Οι πολίτες βομβαρδίζουν την ΡΑΕ με καταγγελίες

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Οι πολίτες βομβαρδίζουν την ΡΑΕ με καταγγελίες

Οι πολίτες βομβαρδίζουν την ΡΑΕ με καταγγελίες

Το κύμα αγανάκτησης φούσκωσε τον Αύγουστο, όταν η ΔΕΗ αποφάσισε να περάσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια

Σωρεία καταγγελιών και ερωτημάτων λαμβάνουν καθημερινά οι εκπρόσωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας από τους καταναλωτές σχετικά με τους λογαριασμούς ρεύματος. Ειδικά το τελευταίο διάστημα ξεπερνούν τις 1.000 την εβδομάδα!

Μάλιστα, το τρέχον κύμα καταγγελιών ουσιαστικά ξεκίνησε τον Αύγουστο, όταν η ΔΕΗ αποφάσισε να αντικαταστήσει τη ρήτρα άνθρακα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγιά της, κάτι που όμως δεν είχε ζητηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή, η οποία έχει εκφράσει και εγγράφως τη διαφωνία της.

Την ερχόμενη Δευτέρα η ΡΑΕ θα αρχίσει τις ακροάσεις των παρόχων σχετικά με το εάν τηρούνται η διαφάνεια στους λογαριασμούς και η προσυμβατική υποχρέωσή τους να ενημερώνουν τους καταναλωτές για αλλαγές στην τιμολόγηση. Αυτό ανέφερε η διοίκησή της στους εκπροσώπους του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σ. Φάμελλο, Π. Πέρκα και Ρ. Δούρου, με τους οποίους συναντήθηκε.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον πρόεδρο της ΡΑΕ Θ. Δαγούμα να ενημερωθούν για το αν η Αρχή έχει καταθέσει στοιχεία στην κυβέρνηση σχετικά με τα περιθώρια κέρδους κάθε μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και αν έχει εισηγηθεί την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη που παράγονται μεσούσης της ενεργειακής κρίσης στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής, λόγω των υψηλών τιμών φυσικού αερίου.

Κάτι που ο πρόεδρος της ΡΑΕ δεν διέψευσε, αλλά ούτε επιβεβαίωσε. Επιβεβαίωσε όμως ότι αυτά τα στοιχεία τηρούνται στη ΡΑΕ πολύ πριν από την έκρηξη των τιμών και ότι έχουν τροποποιηθεί τα περιθώρια κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών μέσα στην κρίση. Στο ερώτημα εάν και πότε η ΡΑΕ θα καταθέσει τα επίσημα στοιχεία, ο κ. Δαγούμας απάντησε ότι τα στοιχεία για τα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών θα έχουν ποσοτικοποιηθεί και θα έχουν δημοσιοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο. «Υπάρχει η βούληση να προσδιοριστεί το κέρδος, αλλά η ΡΑΕ δεν είναι φορολογική αρχή και είναι άλλο πράγμα η πολιτική βούληση» είπε χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι της ΡΑΕ σημείωσαν επίσης ότι το προσωπικό μειώθηκε κατά 21 άτομα μέσα στο έτος 2021 και ότι δεν προωθούνται από το ΥΠΕΝ τα αιτήματα της Αρχής για θέματα στελέχωσης και προσωπικού. Πέρα απ’ αυτό, η Αρχή δεν ήταν ενήμερη και δεν είχε εκφράσει γνώμη για την πρόσφατη τροπολογία του ΥΠΕΝ για το θεσμικό πλαίσιο της αποθήκευσης, την αντλησιοταμίευση και τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!