Μείναμε σπίτι – Και τώρα απαιτούμε να μάθουμε πως πληρώθηκαν τα ΜΜΕ

Μείναμε σπίτι - Και τώρα απαιτούμε να μάθουμε πως πληρώθηκαν τα ΜΜΕ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Στην κατάθεση επίσημου αιτήματος κατάθεσης εγγράφων προχώρησε η ανεξάρτητη ομάδα του Vouliwatch, η οποία ζητεί από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικά τα ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» και καλεί τους πολίτες να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για διαφάνεια και ενημέρωση.

Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι το αίτημα αυτό είναι «πάνδημο αλλά ακόμη… ανικανοποίητο» και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «τα αιτήματα FOΙ (Freedom of Information), η άσκηση δηλαδή του συνταγματικά και ευρωπαϊκά κατοχυρωμένου δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, αποτελούν στη χώρα μας έννοια άγνωστη, παρά την προοδευτική νομοθετική τους κατοχύρωση. Σε μια εποχή που όλοι ομνύουν υπέρ της διαφάνειας και της λογοδοσίας, στη χώρα μας το δικαίωμα των πολιτών να απαιτούν συγκεκριμένη πληροφόρηση για τις πράξεις της διοίκησης παραμένει γράμμα κενό».

Δείτε το αίτημα κατάθεσης εγγράφων για τη συγκεκριμένη υπόθεση για να συμμετέχετε στην καμπάνια.

Πάνδημο αλλά ακόμη …ανικανοποίητο παραμένει το αίτημα για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στην οικονομική ενίσχυση των Μέσων Ενημέρωσης στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι».

Πρόκειται για το διαφημιστικό πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Μάρτιο προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και να διαμορφωθεί η ανάλογη κουλτούρα στην καθημερινή τους ζωή ώστε να μειωθεί η μεταδοτικότητα του Covid 19.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, για λόγους ταχύτητας η καμπάνια ανατέθηκε με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Initiative Media η οποία και ανέλαβε τον σχεδιασμό και την διανομή των κονδυλίων διαμορφώνοντας μία επικοινωνιακή στρατηγική. Τώρα, μετά την επιτυχή πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας, το θέμα της λογοδοσίας και της διαφάνειας για κονδύλια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανήθηκαν είναι στην ημερήσια διάταξη. Η αναγκαιότητα πλήρους ενημέρωσης μέσω θεσμικών διαδικασιών είναι αποδεκτή από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων (διαβάστε παρακάτω στο τμήμα με τίτλο «Κοινό, διακομματικό αίτημα η διαφάνεια στη διάθεση των 20 εκατομμυρίων ευρώ).

ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ FOI ΑΠΟ ΤΟ VOULIWATCH

Τα αιτήματα FOΙ (Freedom of Information), η άσκηση δηλαδή του συνταγματικά και ευρωπαϊκά κατοχυρωμένου δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, αποτελούν στη χώρα μας έννοια άγνωστη, παρά την προοδευτική νομοθετική τους κατοχύρωση. Σε μια εποχή που όλοι ομνύουν υπέρ της διαφάνειας και της λογοδοσίας, στη χώρα μας το δικαίωμα των πολιτών να απαιτούν συγκεκριμένη πληροφόρηση για τις πράξεις της διοίκησης παραμένει γράμμα κενό.

Επειδή, το στοιχείο του χρόνου είναι σημαντικό στα ζητήματα διαφάνειας (αρνητική εμπειρία υπάρχει από τις δηλώσεις των Πόθεν Έσχες των βουλευτών που δημοσιοποιούνται με 2 έτη διαφορά) το Vouliwatch, σε συνεργασία με τον οργανισμό Reporters United, πήραν την πρωτοβουλία να υποβάλουν αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τους αρμόδιους και ειδικότερα τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κο. Στέλιο Πέτσα και τον Υφυπουργό Οικονομικών, κο. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ζητώντας πλήρη και αναλυτικό κατάλογο από τον οποίο να προκύπτουν τα ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ, ποιο ΜΜΕ έλαβε τι ποσό, τα κριτήρια επιλογής καθώς και τη σύμβαση ανάθεσης στην Initiative Media με το ποσό της αμοιβής της. Διαβάστε το αίτημά μας εδώ.

Με αφορμή αντίστοιχα επιτυχημένα παραδείγματα της Κοινωνίας των Πολιτών στο εξωτερικό, το Vouliwatch για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λόγω της βαρύτητας του ζητήματος καθώς και των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που βιώνουμε όλοι και οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια νέα οικονομική κρίση και τοποθετούν τη διάθεση δημοσίου χρήματος στην κορωνίδα της πολιτικής λογοδοσίας, καλεί σήμερα όλους τους πολίτες να καταθέσουν με τη σειρά τους αντίστοιχα αιτήματα για δημοσίευση των στοιχείων αυτών.

Μέσω της μαζικής κινητοποίησης, μπορούμε να καταφέρουμε μια πιο άμεση ανταπόκριση της διοίκησης στο αίτημά μας και να πετύχουμε μια ουσιαστική νίκη διαφάνειας και δημοκρατικής ενεργοποίησης.

Βρείτε εδώ και κατεβάστε ένα πρότυπο αίτημα κατάθεσης εγγράφων για τη συγκεκριμένη υπόθεση το οποίο μπορείτε να συμπληρώσετε με τα δικά σας στοιχεία και στη συνέχεια να αποστείλετε στις διευθύνσεις των αρμοδίων οργάνων:

Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας: information@minpress.gr

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κο. Στέλιος Πέτσας: sec_spokesman@mindigital.gr

Υφυπουργός Οικονομικών, κος Θεόδωρος Σκυλακάκης: deputyminister-secr@minfin.gr, ministeroffice@minfin.gr

Μπορείτε, εάν επιθυμείτε, να μας κοινοποιείτε στο αίτημά σας (στο press@vouliwatch.gr) για να παρακολουθούμε τον αριθμό των πολιτών που συμμετέχουν στην καμπάνια μας.

Δείτε Επίσης

Σημαντική αύξηση καταγράφεται στις ταξινομήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου 2021, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος στο συνέδριο «Electric Vehicle Conference».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜιχάληςΠαπαδόπουλος: Σημαντική αύξηση στις ταξινομήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Σημαντική αύξηση καταγράφεται στις ταξινομήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου 2021, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος στο συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα »
Αθηνά Τερζοπούλου: Συνεδρίασε σήμερα ( 23.9.21) στην Αθήνα η επιτροπή της Κεντρικής Ενωσης Δημων Ελλάδας ( τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης), στο πλαίσο λήψης άμεσων μέτρων μείωσης του κόστους ενέργειας γεωργών, και κτηνοτρόφων
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αθηνά Τερζοπούλου: Συνεδρίασε σήμερα ( 23.9.21) στην Αθήνα η επιτροπή της Κεντρικής Ενωσης Δημων Ελλάδας ( τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης), στο πλαίσο λήψης άμεσων μέτρων μείωσης του κόστους ενέργειας γεωργών, και κτηνοτρόφων

Σήμερα ( 23.9.21) συνεδρίασε στην Αθήνα η επιτροπή της Κεντρικής Ενωσης Δημων Ελλάδας ( τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης), στο πλαίσο λήψης άμεσων μέτρων μείωσης του κόστους ενέργειας γεωργών, και κτηνοτρόφων και

Διαβάστε περισσότερα »
Νέο ΕΣΠΑ: Ανοίγουν οι "κάνουλες" με 3,9 δισ. ευρώ για μικρομεσαίους - Το σχέδιο για "έξυπνη εξειδίκευση" - Πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέο ΕΣΠΑ: Ανοίγουν οι “κάνουλες” με 3,9 δισ. ευρώ για μικρομεσαίους – Το σχέδιο για “έξυπνη εξειδίκευση” – Πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»

«Ανοίγουν οι κάνουλες» του νέου ΕΣΠΑ: Έως το τέλος της χρονιάς αναμένεται η έκδοση των πρώτων προσκλήσεων – προκηρύξεων για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσα από ένα συνολικό «πακέτο» 3,9 δισ. ευρώ! Ήδη

Διαβάστε περισσότερα »
ANOIXTH ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ANOIXTH ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ

23.9.2021 Κύριε Πρωθυπουργέ, Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα με τη διαδικτυακή πλατφόρμα efood της γερμανικής Delivery Hero, η οποία εκβιαστικά πρότεινε σε διανομείς της, μέσω της εφαρμογής Road Runner που χρησιμοποιεί για

Διαβάστε περισσότερα »
Αυξάνεται η τιμή έκδοσης του διπλώματος οδήγησης - για όλους όσους είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν νοσήσει.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυξάνεται η τιμή έκδοσης του διπλώματος οδήγησης – για όλους όσους είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν νοσήσει.

Με μια νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η κυβέρνηση οδηγεί σε αύξηση και το κόστος της έκδοσης νέου διπλώματος κατά 120 ευρώ για όλους όσους είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν νοσήσει.

Διαβάστε περισσότερα »
Νέο εξοικονομώ: Ανατροπές με επιδοτήσεις έως 75% - Όλες οι λεπτομέρειες για τις μοριοδοτήσεις
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέο εξοικονομώ: Ανατροπές με επιδοτήσεις έως 75% – Όλες οι λεπτομέρειες για τις μοριοδοτήσεις

Ανατροπές έρχονται στο «Νέο Εξοικονομώ» καθώς υιοθετείται μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία στις επιδοτήσεις για «μαστορέματα» στο σπίτι. Η λογική του «όποιος πρόλαβε… την κρατική ενίσχυση είδε» εγκαταλείπεται και υιοθετείται ένα νέο μοντέλο

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Δείτε το νέο spot της ΔΙΑΔΥΜΑ
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida