Απολιγνιτοποίηση: Η λάθος κίνηση και οι σημερινές ανάγκες

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Απολιγνιτοποίηση: Η λάθος κίνηση και οι σημερινές ανάγκες

Απολιγνιτοποίηση: Η λάθος κίνηση και οι σημερινές ανάγκες

Πρόωρη και εντελώς άκαιρη αποδεικνύεται η απολιγνιτοποίηση που αποφάσισε και έσπευσε να υλοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση, υπερθεματίζοντας μάλιστα έναντι της ΕΕ, που προωθεί την “πράσινη ενεργειακή μετάβαση” σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Τις συνέπειες τις πληρώνουν τώρα οι καταναλωτές και η ελληνική οικονομία, που επιβαρύνονται με εξαιρετικά υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή στη χειρότερη δυνατή χρονική περίδο – λίγο προτού ξεσπάσει η “τέλεια καταιγίδα” στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας – στη χώρα μας διεκόπη η λειτουργία μεγάλων λιγνιτικών ηλεκτροπαραγικών μονάδων.

Μπροστα στη μεγάλη ανάγκη κάποιες τέθηκαν πάλι σε προσωρινή λειτουργία. Ομως το πρόβλημα δεν λύνεται με σπασμωδικές κινήσεις και εμβαλωματικά μέτρα.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Πολλοί υπέρμαχοι της ταχείας απολιγνιτοποίησης συνειδητοποιούν τώρα ότι η κυβέρνηση βιάστηκε πολύ, προσπαθώντας να δείξει το φιλοπεριβαλλοντικό της πρόσωπο και τις οικολογικές ευαισθησίες της (αλλά και να διεκολύνει επιχειρηματικά συμφέροντα, ανοίγοντας το δρόμο για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα).

Ηταν μια λάθος κίνηση, τουλάχιστον ως προς το timing. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάζεται τώρα να αναθεωρήσει τις αρχικές της απόψεις. Εκτιμά ότι οι πολύ υψηλές τιμές ενέργειας θα διατηρηθούν τουλάχιστον τα επόμενα 2 με 3 χρόνια και επισημαίνει ότι οι χώρες-μέλη πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Μεταξύ των μέτρων αυτών μπορεί να είναι και η συνέχιση της ηλεκτροπαγωγής με φθηνά ορυκτά καύσιμα – κυρίως με λιγνίτη.

Αναλυτές, παράγοντες του ενεργειακού τομέα και σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητούν να επανεξετασθεί το θέμα, τουλάχιστον ως προς τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του σχεδίου απολιγνιτοποίησης. Το βασικό ζητούμενο είναι να παραταθεί η λειτουργία των μεγάλων – και ειδικά των πλέον σύγχρονων και λιγότερο ρυπογόνων – ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της ΔΕΗ. Για να αλλάξει το μείγμα παραγόμενης ενέργειας στη χώρα και να έχουμε χαμηλότερες τιμές ρεύματος.

Την άποψη αυτή προωθούν τώρα και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του ν/σ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ο κ. Βολουδάκης κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ζητώντας αναθεώρηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης. “Πρέπει να δοθεί παράταση στη ζωή των βιώσιμων με τα σημερινά δεδομένα λιγνιτικών μονάδων”, είπε ο κυβερνητικός βουλευτής, τονίζοντας ότι “οι αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου είναι τόσο μεγάλες, ώστε η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη είναι φθηνότερη ακόμη και μετά το κόστος των ρύπων”.

Είναι ώρα να ξαναδεί το θέμα και η κυβέρνηση. Δεν χρειάζεται να βγεί δημόσια και να αναγνωρίσει  το λάθος της. Αρκεί να το διορθώσει, με αποφάσεις για επαναλειτουργία λιγνιτωρυχείων και ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, με επιμήκυνση του χρόνου ενεργειακής μετάβασης.

Β. Ν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...