Παράταση έως το 2025 των μονάδων Μελίτη 1 και Αγίου Δημητρίου 3 και 4

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Παράταση έως το 2025 των μονάδων Μελίτη 1 και Αγίου Δημητρίου 3 και 4

Παράταση έως το 2025 των μονάδων Μελίτη 1 και Αγίου Δημητρίου 3 και 4


Tις επόμενες μέρες η απόφαση

 

Παράταση λειτουργίας έως και τα τέλη του 2025 για τις λιγνιτικές μονάδες «Μελίτη 1» στη Φλώρινα καθώς και τις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στη Δυτική Μακεδονία αναμένεται να δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) το αμέσως επόμενο διάστημα (πιθανώς και σήμερα).

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Ουσιαστικά αναμένεται ότι θα τροποποιηθεί η τελευταία απόφαση του ΥΠΕΝ, η οποία είχε δημοσιευθεί στα τέλη του 2021 και είχε «προικίσει» με έξτρα ώρες λειτουργίας τις λιγνιτικές μονάδες καθώς και την πετρελαϊκή μονάδα του Αθερινόλακκου της Κρήτης. Τότε το υπουργείο είχε επικαλεστεί λόγους ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας και σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο αναμένεται ότι θα κάνει και τώρα.

Με την απόφαση του 2021 όλοι οι λιγνιτικοί σταθμοί είχαν αποκτήσει δικαίωμα να λειτουργούν ως το 2025 εκτός από τη Μελίτη Ι και τον Άγιο Δημήτριο 3 και 4 που ολοκλήρωναν τη λειτουργία τους το 2023.
Ειδικότερα, για τις δύο μονάδες του Αγίου Δημητρίου 3 και 4 είχε δώσει 13.600 ώρες λειτουργίας, συνολικά για κάθε μία, από τον Αύγουστο του 2021 έως και τον Δεκέμβριο του 2023 και σύμφωνα με πληροφορίες η νέα απόφαση αναμένεται ότι θα τις διπλασιάσει φτάνοντας τις 32.000 ώρες έως το 2025.

Όσο για τη μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα είχε δοθεί …τράτο 11.000 ωρών έως το τέλος του 2023 και τώρα αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν. Το σκεπτικό του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης για την έκδοση νέας απόφασης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι η λειτουργία των μονάδων (ή η δυνατότητα να τεθούν σε εφεδρεία) θεωρείται απαραίτητη για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής της χώρας και κατά συνέπεια την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη παραγωγή ενέργειας, ιδίως κατά τις χρονικές περιόδους επικράτησης ακραίων καιρικών φαινομένων.

Όσον αφορά στη συμμόρφωση με τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές, με βάση την κοινοτική οδηγία 2010/75/ΕΕ, με την οποία θα έπρεπε να υπάρξει συμμόρφωση έως τον Ιούλιο του 2021, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση.

www.worldenergynews.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!