Τιμολόγια ρεύματος Δεκεμβρίου: Περίπου στα 30 λεπτά ανά κιλοβατώρα οι νέες χρεώσεις

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Τιμολόγια ρεύματος Δεκεμβρίου: Περίπου στα 30 λεπτά ανά κιλοβατώρα οι νέες χρεώσεις

Τιμολόγια ρεύματος Δεκεμβρίου: Περίπου στα 30 λεπτά ανά κιλοβατώρα οι νέες χρεώσεις


Τις νέες χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν τον Δεκέμβριο αναρτούν σήμερα τα μεσάνυχτα οι πάροχοι ενέργειας.

Οι μειωμένες τιμές φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας φέρνουν χαμηλότερες χρεώσεις και έτσι η τιμή που θα ανακοινωθεί εκτιμάται ότι θα είναι πέριξ των 30 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις εξάλλου η έκτακτη εισφορά στα υπερέσοδα των προμηθευτών, που επέβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας ενδέχεται να οδηγήσει τις εταιρείες προμήθειας σε πιο ανταγωνιστικές χρεώσεις, επιλέγοντας να προσφέρουν οι ίδιες το όποιο όφελος στους καταναλωτές, αντί να το αποδώσουν στο ΤΕΜ το επόμενο τρίμηνο.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Με δεδομένο ότι οι χρεώσεις θα είναι περίπου 10 λεπτά χαμηλότερα από τις χρεώσεις του προηγούμενου μήνα οι επιδοτήσεις από την κυβέρνηση θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα και να προέλθουν μόνο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης χωρίς τη συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται, ότι από τον Ιούλιο του 2022, που καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, οι προμηθευτές ρεύματος υποχρεούνται να ανακοινώνουν στις 20 κάθε μήνα τις τιμές που θα κοστολογήσουν την KWh τον επόμενο μήνα, κάνοντας μια εκτίμηση για το κόστους τους που είναι η μέση τιμή της KWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή που ανακοινώνουν οι προμηθευτές και την τιμή των 0,15-0,17 ευρώ/KWh που είναι η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές, την καλύπτουν οι επιδοτήσεις που προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί για επιδοτήσεις στο ρεύμα περίπου 7 δις ευρώ για επιδοτήσεις εκ των οποίων τα 5 δις ευρώ έχουν προκύψει από τον μηχανισμό παρακράτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρισμού και τα υπόλοιπα 2 δις από τον προϋπολογισμό.

Οι κλιμακωτές επιδοτήσεις και ο στόχος της εξοικονόμησης

Από τον Οκτώβριο το σύστημα των επιδοτήσεων έχει αλλάξει προκειμένου να μην ενισχυθεί το κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας.
Όπως είναι γνωστό το ύψος της επιδότησης δεν είναι ενιαίο για όλες τις καταναλώσεις, αλλά διαφοροποιείται ανά κλιμάκιο κατανάλωσης, κατά τρόπο που το πρώτο κλιμάκιο ως 500 KWh τον μήνα να παίρνει την υψηλότερη επιδότηση. Ακολουθεί το δεύτερο κλιμάκιο για κατανάλωση από 501 ως 1.000 KWh τον μήνα και το τρίτο κλιμάκιο, για καταναλώσεις πάνω από 1.001 KWh τον μήνα που παίρνει και τη χαμηλότερη επιδότηση.

Η φθίνουσα κλιμάκωση της επιδότησης έχει επιλεγεί ως κίνητρο για την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού αν και έχει συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στον περιορισμό του συνολικού κόστους των επιδοτήσεων. Πάντως προβλέπεται και μπόνους μειωμένης κατανάλωσης, αν το νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021. Για τον Νοέμβριο, το μπόνους εξοικονόμησης ήταν 50 ευρώ/MWh.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!