Σύμφωνα με χθεσινή ανάρτηση του energypress.gr, που υπογράφει ο διευθυντής του, η κυβέρνηση και η ΔΕΗ μελετούν το ενδεχόμενο να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2023 και να παραμείνει μέχρι το 2028 η λειτουργία δύο μόνον μονάδων: της μονάδας 5 του συγκροτήματος του Αγίου Δημητρίου, δυναμικότητας 375 MW και της υπό κατασκευή σήμερα μονάδας Πτολεμαΐδα 5, δυναμικότητας 660 MW. Αυτό σημαίνει απόσυρση των 2 μονάδων της Μεγαλόπολης (600MW), των 4 μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (1230MW), των 4 μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς (1220MW), των 2 μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου (600MW) και της μονάδας της Μελίτης στην ακριτική Φλώρινα (330MW). Συνολικά μέσα σε 4 χρόνια εξετάζουν να κλείσουν 3.980MW, που παράγουν ή μπορούν να παράγουν αξιόπιστο φορτίο βάσης, ακριβώς αυτό το φορτίο που έχει ανάγκη το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας.
Επισημαίνεται πως η πρόταση αυτή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΦΑΝΗΣ: για να καταλαβαίνουμε όλοι ποια πολιτική προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι ακριβώς η πρόταση που είχε κατατεθεί το καλοκαίρι 2010 επί υπουργίας Μπιρμπίλη! Μάλιστα τότε προβλεπόταν να γίνει και 6η μονάδα στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, άλλη μια άσκηση επί χάρτου. Το ιστολόγιο είχε φιλοξενήσει αναφορά στην πρόταση αυτή το Μάρτη 2014.
Φυσικά και δεν πρόκειται για σύμπτωση η τωρινή αναβίωση της πολιτικής ΓΑΠ-Μπιρμπίλη, μιας πολιτικής που στόχευε να υποκαταστήσει το λιγνίτη με φυσικό αέριο. Άλλωστε, όπως λέει η παροιμία, “Και να θέλεις ν’ αγιάσεις, δεν σ’ αφήνουν!” Πρόσφατα το energypress.gr οργάνωσε το “συνέδριο” “Renewable & Storage Forum – νέο περιβάλλον, νέες αγορές, νέοι πρωταγωνιστές στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης”, με πολλούς προσκεκλημένους ομιλητές της πολιτείας και της ενεργειακής αγοράς.
Όποιος επιχειρήσει να “κατεβάσει” τις παρουσιάσεις των ομιλητών, αν είναι παρατηρητικός, θα διαπιστώσει πως …
απ’ τα 26 κείμενα μόνο δυο είναι σε αρχείο doc, μόνο 2 έχουν παραπλήσια ονόματα αρχείου, μόνο δυο έχουν “ιδιόμορφα” ονόματα αρχείου. Κατά διαβολική μάλλον σύμπτωση, και τα δυο φαίνονται να έχουν όμοιο όνομα συντάκτη. Τα κείμενα αυτά είναι οι παρουσιάσεις του Υφυπουργού Ενέργειας και του Πρόεδρου της ΤΕΡΝΑ.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν κλείσουν όλες τις πιο πάνω μονάδες, ειδικά το πρόωρο κλείσιμο της μονάδας της Μελίτης συνιστά ένα εθνικό έγκλημα στα ΕλληνοΣκοπιανά σύνορα. Η μονάδα είναι η πλέον σύγχρονη, καθώς μπήκε σε λειτουργία το 2002. Απ’ την αρχή έμπαινε πρώτη στο σύστημα κι αυτό ενόχλησε τόσο πολύ τους αεριάδες και τους πολιτικούς προστάτες τους, που απ’ τα τέλη του 2008 αντιμετώπισε “δυσεπίλυτα” προβλήματα τροφοδοσίας. Το επί 70 χρόνια ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο της Βεύης δεν ξαναλειτούργησε ποτέ, μη τυχόν και τροφοδοτήσει τον ΑΗΣ Μελίτης, βυθίζοντας την ακριτική Φλώρινα στην ανεργία. Τελευταίος συνένοχος ο Σταθάκης. Το λιγνιτωρυχείο Κλειδιού της ΔΕΗ έκλεισε το 2008 και δεν ξανάνοιξε ποτέ, αφέθηκε να καταστραφεί, τόσο από ΝΔ-Πασοκ, όσο κι απ’ το Σύριζα. Κι έμεινε το -ιδιωτικό-λιγνιτωρυχείο Αχλάδας, το τρίτο σκάνδαλο στο λιγνίτη της Φλώρινας, να παλεύει μόνο του και να μη μπορεί να δώσει επάρκεια τροφοδοσίας, οπότε η ΔΕΗ μετέφερε στη Μελίτη λιγνίτη απ’ τη Βουλγαρία, λιθάνθρακα απ’ την Ουκρανία, ενώ τα τελευταία χρόνια έστελνε και λιγνίτη απ’ το λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου.
Δουλεύοντας μόνο του για την τροφοδοσία της μονάδας, όπως βλέπουμε στην πολύ πρόσφατη δορυφορική εικόνα του Google Earth, τώρα πια το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας έχει πλήρως περικυκλώσει τους τρεις Οικισμούς της Κοινότητας Αχλάδας, που έπρεπε να έχει μετεγκατασταθεί εδώ και περίπου 12 χρόνια. Με τις ευλογίες/άδεια της Πολιτείας οι εκσκαφές έφθασαν στα 150μ απ’ τα σπίτια στον Οικισμό Γιουρούκι, όταν ο Μεταλλευτικός Κανονισμός προβλέπει απόσταση 250μ. απ’ το όριο Οικισμού. Κι ενώ ετοιμαζόταν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης, μαθαίνω πως κάποιοι στην Αθήνα θεωρούν υψηλές τις τιμές αποζημίωσης που αποφάσισε το δικαστήριο για την απαλλοτρίωση του Οικισμού κι αφού λεηλάτησαν το κοίτασμα και την περιοχή, ετοιμάζονται να την “κάνουν μ’ ελαφρά πηδηματάκια”, εγκαταλείποντας τους κατοίκους στο έλεος της ρημαγμένης περιοχής τους, χωρίς καν στοιχειώδη αποκατάσταση του ορυχείου.
Να λοιπόν πώς ο Μητσοτάκης τρέχει να κάνει βίαιη “απολιγνιτοποίηση”, (δηλαδή “φυσικο-αεριοποίηση”) της ηλεκτροπαραγωγής: αφήνοντας κρανίου τόπο στην ακριτική Φλώρινα. Κι ανάλογα βέβαια στις υπόλοιπες λιγνιτικές περιοχές.
“Πηγή: greeklignite.blogspot.gr“.