Ποιες αλλαγές έρχονται στους κανόνες που διέπουν την υλοποίηση του ΕΣΠΑ

Eordaialive Team
2λ ανάγνωσης
Ποιες αλλαγές έρχονται στους κανόνες που διέπουν την υλοποίηση του ΕΣΠΑ

Ποιες αλλαγές έρχονται στους κανόνες που διέπουν την υλοποίηση του ΕΣΠΑ

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στους κανόνες που διέπουν την υλοποίηση του ΕΣΠΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Η αλλαγή που εισάγεται στο νέο ΕΣΠΑ είναι ότι στο εξής δεν θα υπάρχουν προσκλήσεις με καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής επενδυτικών σχεδίων, αλλά οι νέες προσκλήσεις θα είναι ανοικτές, δηλαδή χωρίς καταληκτική ημερομηνία υποβολής των σχεδίων και η ένταξή τους στα διάφορα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα γίνεται με τήρηση της σειράς προτεραιότητας.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους δεν θα αναμένουν τη συγκριτική αξιολόγηση των σχεδίων τους.

Τα επενδυτικά σχέδια, εφόσον πληρούν τα αυτοματοποιημένα τύπου κριτήρια ένταξης θα προχωρούν στη διαδικασία με σειρά προτεραιότητας κερδίζοντας έτσι σημαντικό χρόνο. Ωστόσο, εάν αποτυγχάνουν σε συγκεκριμένα ορόσημα του χρονοδιαγράμματος υλοποίησής του, τότε θα τίθενται εκτός από την πρόσκληση και θα ακολουθεί το επόμενο σχέδιο που θα βρίσκεται στη σειρά προτεραιότητας.

Οπως ανέφερε προ ημερών ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, το τελικό σχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να υποβληθεί στο τέλος Μαΐου έτσι ώστε να εγκριθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Εφόσον όλα κυλήσουν βάσει του χρονοδιαγράμματος, τότε η Ελλάδα θα είναι μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ για την οποία έχει έγκριση εθνικού προγράμματος ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027.

Το νέο ΕΣΠΑ θα έχει πολλές καινοτομίες σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια στήριξης της χώρας μας. Θα διαθέτει ξεχωριστό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας προϋπολογισμού περίπου 0,7 δισ. ευρώ και η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει να υπάρξει πλήρης υποστήριξη του προγράμματος ΕΣΠΑ από την τεχνική βοήθεια των Jasprers σχετικά με την ωρίμαση των μεγάλων έργων.

Επίσης για πρώτη φορά το ΕΣΠΑ 2021-2027 θα περιλάβει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, που αφορά τη στήριξη περιοχών που βασίζονταν στη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρόγραμμα αυτό έχει προϋπολογισμό 1,3 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 5 δισ. ευρώ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!