Με μονάδες βάσης λιγνίτες και stand by αέρια το ηλεκτρικό σύστημα – Πλήρης επάρκεια παρά την αυξημένη ζήτηση – Άτυπη εφαρμογή της διακοψιμότητας

Eordaialive Team
2λ ανάγνωσης
Με μονάδες βάσης λιγνίτες και stand by αέρια το ηλεκτρικό σύστημα

Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθεί σήμερα η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ. Συγκεκριμένα η ζήτηση αναμένεται να κυμανθεί στις 172,52GWh με την αιχμή της να φτάνει τα 8978MW στις 18,30 σήμερα το απόγευμα.

Προκειμένου να καλύφθεί η ζήτηση, ο διαχειριστής έχει θέσει σε λειτουργία σχεδόν το σύνολο του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, ενώ σημαντική θα είναι και η παραγωγή των ΑΠΕ. Πιο αναλυτικά οι λιγνιτικές μονάδες Άγιος Δημήτριος 3,4, Καρδιά 3,4 και Μελίτη θα λειτουργήσουν ως μονάδες βάσης. Την ίδια στιγμή stand by έτοιμες να συνεισφέρουν στο σύστημα ανάλογα με τη διακύμανση της ζήτησης και τις ανάγκες είναι και οι πιο ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου: Αλιβέρι 5, Μεγαλόπολη 5, της ΔΕΗ και Elpedison Θεσσαλονίκης, Elpedison Θίσβης, Protergia και Korinthos Power. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή των ΑΠΕ, αυτή αναμένεται στις 58,135GWh καλύπτοντας περίπου το 34% της ζήτησης.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, η ένταξη στο σύστημα πολλών μονάδων λιγνίτη έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή εκκαθάρισης του ενεργειακού χρηματιστηρίου, η οποία σήμερα θα φτάσει στα 62,24 €/MWh από 53,58€/MWh χθες και 41,7 €/MWh προχθές.

Εκτός από το σύστημα παραγωγής, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ατύπως ζητήσει από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να περιορίσουν την κατανάλωσή τους, εφαρμόζοντας άτυπα υπηρεσίες διακοψιμότητας, μέχρις ότου ξεπεραστεί το κύμα κακοκαιρίας. Στο πλαίσιο αυτό οι βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων οι τσιμεντοβιομηχανίες, αλλά και χαλυβουργίες έχουν εθελοντικά περιορίσει τα φορτία τους, συνεισφέροντας με μειωμένα φορτία στην προσπάθεια να μην υπάρξει πρόβλημα επάρκειας στο σύστημα

energypress.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...