Καλόπιστο… επίδομα ΟΠΕΚΑ -Τι είναι & ποιες περιπτώσεις αφορά (έγγραφο)

Eordaialive Team
2λ ανάγνωσης
Καλόπιστο… επίδομα ΟΠΕΚΑ -Τι είναι & ποιες περιπτώσεις αφορά (έγγραφο)

Καλόπιστο… επίδομα ΟΠΕΚΑ -Τι είναι & ποιες περιπτώσεις αφορά (έγγραφο)

Ο ΟΠΕΚΑ στο πλαίσιο ελέγχων του, εντόπισε  πολλές περιπτώσεις πολιτών που λάμβαναν επιδόματα – κυρίως αναπηρικά,– χωρίς να τα δικαιούνται.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αυτές οι περιπτώσεις ήταν καλόπιστες, δηλαδή χωρίς κάποιοι να προσπαθούν να λάβουν σκόπιμα τα χρήματα, παραπλανώντας τον Οργανισμό.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αλλαγή κριτηρίων, μη ενημερωμένες καταστάσεις, άγνοια… ήταν κάποιες από τις περιπτώσεις που ελέγχθηκαν.

Βεβαίως, ο ΟΠΕΚΑ διέκοψε την καταβολή των εν λόγω επιδομάτων, αναζητώντας -εκ του νόμου- αναδρομικά πίσω τα χρήματα ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα».

Αυτό ήταν ένα «βάρος» που άρχισε να ακολουθεί πολλούς ανθρώπους (κυρίως ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων), και το οποίο βεβαίως διογκωνόταν καθώς οι ίδιοι δεν μπορούσαν να επιστρέψουν χρήματα, ενώ η όποια παρακράτηση από μελλοντικές καταβολές, θα ήταν άδικη, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τα αναπηρικά επιδόματα.

Προς αυτό λοιπόν, στο ν/σ του υπ. Εργασίας που μπήκε σε δημόσια διαβούλευση, ενσωματώθηκε προστατευτική διάταξη για ευάλωτους πολίτες που έλαβαν καλόπιστα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ  χωρίς να τα δικαιούνται. Με την διάταξη αυτή, ουσιαστικά, ενισχύεται η προστασία των ιδιαίτερα ευάλωτων  αυτών ομάδων με την παύση αναζήτησης εκκρεμών οφειλών από τα ποσά που έλαβαν.

Ο καταλογισμός και η αναζήτηση των οφειλών -αν διακόπηκε – μπορεί ΜΟΝΟ να γίνει ή να προχωρήσει αν διαπιστωθεί ότι η καταβολή της παροχής οφείλεται σε πράξεις ή παραλείψεις που αποδίδονται σε δόλο του δικαιούχου ή του νομίμου εκπροσώπου του.

Επιπλέον, για τις υπόλοιπες περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών, υιοθετούνται ευνοϊκά μέτρα, με διάκριση μεταξύ αμέλειας και δόλου, όπως η πενταετής παραγραφή, η δυνατότητα εξόφλησής τους σε δόσεις (έως 72)  ή συμψηφισμούς με μελλοντικές καταβολές, καθώς και η μη αναζήτηση χαμηλών οφειλών (κάτω των 100 ευρώ).

 

 

ΕΓΓΡΑΦΟ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!