Τις θέσεις της ΕΒΙΚΕΝ για το θέμα της μεθοδολογίας υπολογισμού της ρήτρας CO2 στα τιμολόγια της υψηλής και μέσης τάσης της ΔΕΗ δικαιώνει η νέα επιστολή που απέστειλε η ΡΑΕ προς την επιχείρηση.
Συγκεκριμένα η ανεξάρτητη αρχή με νέα επιστολή της την περασμένη Πέμπτη 16 Ιανουαρίου προς την ΔΕΗ, αναφέρει ότι “δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του κώδικα προμήθειας περί “πλήρους, σαφούς, ακριβούς, ευχερώς κατανοητής και διαφανούς ενημέρωσης των καταναλωτών ως προς όλα τα στοιχεία που συγκροτούν το κόστους του τιμολογίου”.
Στην ίδια επιστολή η ΡΑΕ καλεί τη ΔΕΗ “να συμμορφωθεί άμεσα και πλήρως με τις συναφείς υποχρεώσεις της, παρέχοντας τα αναγκαία στοιχεία για την περίοδο τιμολόγησης που ενδιαφέρει τον καταναλωτή” ζητώντας παράλληλα να ενημερώσει την ανεξάρτητη αρχή για τις κινήσεις της, με χρονικό περιθώριο ενός μήνα. Σε διαφορετική περίπτωση η ΡΑΕ προειδοποιεί ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται στο νόμο 4001 για την επιβολή προστίμου.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ για το θέμα της ρήτρας CO2 έχει κάνει ένα βήμα πίσω, καταργώντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Δεκεμβρίου του 2019, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις στις συνολικές εκπομπές CO2 των μονάδων της, αλλά και το επίπεδο των πωλήσεων της.
Για την ΕΒΙΚΕΝ ωστόσο το θέμα δεν θεωρείται λήξαν καθώς θωρεί ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να μην παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για τις χρεώσεις που επιβάλει. Μάλιστα οι ενεργοβόροι βιομηχανικοί καταναλωτές αμφισβητούν τη χρέωση CO2 που έχει προσδιοριστεί στα τιμολόγια Δεκεμβρίου του 2019 στα 12,65 Ευρω/MWh για την υψηλή τάση και 13,09 Ευρώ/MWh για τη μέση τάση και ζητάει στοιχεία για κάθε μονάδα της ΔΕΗ για όλους τους μήνες το 2019.
Βάσει στοιχείων που επικαλείται η ΕΒΙΚΕΝ συγκρίνοντας τη λιγνιτική παραγωγή του Απριλίου και του Νοεμβρίου, η τιμή του Δεκεμβρίου θα έπρεπε να είναι κάτω από τα 12 ευρώ η μεγαβατώρα.
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί από τη ΔΕΗ να παραθέσει στοιχεία για όλους τους μήνες από την αρχή του 2019 και μάλιστα με τρόπο διαφανή δηλαδή να παρουσιάσει όχι τους συνολικούς ρύπους για όλες τις θερμικές μονάδες αλλά τους ρύπους ανά μονάδα ώστε να είναι δυνατός ένας πρώτος έλεγχος.
energypress.gr