Στόχος να μην επηρεαστούν οι καταναλωτές και να διατηρηθεί το μπόνους στους συνεπείς πληρωτές
Με κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και στροφή στην πράσινη ενέργεια, εθελουσία έξοδο για εργαζόμενους και κυνήγι των στρατιωτικών κακοπληρωτών σχεδιάζει η κυβέρνηση την σωτηρία της ΔΕΗ, ώστε να επανέλθει η εταιρία στην κανονικότητα χωρίς να επηρεαστούν οι καταναλωτές, όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος».
Παράλληλα στον σχεδιασμό του υπουργείο επισημαίνεται πως είναι η διατήρηση του μπόνους στους συνεπείς καταναλωτές, δηλαδή η έκπτωση ύψους 10%, που η προηγούμενη διοίκηση είχε ζητήσει να ακυρωθεί, λόγω των άσχημων οικονομικών της εταιρίας.
Το συνολικό κόστος του μπόνους αυτού για την ΔΕΗ μεταφράζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ και η βούληση της κυβέρνησης είναι αυτό να μην αλλάξει, ή εάν απαιτηθεί από τις συνθήκες, να μην καταργηθεί εντελώς αλλά να συνδεθεί είτε με εισοδηματικά κριτήρια είτε με την κατανάλωση.
Νο1 στόχος οι κακοπληρωτές
Πρώτος και κύριος στόχος της νέας διοίκησης της ΔΕΗ είναι το κυνήγι των κακοπληρωτών, με κάθε τρόπο και το υπουργείο προτίθεται να λάβει σκληρά μέτρα. Στην νέα σκληρή ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση προβλέπεται ακόμα και κατάσχεση πολυτελών κατοικιών που είχαν υπαχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο, εκτός από την διακοπή ρεύματος. Η εταιρία εξάλλου ήδη έχει στείλει εξώδικα σε κακοπληρωτές με συνολικές οφειλές πάνω από 1,05 δισ. ευρώ, που στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι που άλλαξαν πάροχο και άφησαν χρέη στη ΔΕΗ, την ώρα που τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την επιχείρηση είναι στα 2,7 δισ. ευρώ.
Η νέα διοίκηση έχει κατατάξει τους κακοπληρωτές σε τέσσερις κατηγορίες:
-αυτούς που διέκοψαν για διάφορους λόγους την ηλεκτροδότησή τους
-αυτούς που άλλαξαν πάροχο
-εταιρίες που άλλαξαν ΑΦΜ και συνεχίζουν την δραστηριότητά τους
-πελάτες που αποκλείστηκαν από την ΔΕΗ.
Το «κυνήγι» πάντως θα ξεκινήσει από εκείνους που έχουν χρέη πάνω από 3.000 ευρώ και υπολογίζονται σε 700.000 – γεγονός που σημαίνει τουλάχιστον 700.000 ευρώ σε χρέη.
Καμία αύξηση στους καταναλωτές
Το υπουργείο εξετάζει την πιθανή αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, αλλά και την επιβολή ρήτρας CO2, όμως αυτή θα «εξουδετερωθεί» είτε με την μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, είτε με την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, του ειδικού τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Το υπουργείο Ανάπτυξης απασχολεί επίσης το θέμα των ΥΚΩ, Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, αλλά και οι κοστοβόρες λιγνιτικές μονάδες, παράλληλα με την στροφή στην πράσινη ενέργεια. Η εθελουσία έξοδος για τους περίπου 16.000 εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα αναμένεται να δώσει λύση στο βασικό πρόβλημα αυτό.
Εξάλλου από το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρεται πως μεταξύ των στόχων είναι και η προσέλκυση ιδιωτών στον ΔΕΔΔΗΕ με δρομολόγηση της μεταφοράς των παγίων διανομής από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, που συνεπάγεται εισροή σημαντικών κεφαλαίων για την επιχείρηση.