Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

ΔΕΗ: Ποιοι παίρνουν επιδότηση 500 ευρώ – Δείτε ΕΔΩ πως θα τη λάβετε

11λ ανάγνωσης
ΔΕΗ: Ποιοι παίρνουν επιδότηση 500 ευρώ – Δείτε ΕΔΩ πως θα τη λάβετε

ΔΕΗ: Ποιοι παίρνουν επιδότηση 500 ευρώ – Δείτε ΕΔΩ πως θα τη λάβετε

 

ΔΕΗ: Σε περίοδο μεγάλης ενεργειακής ακρίβειας η Δημόσια Επιχείρηση δίνει τη δυνατότητα να λάβετε μια σημαντική επιδότηση.: Σε περίοδο μεγάλης ενεργειακής ακρίβειας η Δημόσια Επιχείρηση δίνει τη δυνατότητα να λάβετε μια σημαντική επιδότηση.

Η ΔΕΗ πρωτοπορεί και από τις 18/03/22 προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης με μία νέα υπηρεσία, τη ΔΕΗ myEnergy HeatPump.

Η νέα αυτή ενεργειακή υπηρεσία αποτελεί τη λύση μέσω της οποίας παρέχεται δωρεάν συμβουλευτική για την απόκτηση αντλίας θερμότητας σε συνεργασία με δύο κορυφαία brands της αγοράς, τη DAIKIN και την LG Electronics.

Οι αντλίες θερμότητας είναι συσκευές θέρμανσης βασισμένες στην τεχνολογία που επιτρέπουν να μεταφέρουμε ενέργεια από έναν χώρο χαμηλής θερμοκρασίας σε έναν χώρο υψηλότερης θερμοκρασίας.

Με τις αντλίες θερμότητας επιτυγχάνεται μείωση του κόστους με την κατανάλωση ελάχιστης ηλεκτρικής ενέργειας, δίνεται η δυνατότητα θέρμανσης, ψύξης και παραγωγής ζεστού νερού χωρίς να παράγονται επιβλαβείς ρύποι για το περιβάλλον (αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός), και παράλληλα συνδυάζεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως φωτοβολταϊκά συστήματα και συστήματα αποθήκευσης.

Η ΔΕΗ σχεδίασε την υπηρεσία myEnergy HeatPump για να στηρίξει τους πελάτες της να αναβαθμίσουν την ενεργειακή απόδοση των σπιτιών τους, να εξοικονομήσουν ενέργεια και να μειώσουν παράλληλα το ενεργειακό τους κόστος.

ΔΕΗ: Η νέα υπηρεσία προφέρει:

• Συμβουλευτική για την απόκτηση αντλίας θερμότητας μέσω ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής με συμβουλές για εξατομικευμένες προτάσεις για τον τύπο αντλίας που ταιριάζει σε κάθε σπίτι,

• Οικονομοτεχνικές προτάσεις για κάθε σπίτι από τους συνεργάτες μας, DAIKIN και LG Electronics,

• Εξειδικευμένο προϊόν ηλεκτρικής ενέργειας, ΔΕΗ myHome HeatPump+,

• Επιβράβευση 500€, ως κίνητρο εξοικονόμησης ενέργειας, για την αγορά αντλίας θερμότητας με την ενεργοποίηση του myHome HeatPump+.

Οι αντλίες θερμότητας εκτός από οικονομική λύση είναι και πλέον περιβαλλοντικά φιλική. Τα οφέλη είναι πολλά, μεταξύ αυτών:

• Εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας έως και 80%,
• Μείωση του κόστους θέρμανσης έως και 65% σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα,
• Σημαντική μείωση στις εκπομπές ρύπων,

• Εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση,
• Μείωση στο ετήσιο κόστος συντήρησης του συστήματος θέρμανσης αφού οι αντλίες απαιτούν ελάχιστη ετήσια συντήρηση,

• Αύξηση της ενεργειακής απόδοσης της οικίας,
• Μικρός χρόνος απόσβεσης της επένδυσης,
• Πραγματική αυτονομία θέρμανσης.

Για όσους έχουν ήδη εγκαταστήσει αντλία θερμότητας, η ΔΕΗ προσφέρει το ΔΕΗ myHome HeatPump. Και τα δύο προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι διαθέσιμα από τις 7 Απριλίου.

«Φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος και «ελάφρυνση»

Ένα πακέτο 3,2 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2022, που περιλαμβάνει την επιστροφή χρημάτων στους καταναλωτές για τις αυξήσεις που είχαν τους προηγούμενους μήνες στο ρεύμα, νέες επιδοτήσεις για Μάιο και Ιούνιο και έμμεσο πλαφόν στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, είναι τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να «απαλύνει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έλαβαν «φουσκωμένους» λογαριασμούς ενέργειας.

Παρακάτω, παρουσιάζεται αναλυτικός οδηγός με ερωτήσεις – απαντήσεις για όλα τα κρίσιμα και χρήσιμα ζητήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με το πακέτο μέτρων, τους δικαιούχους τα ποσά, αλλά και τις διαδικασίες.

Αναλυτικά ο οδηγός της «Ημερησίας»:

ΔΕΗ: Είμαι δικαιούχος του επιδόματος που θα δοθεί έως 600 ευρώ;

Δικαιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές Α κατοικίας, με «κόφτη» οικογενειακό εισόδημα έως 45.000€. Θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα που δηλώθηκε πέρσι, δηλαδή το εισόδημα του 2020 για το νοικοκυριό (περσινές φορολογικές δηλώσεις) και μετράει το αθροιστικό, οικογενειακό εισόδημα.

Για το κριτήριο της Α κατοικίας λαμβάνεται υπόψη η κατοικία που έχει δηλωθεί στο Ε1, δηλαδή στη φορολογική δήλωση.

Τα νοικοκυριά που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις θα λάβουν την αναδρομική εφάπαξ ενίσχυση.

Πώς μπορώ να λάβω την αναδρομική ενίσχυση;

Ο δικαιούχος υποβάλλει αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα ανοίξει στο περιβάλλον του gov.gr

ΔΕΗ: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να κάνω την αίτηση;

Η ηλεκτρονική εφαρμογή προβλέπεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου. Πιθανότατα το πρώτο 10ήμερο Ιουνίου ώστε να γίνουν οι αιτήσεις.

Πώς θα κάνω την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα;

Ο δικαιούχος θα μπαίνει στην πλατφόρμα με τα κλειδιά του taxis, η πλατφόρμα θα του εμφανίζει την πρώτη κατοικία που έχει δηλωμένη στο Ε1 (φορολογική δήλωση) είτε είναι ενοικιαστής, είτε είναι ιδιοκτήτης. Δίπλα από την πρώτη κατοικία θα υπάρχει ο σχετικός αριθμός του ρολογιού και το ποσοστό κοινής χρήσης συνιδιοκτησίας. Η πλατφόρμα θα ρωτά: Είναι σωστά αυτά τα στοιχεία; Αν δεν είναι σωστά τα στοιχεία, ο δικαιούχος θα μπορεί να διορθώνει. Έχει για παράδειγμα αλλάξει κύρια κατοικία; Θα δηλώνει τη νέα κύρια κατοικία. Προσοχή όμως, διότι η αλλαγή θα καταχωρείται και στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δηλαδή της εφορίας.

Πριν φύγει από την πλατφόρμα θα δηλώνει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού του λογαριασμού, ώστε να λάβει εκεί το ποσό.

Θα πρέπει να δηλώσω στην πλατφόρμα και την κατανάλωση ή άλλα στοιχεία από τον λογαριασμό μου;

Όχι, αυτό θα γίνεται αυτόματα. Με βάση τον αριθμό του ρολογιού, η πλατφόρμα θα αντλεί από τις εταιρείες – παρόχους τρία στοιχεία για κάθε μήνα:

  • το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής,
  • την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος και
  • την έκπτωση που έχει δώσει ο ίδιος ο πάροχος.
  • Με βάση αυτά τα στοιχεία θα προκύπτει το ποσό που θα δικαιούται ο καταναλωτής.

ΔΕΗ: Θα πάρω 600 ευρώ;

Όχι απαραίτητα. Το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης κυμαίνεται από 18 ευρώ κατά ελάχιστον έως 600 ευρώ το μέγιστο και εξαρτάται από την κατανάλωση του νοικοκυριού. Οι πιο κερδισμένοι είναι 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά που κατανάλωσαν τους προηγούμενους μήνες πάνω από 300 κιλοβατώρες το μήνα κατά μέσο όρο (οι περισσότεροι είχαν θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα – π.χ. θερμοσυσσωρευτές).

Αυτοί είναι που είδαν τους πιο εφιαλτικούς λογαριασμούς και τώρα θα λάβουν τα περισσότερα ως επιστροφή. Πρόκειται δηλαδή για την κατανάλωση ενέργειας που δεν επιδοτήθηκε και είναι περίπου το 30% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.

Μικρά ποσά θα λάβουν όσοι είχαν μικρές καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες το μήνα και άρα έχουν λάβει κρατική επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης τους ή είχαν μικρή κατανάλωση πάνω από τις 300 κιλοβατώρες το μήνα (π.χ. 375 κιλοβατώρες το μήνα).

Από την ίδια δεξαμενή, εκατοντάδες χιλιάδες δεν θα λάβουν καθόλου επιδότηση, καθώς γι αυτούς η «έξτρα» επιβάρυνση προκύπτει κάτω από 30 ευρώ και έτσι μένουν εκτός.

Πώς θα υπολογιστεί το ποσό που θα πάρω;

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Με άλλα λόγια, η αθροιστική ρήτρα αναπροσαρμογής, μείον την έκπτωση του κράτους, μείον την έκπτωση του παρόχου είναι το επίμαχο ποσό της πρόσθετης επιβάρυνσης. Αθροίζοντας τους έξι μήνες, προκύπτει το επίμαχο ποσό. Η έκτακτη εφάπαξ αποζημίωση είναι το 60% αυτού του ποσού.

Για παράδειγμα:

Αθροιστική ρήτρα αναπροσαρμογής Δεκεμβρίου – Μαίου: 1.300€
Αθροιστική κρατική επιδότηση και έκπτωση εταιρείας για Δεκέμβριο – Μάιο: 500€
Έξτρα επιβάρυνση: 800€

Εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση: 480€
Ποιοι λογαριασμοί μετρούν για την αναδρομική επιδότηση;

Μετρούν λογαριασμοί κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, ανεξαρτήτως περιόδου αναφοράς κατανάλωσης λογαριασμού. Προσοχή, μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή, όχι βάσει της περιόδου κατανάλωσης.

Μπορώ να υπολογίσω μόνος μου το ποσό που δικαιούμαι;

Ναι. Ως εξής:

Συγκεντρώνουμε τους λογαριασμούς Δεκεμβρίου – Μαίου, με βάση την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού.

  1. Αθροίζουμε τα ποσά που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ως “ρήτρα αναπροσαρμογής”.
  2. Αθροίζουμε τα ποσά που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ως “κρατική επιδότηση”
  3. Αθροίζουμε τα ποσά που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ως “έκπτωση”
  4. Αφαιρούμε από το πρώτο άθροισμα, δηλαδή από το άθροισμα της ρήτρας αναπροσαρμογής τα άλλα δυο ποσά (άθροισμα κρατικής επιδότησης και άθροισμα έκπτωσης)
  5. Πολλαπλασιάζουμε το αποτέλεσμα της αφαίρεσης με 60%.

Πώς μπορώ να πάρω ολόκληρο το ποσό των 600 €;

Για να λάβει κανείς ολόκληρο το έκτακτο επίδομα της επιστροφής, δηλαδή 600 ευρώ, θα πρέπει να έχει «πρόσθετες επιβαρύνσεις» 1.000 ευρώ αυξήσεις στους λογαριασμούς του εξαμήνου Δεκέμβριος – Μάιος. Δηλαδή ρήτρες μείον επιδοτήσεις = 1.000 ευρώ.

: Τι συμβαίνει αν ο λογαριασμός ρεύματος είναι σε άλλο όνομα;

Δεν έχει καμία σημασία σε ποιανού όνομα είναι ο λογαριασμός. Σημασία έχει τι είναι δηλωμένο στο Ε1 ως κύρια κατοικία. Το ρολόι που είναι δηλωμένο στο Ε1. Αυτό μετράει. Μετράει, δηλαδή, πού έχεις δηλώσει στην εφορία ότι μένεις. Εσύ μένεις, όχι κάποιος άλλος.

Δηλαδή, αν εγώ μένω στο πατρικό μου ή σε κάποιο άλλο σπίτι ή ακόμη ενοικιάζω, αλλά δηλώνω το σπίτι αυτό ως Α κατοικία μου στη φορολογική μου δήλωση, ωστόσο το ρολόι είναι σε άλλο όνομα, μπορώ να πάρω την επιδότηση κανονικά.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *