5.7 C
Πτολεμαΐδα
7 Μαρτίου 2021έκλεισε ο κύκλος γνωριμίας δεη με funds για τον δεδδηε – τι ακολουθεί 1
ΕΟΡΔΑΙΑ

Έκλεισε ο κύκλος γνωριμίας ΔΕΗ με Funds για τον ΔΕΔΔΗΕ – Τι ακολουθεί

Η ΔΕΗ θα κρατήσει το management του ΔΕΔΔΗΕ με στόχο την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών μετρητών

Με την υποβολή ερωτήσεων που αφορούν κυρίως τα νομιμοποιητικά έγγραφα που πρέπει να υποβάλει, καθώς και το ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να έχει στη διάθεση του ο υποψήφιος επενδυτής, έκλεισε την περασμένη Παρασκευή 5/2 η διαδικασία ερωταπαντήσεων μεταξύ της ΔΕΗ και των ενδιαφερομένων για την μερική μέχρι 49% ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.
Η επόμενη ημερομηνία κλειδί είναι η 26η Φεβρουαρίου οπότε και σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι οποίοι θα αξιολογηθούν ως προς την νομιμοποίηση, ώστε να προκύψει η λίστα των υποψήφιων επενδυτών που θα περάσουν στην επόμενη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών.
Με το διαγωνισμό να προσελκύει ενδιαφέρον κυρίως από επενδυτικά κεφάλαια και όχι διαχειριστές δικτύων – κάτι που προκύπτει και από το είδος των ερωτήσεων που υποβλήθηκαν στην προηγούμενη φάση- φαίνεται ότι η ΔΕΗ προσεγγίζει θετικά αυτή την εξέλιξη, καθώς επιθυμεί να διατηρήσει τον έλεγχο του ΔΕΔΔΗΕ και να αποφύγει τη συμμετοχή στο management.

Η μεγάλη επένδυση των 850 εκατ ευρώ

Άλλωστε η αναπόσβεστη αξία του ΔΕΔΔΗΕ που υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ, αποτελεί σε αυτή τη φάση ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ συμμετέχοντας στα EBIDTA με περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Εξάλλου ο ΔΕΔΔΗΕ πρόκειται να διεκδικήσει ένα σημαντικό ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση, του προγράμματος εγκατάστασης ηλεκτρονικών μετρητών ρεύματος, μίας επένδυσης της τάξης των 850 εκατ. ευρώ που αναμένεται να αυξήσει την αξία της εταιρίας και τη συνεισφορά της στη μητρική.
Βεβαίως η στάση αυτή της ΔΕΗ λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς τη συμμετοχή στο διαγωνισμό για τις εταιρίες διαχείρισης δικτύου, ενώ και η έκταση του ενδιαφέροντος δεν φαίνεται να είναι τόσο μεγάλη όσο «ακουγόταν» το προηγούμενο διάστημα.
Όσο δε για τις πληροφορίες που θέλουν την κινεζική State Grid να ενδιαφέρεται για τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και να έχει αποστείλει επιστολή – ένσταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού διαμαρτυρόμενη για τον όρο του διαγωνισμού, που την αποκλείει λόγω της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, από την πλευρά της ΔΕΗ αναφέρεται ότι δεν είναι σε γνώση της μια τέτοια εξέλιξη.
Μάλιστα διευκρινίζεται ότι οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος δεν θα μπορούσε σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού να υποβάλει ένσταση αφού δεν έχει εξελιχθεί ακόμη η διαδικασία, δεν έχουν εκδηλωθεί ενδιαφέρον επισήμως και δεν έχει απορριφθεί κανένας φάκελος.
Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι εάν η State Grid δεν έχει ήδη αποστείλει μια πρώτη επιστολή προς την Κομισιόν δεδομένου ότι έχει κατ΄ επανάληψη εκδηλώσει ενδιαφέρον να επεκτείνει την παρουσία της στα δίκτυα ηλεκτρισμού της Ελλάδας αυξάνοντας έτσι την παρουσία της στην συγκεκριμένη αγορά της Ε.Ε.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι η διαδικασία για τον ΔΕΔΔΗΕ είναι η πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση που καλείται να διαχειριστεί ο νέος υπουργός Ενέργεια Κώστας Σκρέκας, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις δεδομένου ότι η συγκεκριμένη υπόθεση προκαλεί ήδη αρκετές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ενώ πρέπει να θεωρούνται βέβαιες και ισχυρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.Φόρτωση....
Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 6981893715, στο facebook , μέσω email στο info@eordaialive.com.
Holler Box