Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Αναβάθμιση της Ελλάδας από την DBRS

2λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Αναβάθμιση της Ελλάδας από την DBRS

Η DBRS αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ (Low) από Β (High) και άλλαξε την τάση από θετική σε σταθερή.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως από την τελευταία του αξιολόγηση, η Ελλάδα και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ολοκλήρωσαν επιτυχώς την πρώτη και τη δεύτερη αξιολόγηση της Ενισχυμένης Παρακολούθησης. Η απελευθέρωση της πρώτης δόσης των μέτρων για το χρέος έχουν εγκριθεί, όπως επίσης και η εκταμίευση ποσού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί φέτος στο 2,3% από περίπου 1,9% το 2018. Η DBRS αναμένει ότι ο δημοσιονομικός στόχος για το 2018 θα ξεπεραστεί.

Επιπλέον, όπως αναφέρει, η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές. Σύμφωνα με τον οίκο, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει αυτές τις εξελίξεις.

Η απόφαση για αλλαγή της τάσης από θετική σε σταθερή, όπως αναφέρει η DBRS, αντικατοπτρίζει την πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πορεία της, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών. Η DBRS αναμένει διατήρηση των θετικών αξιολογήσεων από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στο πλαίσιο της διαδικασίας της ενισχυμένης επιτήρησης, η οποία θα ενεργοποιήσει νέα μέτρα για το χρέος και θα συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη στις κεφαλαιαγορές.

Η DBRS σημειώνει ότι η Ελλάδα αναμένεται να εξοφλήσει εκ των προτέρων τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ ύψους 3.6 – 3.7 δισ. ευρώ από τα 9.5 δισ. ευρώ συνολικά. Ταυτόχρονα, σημειώνει, ο λόγος του χρέους παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο και η επίτευξη του κατάλληλου δημοσιονομικού συνδυασμού, παράλληλα με την επίτευξη πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για την ΕΕ μεσοπρόθεσμα.

Επιπλέον, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα βρίσκονται σήμερα σε πολύ υψηλό επίπεδο, περιορίζοντας την ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ:
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *