Το κύμα ακριβείας προϋπήρχε του πολέμου

Eordaialive Team
2λ ανάγνωσης
Το κύμα ακριβείας προϋπήρχε του πολέμου

Το κύμα ακριβείας προϋπήρχε του πολέμου

Στον πόλεμο που εξελίσσεται από τις 24 Φεβρουαρίου επιχειρεί να αποδώσει η κυβέρνηση το κύμα της ενεργειακής ακρίβειας και των συνεχών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, αφήγημα που έρχεται να καταρρίψει το Ευρωβαρόμετρο! Σύμφωνα με την τελευταία έρευνά του, οκτώ στους δέκα Ελληνες δυσκολεύονταν να βγάλουν τον μήνα πριν από το ξέσπασμα του πολέμου και την ενεργειακή κρίση, που προκάλεσε πρωτοφανή άνοδο των τιμών, του πληθωρισμού και του κόστους διαβίωσης!

Τα στοιχεία που αντλεί το Ευρωβαρόμετρο τοποθετούνται χρονικά στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, αποτυπώνοντας την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά. Κατάσταση που έχει επιδεινωθεί από τότε, με δεδομένη την εκτόξευση του πληθωρισμού στο 8,9% τον Μάρτιο και τη διατήρηση των τιμών της ενέργειας σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι το 77% των Ελλήνων δηλώνει αδυναμία – δυσκολία εξόφλησης των λογαριασμών, όταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο μέσος όρος είναι στο 33%. Για το 29% των συμπατριωτών μας αυτή η «συνθήκη» – αδυναμία είναι πάγια, ενώ για το 48% είναι περιστασιακή. Μόνο το 23% φαίνεται να μην αντιμετώπισε καμία δυσκολία στην πληρωμή των λογαριασμών, ωστόσο ο ευρωπαϊκός μέσος όρος απέχει σημαντικά, στο 66%. Σχετικά με τα οικονομικά της οικογένειας και του νοικοκυριού, ένας στους δύο Ελληνες φαίνεται να αγωνιά για την κάλυψή τους, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. κυμαίνεται στο 26%.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Πέρα απ’ αυτό, σχεδόν εννέα στους δέκα Ελληνες (85%) δηλώνουν ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει υποστεί επιδείνωση, ποσοστό που συνιστά το υψηλότερο της έρευνας (55% στην Ε.Ε.). Επίσης, εννέα στους δέκα Ελληνες θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία είναι σε άσχημη κατάσταση, καταγράφοντας και σε αυτόν τον δείκτη το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό στην έρευνα, ενώ οι Ελληνες εμφανίζονται και λιγότερο καθησυχασμένοι από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους σχετικά με την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους.

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου απογυμνώνει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και αναδεικνύει την αδράνειά της στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

 

 

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!