Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ μετά από τον πνιγμό των δύο Γαλλίδων τουριστριών στην Κρήτη και της 8χρονης Γαλλίδας στην Κρήτη, ο πνιγμός είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα, ενώ οι αριθμοί των θανάτων προκαλούν θλίψη.
Έως τώρα έχουν καταγραφεί 149 θάνατοι από πνιγμό σε πισίνες και θάλασσες, εκ των οποίων οι 115 στη θάλασσα και οι υπόλοιποι 34 στην πισίνα.
Όπως και στις τελευταίες δύο περιπτώσεις, η πλειονότητα των ανθρώπων που πνίγονται στην πισίνα είναι παιδιά, ενώ κύριος λόγος είναι ότι τα θύματα δεν ακολουθούν τους βασικούς κανόνες αυτοπροστασίας, σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγείας.
Στην Ελλάδα ο πνιγμός είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου, με την χώρα μας να κατέχει την 6η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την 39η παγκοσμίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, από την 1η ως τις 23 Ιουλίου, είχαμε 23 πνιγμούς, ενώ τον Ιούλιο γενικότερα, υπήρχε ένας πνιγμός την ημέρα κατά μέσο όρο.
Πρέπει να σημειωθεί πως ο πνιγμός ήταν η αιτία θανάτου για 413 πολίτες το 2018, αισθητά μεγαλύτερος των 357 που είχαμε το 2017.
Σύμφωνα με περσινά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ το 67% των πνιγμών συμβαίνει κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ τα περισσότερα θύματα είναι άνδρες ηλικίας 20 με 24 ετών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό, κατά μέσο όρο δέκα παιδιά, με το 30% των περιπτώσεων να είναι σε πισίνες και το 70% στην θάλασσα.
Η Βάνια Βήχου, διευθύντρια της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής, ανέφερε στην ΕΡΤ1 τις βασικές προϋποθέσεις αυτοπροστασίας:
«Οι λουόμενοι οφείλουν να σέβονται τον κανονισμό λειτουργίας που είναι αναρτημένος σε όλα τα ξενοδοχεία στις πισίνες και στα pool bar και να μην τον παραβιάζουν. Απαγορεύονται οι βουτιές. Απαγορεύεται το τρέξιμο γύρω από την πισίνα. Απαγορεύονται τα επικίνδυνα παιχνίδια, πατητές κλπ.»