Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα πάρουν διπλό «μποναμά» – Ποιοι χάνουν το διπλό επίδομα

Eordaialive Team
5λ ανάγνωσης
Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα πάρουν διπλό «μποναμά» - Ποιοι χάνουν το διπλό επίδομα

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα πάρουν διπλό «μποναμά» – Ποιοι χάνουν το διπλό επίδομα

 


Διπλό επίδομα θέρμανσης που θα φτάνει έως και τα 1.600 ευρώ θα κερδίσουν φέτος δυο κατηγορίες νέων και παλαιών δικαιούχων αρκεί να απαρνηθούν το φυσικό αέριο. Υπάρχει όμως και μια κατηγορία παλαιών δικαιούχων που ακόμη κι αν βάλει πετρέλαιο φέτος ή άλλο καύσιμο πλην φυσικού αερίου και πάλι δεν μπορεί να κερδίσει διπλή επιδότηση και θα μείνει με ποσά έως 800 ευρώ.

 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Διπλό επίδομα θέρμανσης που θα φτάνει έως και τα 1.600 ευρώ θα κερδίσουν φέτος δυο κατηγορίες νέων και παλαιών δικαιούχων αρκεί να… απαρνηθούν το φυσικό αέριο.

Υπάρχει όμως και μια κατηγορία παλαιών δικαιούχων που ακόμη κι αν βάλει πετρέλαιο θέρμανσης φέτος ή άλλο καύσιμο πλην φυσικού αερίου και πάλι δεν μπορεί να κερδίσει διπλή επιδότηση και θα μείνει με ποσά έως 800 ευρώ.

Η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε ήδη, δίνει τις λεπτομέρειες για τους τυχερούς δικαιούχους που θα λάβουν το διπλό επίδομα θέρμανσης φέτος.

Πρόκειται για:

 • Νέους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, που δεν έλαβαν δηλαδή πέρσι επιδότηση (μπορεί να είχαν επιδοτηθεί άλλη χρονιά στο παρελθόν), αιτούνται επιδότηση για άλλο καύσιμο πλην φυσικού αερίου και πληρούν τα πιο στενά εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται γι αυτή την ειδική κατηγορία.
 • Περσινούς δικαιούχους που επιδοτήθηκαν την περίοδο 2021/2022 για φυσικό αέριο και φέτος θα ζητήσουν επίδομα για άλλο καύσιμο, χωρίς ειδικό εισοδηματικό όριο.

Το διπλό επίδομα χάνουν:

 • Περσινοί δικαιούχοι που επιδοτήθηκαν πέρσι για πετρέλαιο, καυσόξυλα κλπ (πλην φυσικού αερίου) και φέτος θα ζητήσουν επίδομα για το ίδιο καύσιμο.

1. Νέοι δικαιούχοι

Όπως αναφέρει η ΚΥΑ το διπλό επίδομα κερδίζουν δικαιούχοι που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

 • δεν εισέπραξαν οι ίδιοι επίδομα κατά τη χειμερινή περίοδο 2021-2022
 • δεν εισέπραξε ο/η σύζυγος ή μέρος του συμφώνου συμβίωσης επίδομα κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022, εφόσον ήταν ήδη σύζυγοι ή μέρη του συμφώνου συμβίωσης πριν την 15η Νοεμ. 2021.
 • για τη χειμερινή περίοδο 2022/2023 δεν λαμβάνουν επίδομα για κατανάλωση φυσικού αερίου, αλλά η αίτηση που υποβάλλεται αφορά άλλο καύσιμο ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης,

Ειδικά γι αυτή την κατηγορία δικαιούχων και προκειμένου να λάβουν το διπλό επίδομα ισχύουν ειδικά εισοδηματικά κριτήρια, στενότερα των γενικών, ίδια με τα περσινά γενικά εισοδηματικά. Ειδικότερα:

 • Άγαμος: Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 14.000 ευρώ
 • Έγγαμος: Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ
 • Προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο
 • Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 23.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

2. Περσινοί δικαιούχοι

 • Δικαιούχοι που εισέπραξαν επίδομα κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022 για φυσικό αέριο
 • και το 2022/2023 είναι δικαιούχοι για να λάβουν επίδομα για κατανάλωση άλλου καυσίμου
 • Ισχύει το γενικό εισοδηματικό όριο : 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 για το έγγαμο και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί

Διπλό ποσό

Γι αυτές τις δυο κατηγορίες δικαιούχων το ύψος του επιδόματος ανέρχεται στα 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία.

Το ποσό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Το ποσό που θα προκύψει δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 100 ευρώ και ούτε να υπερβαίνει το ποσό των 1.600 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Εισοδηματικά κριτήρια δυο ταχυτήτων

Συνεπώς, υπάρχουν εισοδηματικά όρια δυο ταχυτήτων:

 • Αυξημένα εισοδηματικά όρια 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 για το έγγαμο και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί: Ισχύουν για παλαιούς δικαιούχους που θα επιδοτηθούν για οποιοδήποτε καύσιμο (είτε αλλάξουν από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο ή άλλο, είτε παραμείνουν στο περσινό καύσιμο) όπως επίσης και για νέους δικαιούχους ανεξάρτητα από το καύσιμο για το οποίο θα επιδοτηθούν.
 • Ειδικά για τους νέους δικαιούχους που θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης επειδή θα επιλέξουν άλλο καύσιμο πλην φυσικού αερίου ισχύουν τα περυσινά εισοδηματικά όρια. Δηλαδή 14.000 ευρώ για το άγαμο, 20.000 ευρώ για το ζευγάρι και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Παραδείγματα

 • Συνεπώς, νέος δικαιούχος που έχει ατομικό εισόδημα 2021 ετήσιο 15.000 ευρώ εφόσον επιλέξει πετρέλαιο θέρμανσης χάνει την διπλή επιδότηση λόγω εισοδηματικού κόφτη. Ωστόσο θα πάρει επίδομα έως 700 ευρώ.
 • Νέος δικαιούχος με εισόδημα ετήσιο 14.000 ευρώ που θα επιλέξει πετρέλαιο θέρμανσης θα πάρει διπλό επίδομα φέτος, έως 1.600 ευρώ.
 • Περσινός δικαιούχος με 15.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα 2021 που επιδοτήθηκε πέρσι για φυσικό αέριο και φέτος θα επιδοτηθεί για πετρέλαιο θέρμανσης θα πάρει διπλό επίδομα έως 1.600 ευρώ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!