Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Κ.Μουσουρούλης: «Κλείδωσαν» από 40-80% οι κρατικές ενισχύσεις επιχειρήσεων στις περιοχές σε Δίκαιη Μετάβαση

4λ ανάγνωσης
Κ.Μουσουρούλης: «Κλείδωσαν» από 40-80% οι κρατικές ενισχύσεις επιχειρήσεων στις περιοχές σε Δίκαιη Μετάβαση

Τον δρόμο για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, που θα στηρίξουν τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου στη Δυτική Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη και τα νησιά, ανοίγει ειδική σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο πλαίσιο της Κομισιόν για τις περιφερειακές ενισχύσεις. Στη διάταξη αυτή, προβλέπονται για τις περιοχές μετάβασης αυξήσεις 15-25% έναντι των ποσοστών κρατικών ενισχύσεων που ισχύουν σήμερα, με συνέπεια τα καινούρια ποσοστά να φτάνουν στο 40-80%.

Τη θετική αυτή εξέλιξη γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας χθες στο 11ο Ετήσιο Φόρουμ Βιωσιμότητας του Capital Link. Όπως σημείωσε ο κ. Μουσουρούλης, «στο νέο πλαίσιο για τις περιφερειακές ενισχύσεις που θα ισχύσει από την αρχή του 2022 μέχρι το τέλος του 2027, και το οποίο ανακοίνωσε η Κομισιόν, τα νέα ποσοστά που προβλέπει η ειδική διάταξη φτάνουν στο 40-60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 50-70% για τις μεσαίες και 60-80% για τις μικρές επιχειρήσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ποσοστά δεν είναι μόνο μεγαλύτερα από τα ισχύοντα, τα οποία κινούνται από 20% έως 45%, αλλά υπερβαίνουν και την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Έτσι, κινούνται στα επίπεδα των στόχων που είχε θέσει η κυβέρνηση, κατά την κατάρτιση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο προέβλεπε σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων ικανών να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της μετάβασης και να εξασφαλίσουν νέες θέσεις εργασίας μέσα από τη δημιουργία αξιών σε διαφορετικούς κλάδους και τομείς», πρόσθεσε.

Τα αυξημένα αυτά ποσοστά ήταν το αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν, στελεχών της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΔΑΜ και των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης. «Με τις παρεμβάσεις της, η ελληνική πλευρά τεκμηρίωσε με συγκεκριμένα στατιστικά και επιστημονικά στοιχεία την αναγκαιότητα ειδικής αντιμετώπισης των περιοχών μετάβασης, με τη χορήγηση ενισχυμένων κινήτρων», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής.

Παράλληλα, η ελληνικά πλευρά εξασφάλισε ότι από αυτά τα ενισχυμένα κίνητρα θα μπορούν να επωφεληθούν και τα νησιά των Περιφερειών του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, όπως και η Κρήτη. Κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Μουσουρούλη, σημαίνει πως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση επενδύσεων στα νησιά, οι οποίες θα περιορίσουν την εξάρτησή τους από τους παραδοσιακούς τομείς και θα επιτρέψουν την ουσιαστική συμμετοχή τους στη νέα οικονομία.

«Με δύο λόγια, οι νέες Κατευθυντήριες Γραμμές παρέχουν πλέον τη δυνατότητα δημιουργίας νέων στρατηγικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων σε όλες τις περιοχές μετάβασης, με στόχο την αναγέννηση των τοπικών οικονομιών χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, ο μεγαλύτερος «χώρος» σε κρατικές ενισχύσεις, έρχεται να πλαισιώσει τους εξασφαλισμένους οικονομικούς πόρους -ύψους 2 δισ. ευρώ- που έχουν πλέον διασφαλισθεί, για να χρηματοδοτηθεί ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο με αιχμή την «καθαρή» ενέργεια, τη βιομηχανία, την έξυπνη αγροτική παραγωγή, τον βιώσιμο τουρισμό, την τεχνολογία και την εκπαίδευση.

«Δεν καταλήξαμε τυχαία στις προτεραιότητες αυτές. Αναλύσαμε σε βάθος τα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των περιοχών, μελετήσαμε τις αναπτυξιακές ανάγκες και τις δυνατότητές τους, εξετάσαμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και προσδιορίσαμε τα αναγκαία κίνητρα. Κάθετα, για κάθε μια από τις προτεραιότητες αυτές και οριζόντια, με νέους σχεδιασμούς σε κρίσιμα ζητήματα όπως η χωροταξία, οι δεξιότητες, οι φυσικές και ψηφιακές υποδομές, η διευκόλυνση και η υποστήριξη της επιχειρηματικής δράσης καθώς και τα επενδυτικά κίνητρα», υπογράμμισε.

energypress.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *