Συναγερμός για τις e-απάτες: “Λεία” 150.000 ευρώ την ημέρα – Πώς δρουν οι επιτήδειοι

Συναγερμός για τις e-απάτες: "Λεία" 150.000 ευρώ την ημέρα - Πώς δρουν οι επιτήδειοι

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Συναγερμός για τις e-απάτες: “Λεία” 150.000 ευρώ την ημέρα – Πώς δρουν οι επιτήδειοι

Τον τρόπο με το οποίον οι επιτήδειοι “αρπάζουν” χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό των πολιτών εξηγεί η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” .
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για να γίνει η απάτη απαιτείται η συμμετοχή του θύματος, καθώς δεν είναι δυνατή η παράκαμψη των συστημάτων ασφαλείας των τραπεζών.
Συγκεκριμένα, οι επιτήδειοι για να πετύχουν τον σκοπό τους και να κάνουν μια μεταφορά χρημάτων χρειάζονται τα εξής:
– Τα στοιχεία για την είσοδο στο e-banking του θύματος,
-Τον κωδικό μιας χρήσης που αποστέλλεται με SMS στο κινητό του.
– Αν η επιβεβαίωση των συναλλαγών γίνεται μέσω ειδοποίησης στο mobile banking , πρέπει να πείσουν το θύμα να τη δώσει.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, τα μισά περιστατικά απάτης αφορούν στην κλασική μέθοδο του ψαρέματος (phising) των στοιχείων. Στην προκειμένη περίπτωση οι δράστες αποστέλλουν ένα απατηλό e-mail ή ακόμα και SMS με το οποίο ενημερώνουν τον παραλήπτη ότι πρέπει να μπει στον λογαριασμό του στο e-banking πατώντας συγκεκριμένο link προφασιζόμενοι ένα πρόβλημα πχ ότι μπλόκαρε η κάρτα του ή πάγωσε ο λογαριασμός του.
Αν το θύμα πατήσει το link εισέρχεται σε μια ιστοσελίδα που μοιάζει με το e-bankig της τράπεζας του. Εφόσον πληκτρολογήσει εκεί τα στοιχεία εσόδου του, αυτά περιέχονται στην κατοχή των δραστών. Στη συνέχεια οι τελευταίοι ζητούν από τα θύματα να τους αποκαλύψουν τον κωδικό μιας χρήσης που εστάλη στο κινητό τους, ώστε να εκτελέσουν τη μεταφορά που θέλουν.
Για την απόκτηση των στοιχείων στο e-banking χρησιμοποιείται και η ακόλουθη μέθοδος:
Οι δράστες τηλεφωνούν στο θύμα υποτίθεται εκ μέρους της Microsoft για την επίλυση ενός ζητήματος στον υπολογιστή . Αν τους δοθεί η απαραίτητη εξ αποστάσεως πρόσβαση εγκαθιστούν προγράμματα παρακολούθησης και με τον τρόπο αυτόν μαθαίνουν τους κωδικούς e-banking.
253120 6d6af2a49e b6b679a434e7d757
Ο συναγερμός της Αστυνομίας και η ΤτΕ

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία, την Τράπεζα της Ελλάδας και πιστωτικά ιδρύματα μετά την κατακόρυφη αύξηση της λείας από ηλεκτρονικές απάτες κατά 515% το 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 6,5 εκατ, ευρώ στο 9μηνο του 2020, την αντίστοιχη φετινή περίοδο το ποσό που έχει κλαπεί από τραπεζικούς λογαριασμούς, διαμορφώθηκε στα 40 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή κατά μέσο όρο οι δράστες σήκωναν το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2021 καταθέσεις της τάξεως των 150. 000 ευρώ την ημέρα.
Όπως επισημαίνουν σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, η στροφή των επιτηδείων στην εξαπάτηση καταθετών μέσω του e-banking οφείλεται σε δύο λόγους:
-Πρώτον στην αύξηση των δικλίδων ασφαλείας στις πληρωμές με κάρτες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας που ανάγκασε τους e-ληστές να στραφούν στις υπηρεσίες e-banking.
-Και δεύτερον στον μεγάλο αριθμό νέων χρηστών ηλεκτρονικής τραπεζικής (συν 20% τον τελευταίο 1,5 χρόνο) οι οποίοι αποτελούν τα πιο εύκολα θύματα.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος συγκάλεσε χθες ευρεία σύσκεψη για το θέμα, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμανλής και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Βασίλης Ράπανος.

Νέα στρατηγική

Όλα τα μέρη συμφώνησαν στη δημιουργία ενός κοινού συντονιστικού κέντρου, στο οποίο θα συμμετέχουν ανώτατα στελέχη κρατικών και μη φορέων (υπουργείο, πιστωτικά ιδρύματα, κεντρική τράπεζα κλπ).
Το όργανο που θα συσταθεί με υπουργική απόφαση θα έχει δύο βασικούς στόχους:
-Πρώτον, την προώθηση μιας ενημερωτικής εκστρατείας για την εκπαίδευση των πολιτών και την πρόληψη του φαινομένου.
-Δεύτερον, την άμεση επέμβαση τη στιγμή της απάτης, μέσω της αναβάθμισης των συστημάτων ασφαλείας των τραπεζών.

Δείτε Επίσης

Συνταξιούχος με e-shop δεν δήλωσε 1 εκατ. ευρώ!
ΕΛΛΑΔΑ

Συνταξιούχος με e-shop δεν δήλωσε 1 εκατ. ευρώ!

Συνταξιούχος με e-shop δεν δήλωσε 1 εκατ. ευρώ! Έξι απίστευτες παραβάσεις φοροδιαφυγής 1,7 εκατ. ευρώ Απίστευτα περιστατικά φοροδιαφυγής μέσω διαδικτύου ξεσκέπασαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς εντόπισαν έξι κραυγαλέες

Διαβάστε περισσότερα »
Γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Δημήτριος – Χρόνια πολλά Δημήτρη και Δήμητρα
ΕΛΛΑΔΑ

Γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Δημήτριος – Χρόνια πολλά Δημήτρη και Δήμητρα

Γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Δημήτριος – Χρόνια πολλά Δημήτρη και Δήμητρα Αγιος Δημήτριος: Από τους ενδοξότερους και δημοφιλέστερους αγίους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, μαζί με τον Άγιο Γεώργιο. Είναι πολιούχος της

Διαβάστε περισσότερα »
Χειμώνας στη Βόρεια Ελλάδα: Οι 8 περιοχές με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν
ΕΛΛΑΔΑ

Χειμώνας στη Βόρεια Ελλάδα: Οι 8 περιοχές με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν

Χειμώνας στη Βόρεια Ελλάδα: Οι 8 περιοχές με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα με το θερμόμετρο να δείχνει τιμές υπό του μηδενός. Ολοταχώς

Διαβάστε περισσότερα »
Πώς δεν θα σας κλέψουν τους κωδικούς e-banking – Δικηγόρος προειδοποιεί για την απάτη του sim swapping (video)
ΕΛΛΑΔΑ

Πώς δεν θα σας κλέψουν τους κωδικούς e-banking – Δικηγόρος προειδοποιεί για την απάτη του sim swapping (video)

Πώς δεν θα σας κλέψουν τους κωδικούς e-banking – Δικηγόρος προειδοποιεί για την απάτη του sim swapping (video)   Συμβουλές πώς δεν θα πέσουμε θύμα απατεώνων που κλέβουν κωδικούς τραπεζικών

Διαβάστε περισσότερα »
Παρελάσεις: Ακυρώνονται και στην Πέλλα - Τρίτη περιφέρεια της Βορείου Ελλάδας
ΕΛΛΑΔΑ

Παρελάσεις: Ακυρώνονται και στην Πέλλα – Τρίτη περιφέρεια της Βορείου Ελλάδας

Παρελάσεις: Ακυρώνονται και στην Πέλλα – Τρίτη περιφέρεια της Βορείου Ελλάδας   Να μην διεξαχθούν παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Νομό Πέλλας αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα »
Βαριά καμπάνα σε Καβαλιώτη που τσάκισε στο ξύλο την πεθερά του!
ΕΛΛΑΔΑ

Βαριά καμπάνα σε Καβαλιώτη που τσάκισε στο ξύλο την πεθερά του!

Βαριά καμπάνα σε Καβαλιώτη που τσάκισε στο ξύλο την πεθερά του!     Σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με αναστολή καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας κάτοικος του χωριού του Δήμου

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida