Power Pass: Οργή των πολιτών για τα μικρά ποσά

Power Pass: Οργή των πολιτών για τα μικρά ποσά

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Power Pass: Οργή των πολιτών για τα μικρά ποσά

Οργή κι απογοήτευση αντί για ανακούφιση προκάλεσε τελικά η ανακοίνωση των εκκαθαριστικών για το Power Pass, με το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, να ανακοινώνει σήμερα ότι τελικώς το μέτρο επεκτείνεται ώστε να καλύψει και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν εκδοθεί εντός του Ιουνίου 2022 χωρίς να χρειαστεί νέα διαδικασία από τους πολίτες.

Η ανακοίνωση των πρώτων εκκαθαριστικών ωστόσο δεν προκάλεσε ενθουσιασμό στους δικαιούχους. Οι περισσότεροι από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είδαν ποσά μεταξύ 30 – 40 ευρώ ή και ακόμα χαμηλότερα, ενώ ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που τα ποσά ήταν τριψήφια.

Οι υποσχέσεις για επιδοτήσεις που θα κάλυπταν μεγάλο μέρος της ρήτρας αναπροσαρμογής ξεφούσκωσαν με τον καιρό με τους χρήστες να αναρτούν τεράστια ποσά που έχουν ήδη πληρώσει για να επιδοτηθούν τελικά με ψίχουλα, όπως λένε.

 

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η ανάλυση της εκκαθάρισης ανά μήνα έδειξε και …αρνητικά ή μηδενικά ποσά. Για παράδειγμα, υπήρξαν χρήστες που επιδοτήθηκαν για τον Απρίλιο, αλλά για κανέναν προηγούμενο μήνα με το ποσό να είναι μηδενικό για τους προηγούμενους λογαριασμούς, ενώ σε άλλους στην επιδότηση Μαΐου προέκυπτε ότι τελικά …χρωστάνε για παράδειγμα 4 ευρώ.

 

Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκαθαρίζουν ότι τα στοιχεία προέρχονται αποκλειστικά από τους παρόχους συμπληρώνοντας ότι ενδεχόμενα αρνητικά ποσά ίσως προκύπτουν από διάστημα που δεν είχε πραγματοποιηθεί μέτρηση ή ήταν σε ισχύ κάποια έκπτωση εκ μέρους του παρόχου. Το βέβαιο είναι ότι ακόμα και από την ανάλυση της εκκαθάρισης, δεν μπορεί να αντιληφθεί εύκολα κανείς πως ακριβώς προκύπτει το τελικό ποσό της επιδότησης.

 

Αρκετοί ήταν οι χρήστες που ανάρτησαν εκκαθαριστικά επιδότησης των 20 ευρώ ρωτώντας αν θα τους βοηθήσει κανείς να τα …φάνε μαζί, άλλοι διακωμωδούν την κατάσταση λέγοντας ότι ετοιμάζουν βαλίτσες για διακοπές «πειράζοντας» ελαφρώς τους στίχους γνωστού τραγουδιού: «Λονδίνο, Αμστερνταμ ή Βερολίνο έχεις ξεχάσει που ακριβώς θέλεις να πας. Όσα κι αν έχω δανεικά πια δε σου δίνω να κάνεις βόλτες με το Power Pass».

 

 

 

 

Δε λείπουν και εκείνοι που συγκρίνουν τη διαδικασία με τις παλαιότερες ταχύτητες στο διαδίκτυο και τις τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ πραγματικών και ονομαστικών ταχυτήτων: «Η φάση με το Power Pass και τα 600 ευρώ είναι σαν τις συνδέσεις Ίντερνετ, σου πουλάγανε έως 24 ΜΒ και είχες 2 – 3 Μβ με το ζόρι» γράφει ένας χρήστης.

 

 

 

 

Για πάρα πολλούς το επίδομα του λογαριασμού ρεύματος ήρθε χαμηλότερο ακόμα κι απ΄αυτό του επιδόματος καυσίμων: «Επίτευγμα που τα χρήματα του Power Pass είναι λιγότερα από τα χρήματα του Fuel Pass. Δεν έχω ρέστα».

 

 

 

Από αύριο Παρασκευή οι καταβολές

 

Η καταβολή της επιδότησης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ξεκινά από αύριο, Παρασκευή 15/07, ενώ αναλυτικά ενημερωτικά εκκαθάρισης αναρτώνται σταδιακά από χθες το βράδυ στη σχετική πλατφόρμα του Power Pass, που υλοποιήθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Παράλληλα, αποστέλλεται και ενημερωτικό e-mail για την ανάρτησή τους στους δικαιούχους, οι περισσότεροι εκ των οποίων βέβαια δεν το είχαν λάβει έως το μεσημέρι της Πέμπτης.

 

Το ποσό της ενίσχυσης και ο καταμερισμός ανά δικαιούχο υπολογίζεται από την ΚτΠ με βάση τα δεδομένα που έχουν αντληθεί από τους προμηθευτές ή και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας και την ΑΑΔΕ.

 

Συνολικά έχουν υποβληθεί 2.952.778 αιτήσεις, που αφορούν 2.530.597 φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι ένας δικαιούχος είχε το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση πέραν της κύριας κατοικίας και για μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που σπουδάζει στο εσωτερικό.

 

Από τα 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα, αναρτώνται άμεσα ενημερωτικά εκκαθάρισης για τα περίπου 1,9 εκατ. και τα οποία αναμένεται να πληρωθούν αύριο, Παρασκευή, με το ποσό να ανέρχεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ.

 

Για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα συνεχίζεται ο έλεγχος των στοιχείων και όσα εξ αυτών είναι δικαιούχοι αναμένεται να πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την έκδοση των σχετικών ενημερωτικών εκκαθαριστικών. Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί εντός της χρονικής περιόδου αναφοράς να υπερβαίνει τα 30 ευρώ. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό της έκτακτης οικονομικής βοήθειας για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, ανέρχεται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ.

 

Σημειώνεται ότι έχει ήδη μεταφερθεί από τις Γενικές Κρατικές Δαπάνες του Υπουργείου Οικονομικών, ποσό ύψους 280 εκατ. ευρώ στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και κατόπιν στην ΚτΠ Μ.Α.Ε., προκειμένου να ολοκληρωθούν οι πληρωμές.

 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη έχουν δεσμευτεί 280 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του μέτρου και ότι, για ορισμένους συμπολίτες μας, εκδόθηκαν εκκαθαριστικοί λογαριασμοί εντός Ιουνίου 2022 που αφορούν τη χειμερινή περίοδο κατανάλωσης με σημαντική επιβάρυνση, η Κυβέρνηση προχωρά σε επέκταση του μέτρου και για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου.

 

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στην πλατφόρμα Power Pass και χωρίς να απαιτείται υποβολή νέας αίτησης, το επόμενο διάστημα θα ληφθούν από τους παρόχους ενέργειας τα στοιχεία για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου. Οι λογαριασμοί του Ιουνίου θα συσχετιστούν με τις δηλώσεις κύριας κατοικίας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα.

 

Κατόπιν, θα επαναϋπολογιστεί το σύνολο της ενίσχυσης για την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου έως 30 Ιουνίου, και το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι, έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ένας δικαιούχος ξεπερνά τα 30 ευρώ επιβάρυνση για το σύνολο της περιόδου 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022, θα λάβει τη συνολική ενίσχυση, δηλαδή θα γίνει επαναϋπολογισμός του ποσού για το σύνολο της περιόδου. Αντίστοιχα, η συνολική ενίσχυση για την περίοδο 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ.

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

asfaleies nikou ptolemaida
Tagged