ΔΕΗ : Ανοικτό διαδικτυακό Συνέδριο για την ολοκλήρωση του ερευνητικού έργου COFORMIT 

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Νέες διευκολύνσεις πληρωμών από τη ΔΕΗ

ΔΕΗ : Ανοικτό διαδικτυακό Συνέδριο για την ολοκλήρωση του ερευνητικού έργου COFORMIT

17-18.02.2022

 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

  • Η δενδροφύτευση των εδαφών των παλαιών λιγνιτωρυχείων συμβάλει αποφασιστικά στην περιβαλλοντική αποκατάσταση και μετριάζει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με τριετή επιστημονική έρευνα
  • Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του τριετούς ερευνητικού έργου COFORMITγια τη συνεισφορά των δεντροφυτεμένων εκτάσεων του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας στην προστασία του περιβάλλοντος και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του ερευνητικού  έργου COFORMIT (CΟntribution FORest MITigation μετά από τρεισήμισι χρόνια επιτυχημένων δράσεων, πραγματοποιείται συνέδριο με τίτλο «Δέσμευση άνθρακα από τις δενδροφυτεύσεις των έργων αποκατάστασης περιβάλλοντος» στη διάρκεια του  διημέρου 17-18 Φεβρουαρίου 2022.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, ανοιχτής σε παρακολούθηση από κοινό και ειδικούς.

Στο ερευνητικό έργο COFORMIT, η ΔΕΗ συμμετείχε  μέσω του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (ΔΠΕΡ), σε σύμπραξη  με το Τµήµα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης (ΔΠΘ)  και την εταιρεία ena – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Κατά την υλοποίηση του COFORMIT επιτεύχθηκε η επιστημονική τεκμηρίωση της συνεισφοράς των δενδροφυτεύσεων στις αποκατεστημένες εκτάσεις του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Επισημαίνεται ότι το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας εφαρμόζει επί σειρά δεκαετιών εκτεταμένα προγράμματα αποκατάστασης εδαφών τα οποία περιλαμβάνουν δενδροφυτεύσεις, διαμορφώσεις τελικών επιφανειών, δοκιμαστικές καλλιέργειες, εξωραϊσμό και καθαριότητα των χώρων των ορυχείων.

Με τα προγράμματα αυτά έχουν φυτευτεί εκατομμύρια δέντρα σε χιλιάδες στρέμματα, με τα αποκατεστηµένα νέα εδάφη να αποτελούν οικοσυστήµατα ιδιαίτερης ομορφιάς όπου ενδημεί ποικιλία πανίδας. Οι δενδροφυτείες  στα αποκατεστημένα εδάφη των ορυχείων απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα με τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης και το δεσμεύουν στην παραγόμενη βιομάζα.

Με το ερευνητικό έργο COFORMIT υπολογίστηκε η συνολική βιομάζα και οι απορροφήσεις διοξειδίου του άνθρακα από τις δενδροφυτείες ενώ εκτιμήθηκε και ο βαθμός κατακράτησης των αιωρούμενων σωματιδίων.

Παράλληλα, εγκαταστάθηκε σύστημα παρακολούθησης για τη μόνιμη καταγραφή της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα από τις δενδροφυτείες και συνέβαλε στη δημιουργία ενός πρότυπου πάρκου αναψυχής και περιβαλλοντικής ενημέρωσης, στο όριο της αποκατάστασης των ορυχείων της ΔΕΗ με τους οικισμούς Καρυοχώρι και Άγιος Χριστόφορος. Το πάρκο  συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ανάδειξη της βιοποικιλότητας στην περιοχή.

Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν και η πρόσβαση ανοικτή προς όλους. Ο σύνδεσμος για την πρόσβαση στις εργασίες του Συνεδρίου βρίσκεται εδώ.

 

 

Πληροφορίες: 

 

Το COFORMIT εντάχθηκε στον θεματικό τομέα Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη, της Παρέμβασης II της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνικούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», (ΕΠΑνΕΚ), (κωδικός έργου: Τ1ΕΔΚ-02521).

 

Μάθετε περισσότερα για το έργο στις ιστοσελίδες της ΔΕΗ και του ΔΠΘ.

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!