Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Ποιο “θησαυρό” βλέπουν ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ στα ευρυζωνικά δίκτυα – Συνέργειες με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ενοικίαση γραμμών υψηλών ταχυτήτων, πομποδέκτες σε κολώνες

5λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Ποιο "θησαυρό" βλέπουν ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ στα ευρυζωνικά δίκτυα - Συνέργειες με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ενοικίαση γραμμών υψηλών ταχυτήτων, πομποδέκτες σε κολώνες

Τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρουν τα δεκάδων χιλιομέτρων δίκτυα διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, είτε μισθώνοντας γραμμές υπερυψηλών ταχυτήτων σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, είτε τοποθετόντας πομποδέκτες στις κολώνες, “είδαν” οι δύο εταιρείες που έδωσαν το παρών στο διαγωνισμό για ένα από τα μεγαλύτερα μέχρι σήμερα ΣΔΙΤ, αυτό των ευρυζωνικών γραμμών.

Τόσο η ΔΕΗ, ιδιοκτήτης ακόμη των γραμμών του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και ο ΑΔΜΗΕ, γνωρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους έναν αναξιοποίητο “θησαυρό” χιλιάδων χιλιομέτρων που προσφέρει εναλλακτικές οδεύσεις, διασχίζει όλη την χώρα, και πάνω του μπορούν να “κουμπώσουν” οπτικές ίνες, και μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών τηλεφωνίας και ίντερνετ.

Τα παραπάνω είναι που τους έκαναν να κατέβουν στο διαγωνισμό για ένα από τα μεγαλύτερα projects συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που έχει μέχρι σήμερα προκηρυχθεί στην Ελλάδα, αυτό για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων ύψους 870 εκατ ευρώ, πολύ υψηλών ταχυτήτων (Ultra Fast Broadband) στις λεγόμενες “λευκές περιοχές”. Σε εκείνες δηλαδή που δεν έχουν ακόμη εντάξει στα επενδυτικά τους σχέδια οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.

Οι τρεις παίκτες των telecoms (OTE, Vodafone, Wind), οι τέσσερις κατασκευαστικές (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Intrakat, ΑΒΑΞ), οι δύο ενεργειακές (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ), και η εταιρεία από το σουλτανάτο του Ομάν, (Oman Fiber Optic SAOC) που έδωσαν το παρών σε αυτή την πρώτη φάση, θα συνεργαστούν είτε μεταξύ τους, είτε με επενδυτές που θα εμφανιστούν στην πορεία, για την διεκδίκηση κάποιων από τις επτά διαφορετικές περιοχές (LOTs) σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Κάθε ένας από τους μνηστήρες, δεν μπορεί να πάρει παραπάνω από τρεις περιοχές, σύμφωνα τουλάχιστον με την αρχική προκήρυξη, καθώς το τελικό σχέδιο θα προκύψει έπειτα από ανταγωνιστικό διάλογο με τους συνολικά 10 ενδιαφερόμενους.

Δίκτυο άνω των 2.500 χλμ από ΑΔΜΗΕ

Στην περίπτωση του AΔΜΗΕ που είναι αρκετά πιο προχωρημένος στον τομέα αυτό από την ΔΕΗ, η θυγατρική του Grid Telecom με την οποία κατέβηκε στο διαγωνισμό, διαχειρίζεται ήδη ένα δίκτυο άνω των 2.500 χιλιομέτρων οπτικών ινών, που μέχρι πρότινος είχε μισθωμένο σε τηλεπικοινωνιακό πάροχο, καθώς η σύμβαση έχει πλέον λήξει. Κατά την επόμενη φάση, αυτή του ανταγωνιστικού διαλόγου, ο ΑΔΜΗΕ θα εξετάσει κατά πόσο υπάρχουν συνέργειες με άλλους παίκτες (παρόχους τηλεπικοινωνίας ή κατασκευαστές) και αν “βγαίνει” το επιχειρηματικό μοντέλο, όπως λένε πηγές του στο Energypress”, τότε θα διεκδικήσει κάποιες από τις επτά διαφορετικές περιοχές πανελλαδικά. Σε κάθε περίπτωση μπορεί και να νοικιάσει το δίκτυο σε κάποιον από τους ενδιαφερόμενους.

Η έναρξη δραστηριότητας της Grid Telecom είχε ανακοινωθεί από τον επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μ.Μανουσάκη, τον Μάρτιο του 2019. Η θυγατρική του εκμεταλλεύεται το χερσαίο και υποθαλάσσιο δίκτυο οπτικών ινών του ΑΔΜΗΕ, με στόχο μεταξύ άλλων να διαθέτει μισθωμένες γραμμές υπερυψηλών ταχυτήτων σε εγχώριους και διεθνείς παρόχους. Το δίκτυο αυτό των οπτικών ινών επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς, αναπτύσσεται στους πυλώνες υψηλής τάσης που διασχίζουν τη χώρα, εξασφαλίζει μεγάλη διαθεσιμότητα υπηρεσιών, ενώ οπτικές ίνες εμπεριέχουν και οι νησιωτικές διασυνδέσεις.

Ειδικές κεραίες στις κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ

Την διεκδίκηση κάποιων από τις επτά περιοχές, από κοινού με partner θα εξετάσει προφανώς και η ΔΕΗ, (μέσω του ΔΕΔΔΗΕ)  που δεν έχει αναπτύξει, όσο ο ΑΔΜΗΕ, το θέμα των οπτικών ινών. Στον αντίποδα βέβαια ο ΔΕΔΔΗΕ διαχειρίζεται ένα πανελλαδικό δίκτυο διανομής μήκους 239.236 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 112.295 χλμ. αφορούν στη Μέση Τάση, και τα 126.941 χλμ. στην Χαμηλή.

Το μήκος αυτό, του παρέχει την ευκαιρία, προφανώς από κοινού με εξειδεικευμένο partner, να παίξει δυναμικό ρόλο στην αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών, καθώς έχει για παράδειγμα την δυνατότητα να τοποθετήσει πάνω στις κολώνες του ειδικές κεραίες (πομποδέκτες). Είναι προφανές ότι όπως και ο ΑΔΜΗΕ, έτσι και η ΔΕΗ, εφόσον “βγαίνει” το επιχειρηματικό μοντέλο, θα διεκδικήσει στο πλαίσιο του έργου ΣΔΙΤ, κάποιες από τις επτά περιοχές.

Επίσης προφανές είναι ότι εφόσον η ΔΕΗ φτάσει να κερδίσει κάποιες περιοχές, η ενεργή παρουσία της στα ευρυζωνικά δίκτυα, θα αποτελέσει μια από τις καλύτερες “προίκες” για τον ΔΕΔΔΗΕ ενόψει της ιδιωτικοποίησής του, ανεβάζοντας περαιτέρω την αξία του.

Σύμφωνα με την αρχική πάντα προκήρυξη, το επενδυτικό όχημα (SPV) που θα δημιουργηθεί, θα αναλάβει τον σχεδιασμό, την χρηματοδότηση, την ανάπτυξη και την διαχείριση των δικτύων οπτικών ινών που θα αναπτυχθούν για τουλάχιστον 20 χρόνια, μετά από τα οποία οι υποδομές θα επιστρέψουν στο Δημόσιο.

Τα ευρυζωνικά δίκτυα αρχικά θα προσφέρουν ταχύτητες σύνδεσης 100 Mbps, οι οποίες στη συνέχεια θα αναβαθμιστούν στο 1 Gbps μέσω των οπτικών ινών.

energypress.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *