Κωτσιδης Στέφανος
Κωτσιδης Στέφανος

Eunice: Πράσινο φως για το Πτολεμαΐδα Storage – Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι

Eunice: Πράσινο φως για το Πτολεμαΐδα Storage - Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ο σχεδιασμός του κυρίως έργου και των συνοδών εγκαταστάσεων, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει έναν μεμονωμένο σταθμό αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ονομαστικής ισχύος 250 MW  και ονομαστικής χωρητικότητας 1.000 MWh

 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Eleni xondromatidou
Περιβαλλοντικούς όρους εξασφάλισε το μεγάλο έργο της εταιρείας «Πτολεμαΐδα Storage Μ.Α.Ε.», συμφερόντων του ομίλου Eunice, για σταθμό ηλεκτροχημικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Αμύνταιου, συνολικής ισχύος 250 MW. Το έργο θεωρείται κομβικής σημασίας καθώς έχει ήδη αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με τον ENTSO-e να το έχει ήδη συμπεριλάβει στον τελικό κατάλογο του Δεκαετούς Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου (Ten-Year Network Development Plan – TNYDP), και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το εντάσσει στην πέμπτη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI).

Επιπλέον, έχει συμπεριληφθεί στα 16 εμβληματικά έργα της απολιγνιτοποίησης του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Ακόμη, συμπεριλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο Master Plan της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών του ΥΠΕΝ και αναμένεται ότι θα συμβάλλει στην ομαλή και δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή για τη Δυτική Μακεδονία αλλά και στη Μεγαλόπολη, καθώς και εκεί αναπτύσσει παρόμοιο έργο.

Τα project σε Αμύνταιο και Αρκαδία αναμένεται να συνδράμουν καθοριστικά στην διευκόλυνση της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, μέσω της ενίσχυσης της επάρκειας ισχύος του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) που θα διευκολύνει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα της χώρας και στην ενίσχυση της ευστάθειας και της ασφαλούς λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.
Το «Πτολεμαΐδα Storage» προβλέπεται να εγκατασταθεί σε αγροτικές εκτάσεις (μάλιστα χαρακτηρίζονται ως γεωργική γη χαμηλής παραγωγικότητας) συνολικά 135,5 στρεμμάτων και άρα μη υπαγόμενες στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες

Συνοπτικά, ο σχεδιασμός του κυρίως έργου και των συνοδών εγκαταστάσεων, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει έναν μεμονωμένο σταθμό αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ονομαστικής ισχύος 250 MW (μεγαβάτ) και ονομαστικής χωρητικότητας 1.000 MWh (μεγαβατώρες). Συνολικά, το σύστημα αποθήκευσης θα αποτελείται από 3.150 συστοιχίες και 1.575 container μπαταριών ιόντων λιθίου με συνολική χωρητικότητα 1.174,1 MWh και ισχύ 292,95 MW. Επιπροσθέτως, το σύστημα θα είναι εξοπλισμένο με 75 μετατροπείς, ονομαστικής ισχύος 3,8 MVA έκαστος, υπόγεια καλώδια μέσης τάσης 33 kV, νέο υποσταθμό μέσης και υψηλής τάσης 33/400 kV κλπ.

Για το αντίστοιχο έργο αποθήκευσης που ωριμάζει η Eunice στην περιοχή της Μεγαλόπολης, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να το προχωρήσει, συμμετέχοντας στο διαγωνισμό αποθήκευσης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ώστε να διασφαλίσει επενδυτική επιχορήγηση κατά τη φάση της κατασκευής του και ετήσια λειτουργική ενίσχυση κατά τη φάση λειτουργίας των έργων, για περίοδο 10 ετών.

Επίσης, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η εταιρεία αναζητεί εταίρους και για τα δύο έργα ώστε να προχωρήσουν από κοινού στην επένδυση. Τα projects της Eunice στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη, το κάθε ένα από αυτά όμοιας δυναμικότητας 250MW/1000MWh, είναι συνολικού ύψους άνω των 560 εκατ. ευρώ και αποτελούν εμβληματικές επενδύσεις για τον αναπτυξιακό, οικονομικό και ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας.

www.worldenergynews.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

BnS Ptolemaida

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το eordaialive.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενο τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το eordaialive.com ασπάζεται βαθιά, τις δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

karaiskos
Μίμτσης Πέτρος
Δεληκώστας Πτολεμαιδα
freen market ptolemaida
radio-kapsoyra-eordaialive.
Ασφλαειες Νικου Πτολεμαιδα - Εορδαία
afrokrema - ptolemaida-eordaia

Το Eordaialive στα Social Media

asepop velventoy
radio melodia ptolemaida
τριανταφυλλος ιορδανίδης
H Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας… - Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σχετική Ημερίδα στο Διοικητήριο Γρεβενών.  

Στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές ποιόν θα ψηφίζατε για Περιφερειάρχη;

Loading ... Loading ...