Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Καύσιμα-βενζίνη: Παράθυρο για νέα παρέμβαση της κυβέρνησης – Τι είπε ο Οικονόμου

8λ ανάγνωσης
Καύσιμα-βενζίνη: Παράθυρο για νέα παρέμβαση της κυβέρνησης - Τι είπε ο Οικονόμου
Καύσιμα-βενζίνη: Παράθυρο για νέα παρέμβαση της κυβέρνησης – Τι είπε ο Οικονόμου

Ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, το ενδεχόμενο για νέα κυβερνητική ενίσχυση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε περίπτωση που συνεχιστεί η ενεργειακή κρίση, όπως ανέφερε στο σημερινόμπρίφινγκ προς τους κυβερνητικούς συντάκτες.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα παρέμβαση στον τομέα των καυσίμων, σημείωσε: «Μέχρι πριν 3-4 μέρες το κυρίαρχο και αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά το ενεργειακό. Είπαμε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του. Προσθέσαμε στις δράσεις μας το εθνικό σχέδιο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για να έχουμε την καλύτερη και ταχύτερη εφαρμογή του σχεδίου αυτού 3,2 δις ευρώ.

Παράλληλα η πολιτική μας είναι πολιτική που συνεχώς βρίσκει τρόπους για να βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας. Είχαμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, είχαμε τη μείωση ΕΝΦΙΑ που σημαίνει επίσης ενδυνάμωση του εισοδήματος, τις κάρτες καυσίμων, τη μείωση 15 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης. Εδώ είμαστε. Παρακολουθούμε τα πάντα. Κάνουμε ελέγχους. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα μέτωπα που έχει ο πολίτης είναι πολλαπλά και οι δυσκολίες στην καθημερινότητά του εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και του αυξημένου πληθωρισμού που αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης είναι πολύ μεγάλος. Από την άλλη πάντοτε με ειλικρίνεια και σαφήνεια του λέμε ότι η προσπάθεια μας εστιάζεται στο να περιορίζουμε το δυνατόν τις επιπτώσεις αυτές. Ήδη από Ιούλιο και μετά με το εθνικό σχέδιο θα έχουμε μείωση στις αυξήσεις από 70% έως 90%».

Καύσιμα- Βενζίνη: Πρόβλεψη-σοκ για πάνω από 3 ευρώ το λίτρο

Οι τιμές στα καύσιμα -βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης- παραμένουν στα ύψη, ενώ μόλις χθες ξεπέρασαν τα 2,60 ευρώ σε κάποιες περιοχές.

Οι πρατηριούχοι αναφέρουν ότι η κίνηση έχει περιοριστεί σημαντικά, ενώ οι πολίτες πλέον βάζουν ελάχιστη βενζίνη και κάνουν μόνο τις απαραίτητες μετακινήσεις.

Στο mega μίλησε σχετικά η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, η οποία είπα χαρακτηριστικά ότι: «Η αισχροκέρδεια και στα καύσιμα καλά κρατεί, και δε γίνονται έλεγχοι. Πρέπει να γίνει παρέμβαση της κυβέρνησης ως προς τον ειδικό φόρο κατανάλωσης», σχολίασε η κ. Καλαποθαράκου, ενώ πρόσθεσε ότι «Αν δε λειτουργήσουν οι εποπτικές αρχές, μπορεί να φτάσουμε και στα 3 ευρώ στο λίτρο».

Αναφερόμενη στους λογαριασμούς ρεύματος, η κ. Καλαποθαράκου τόνισε ότι: «Έχουμε κάνει συλλογικές αγωγές στους προμηθευτές ενέργειας. Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει πολλαπλασιάσει την τιμή της κιλοβατώρας. Προσφεύγουμε στα δικαστήρια για να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η ρήτρα. Για να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους έχουν πληρώσει, αν βγει θετική απόφαση του δικαστηρίου, θα οργανώσουμε ομαδικές διεκδικήσεις. Καθημερινά παίρνουμε δεκάδες καταγγελίες για τους λογαριασμούς ρεύματος».

Βενζίνη: Τι πληρώνουμε στην Ελλάδα και τι πληρώνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη

Ακριβότερη κατά 31,69% είναι η απλή αμόλυβδη βενζίνη στην Ελλάδα τον Μάιο του 2022, συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, όπως προκύπτει από στοιχεία της Κομισιόν.

Ειδικότερα, στις 3 Μαΐου του 2021 η μέση τιμή λιανικής της βενζίνης 95 οκτανίων διαμορφωνόταν σε 1,6 ευρώ το λίτρο, ενώ στις 2 Μαΐου του 2022 ανήλθε σε 2,107 ευρώ. Πρόκειται για τη 13η μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του συγκεκριμένου καυσίμου στην Ε.Ε.-27.

