δόσεις και κατόπιν θα πρέπει να αρχίσει η αποπληρωμή των οφειλών.
Συγκεκριμένα η πρώτη δόση (από τις 36 ή τις 72) θα πρέπει να καταβληθεί έως 31 Ιανουαρίου 2022.
Πώς ενεργοποιείται η ρύθμιση των 36-72 δόσεων
Στη ρύθμιση οι δικαιούχοι μπορούν να αποπληρώσουν με 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%.
Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης. Οι δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθούν δύο δόσεις, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια και όλων των ευεργετημάτων, ενώ το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής θα καθίσταται άμεσα απαιτητό.
Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων άνω των 1.000 ευρώ.
Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εντάσσονται στη ρύθμιση είναι αυτές που γεννήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 και ο οποίες είναι:
– Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων), που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες εντός του Ιουλίου.
– Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές.
– Ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι, δηλαδή βρίσκονται σε αναστολή.
– Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.
Η ρύθμιση για τα πανδημικά χρέη αφορά:
– Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών.
– Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-εργασία».
– Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
– Άνεργοι, εγγεγραμμένοι για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης στον ΟΑΕΔ.
Ποιοι εξαιρούνται από την ρύθμιση
Εξαιρούνται από την υπαγωγή στη ρύθμιση:
α) ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020,
β) οφειλές οι οποίες δεν δύνανται να ρυθμίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 4002/2011 (Α’ 180) και αφορούν ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις και
γ) δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής ή κατ’ εφαρμογή του ν. 4469/2017.