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Καύσιμα-βενζίνη: Παράθυρο για νέα παρέμβαση της κυβέρνησης - Τι είπε ο ΟικονόμουΗ υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση, τις ίδιες ημέρες σύγκρισης, καταγράφηκε στη Βουλγαρία (44,96%). Ακολούθησαν η Τσεχία (41,84%), η Λετονία (40,14%), η Αυστρία (40,13%) κ.ο.κ. Η μόνη χώρα στην οποία διατηρήθηκε σταθερή η τιμή, σε 1,34 ευρώ το λίτρο, ήταν η Μάλτα, ενώ δεν υπήρξε μείωση τιμής σε κανένα κράτος. Οσο για τη μικρότερη αύξηση, παρατηρήθηκε στην Ουγγαρία (7,46%).

 

 

 

 

 

Σε χώρες της Μεσογείου, όπως, για παράδειγμα, στην Ισπανία, η αύξηση έφτασε σε 37,91% (7η στη σχετική κατάταξη), ενώ στην Ιταλία ήταν πολύ μικρότερη, συγκεκριμένα ανήλθε σε 12,60%, γεγονός που την κατέταξε στην 25η θέση της λίστας. Επιπρόσθετα, στην Κύπρο, η τιμή κινήθηκε ανοδικά, κατά 26,20% (18η θέση).

 

Τι πληρώνουμε για βενζίνη

Αξίζει να επισημανθεί, σε σχέση με τη διαμόρφωση της τιμής, πως στις αρχές Μαΐου του 2021 η τιμή διυλιστηρίου της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν στο 0,4799 ευρώ το λίτρο, ενώ οι φόροι, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις αντιστοιχούσαν σε 1,0225 ευρώ, όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ). Η μέση τιμή λιανικής ανήλθε σε 1,6050 ευρώ και το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιριών εμπορίας ήταν κατά μέσο όρο 0,1026 ευρώ.

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Καύσιμα-βενζίνη: Παράθυρο για νέα παρέμβαση της κυβέρνησης - Τι είπε ο Οικονόμου

Η τελική τιμή λιανικής, τότε, διαμορφώθηκε από την τιμή διυλιστηρίου κατά 25,90%, από τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 63,71% και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιριών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 6,39 %.

Αντίστοιχα, στις αρχές Μαΐου του 2022, η τιμή διυλιστηρίου της απλής αμόλυβδης ήταν στα 0,9299 ευρώ το λίτρο, σε 1,1356 ευρώ αντιστοιχούσαν οι φόροι, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις, με τη μέση τιμή να φτάνει στα 2,15 ευρώ. Το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιριών εμπορίας ήταν κατά μέσο όρο στα 0,0845 ευρώ.

Η τελική τιμή λιανικής διαμορφώθηκε από την τιμή διυλιστηρίου κατά 43,25%, από τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 52,82% και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιριών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 3,93%.

Υπενθυμίζεται πως ο ΦΠΑ από 1ης.6.2016 ανέρχεται σε 24%. Ο δε Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε βενζίνες είναι στα 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.

Μείωση ΕΦΚ

Πάγιο αίτημα εκπροσώπων της αγοράς -χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ)-, ασχέτως ενεργειακής κρίσης, πόσω μάλλον τώρα, είναι η μείωση του ΕΦΚ, εκτιμώντας πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών.

Η κυβέρνηση φέρεται να απορρίπτει αυτό το αίτημα και, πέραν της επιδότησης καυσίμων (fuel pass), λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση πιθανών φαινομένων αισχροκέρδειας, που συνήθως βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε περιόδους κρίσεων, όπως η παρούσα ενεργειακή.

Ελεγχοι

Σε αυτή την κατεύθυνση έχει ψηφισθεί τροπολογία του ΥΠΑΝ, με την οποία μπαίνει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που μπορούν να έχουν οι επιχειρήσεις πάνω σε βασικά αγαθά για τη διαβίωση των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων.

Η τροπολογία προβλέπει, συγκεκριμένα, πως έως την 30ή.6.2022, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση (καύσιμα) και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης.9.2021. Σε όποιον παραβαίνει την παραπάνω απαγόρευση, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, σωρευτικά ή διαζευκτικά, επιβάλλονται κυρώσεις ως εξής:

* σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον,

* πρόστιμο από 5.000 έως 1 εκατ. ευρώ.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *