Μεγάλη συγκέντρωση έξω από τη ΛΑΡΚΟ ενάντια σε ιδιωτικοποίηση και απολύσεις

Μεγάλη συγκέντρωση έξω από τη ΛΑΡΚΟ ενάντια σε ιδιωτικοποίηση και απολύσεις

stefanos tsikas ptolemaida teba pdm
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη συγκέντρωση έξω από τη ΛΑΡΚΟ ενάντια σε ιδιωτικοποίηση και απολύσεις

 

Την απόφασή τους να συνεχίσουν την προσπάθεια μέχρι να κερδίσουν και να ανατρέψουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και τις απολύσεις τους κατέθεσαν σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ σε συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο στη Λάρυμνα που λειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης οι εκπρόσωποι των σωματείων της ΛΑΡΚΟ αναφέρθηκαν στις εξελίξεις για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ εκτιμώντας πως είναι πολύ κοντά ο χρόνος που θα ανακοινώσουν οι επενδυτές τις οικονομικές τους προσφορές και όπως σημείωσαν «αυτή τη στιγμή παίζεται η τελευταία πράξη του σχεδίου για να μείνει το εργοστάσιο χωρίς παραγωγή αλλά και χωρίς εργαζόμενους πριν περάσει στα χέρια ιδιωτών».

 

 

Όπως υποστήριξαν κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους οι συνδικαλιστές -ανάμεσά τους ο πρόεδρος και ο γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων στη Λάρυμνα Παναγιώτης Πολίτης και ο Ανδρέας Κορέτζελος αντίστοιχα- «έχουν αλλάξει πολλές φορές τα σχέδια μέχρι τώρα. Όμως έχουν» -όπως είπαν- «έναν κοινό παρονομαστή. Οι εργαζόμενοι να οδηγούνται στην ανεργία και το εργοστάσιο σε μαρασμό και απαξίωση».

Όπως υποστήριξαν «το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ κινδυνεύει να κλείσει από ώρα σε ώρα ακόμη και για μία βίδα», όπως χαρακτηριστικά είπαν ενώ υποστήριξαν πως έχει απαξιωθεί στο σύνολό του, σημειώνοντας πως «οι νέοι επενδυτές δεν έχουν σκοπό να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία».

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους σημείωσαν με έμφαση πως «οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κρατούν ανοιχτό το εργοστάσιο κόντρα στη βούληση της διοίκησης να απαξιωθεί και να κλείσει».

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, κατέθεσαν την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν να προχωρήσουν τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση και απολύσεις. Έκαναν ιδιαίτερες αναφορές στις δυνατότητες παραγωγής του εργοστασίου με νέο προσανατολισμό είτε σε κοβάλτιο είτε σε ανοξείδωτο χάλυβα και επανέλαβαν ότι «οι τιμές του νικελίου αυτή την περίοδο είναι στα ύψη, με ρεκόρ δεκαπενταετίας, ενώ η παραγωγή του εργοστάσιο έχει συρρικνωθεί στο 20%».

 

 

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανακοίνωσαν συνεχείς συγκεντρώσεις είτε στη Λάρυμνα είτε στην Αθήνα με κορυφαίο το συλλαλητήριο που οργανώνονται στις 26 του μήνα στο Σύνταγμα, κάλεσαν δε τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής που ήταν παρόντες να σταθούν πλάι τους «για να ακυρωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης», όπως σημείωσαν.

Καταχειροκροτήθηκε ένας μαθητής του σχολείου της Λάρυμνας όταν από το μικρόφωνο είπε πως «ανακοίνωσαν τις απολύσεις και το ξεσπίτωμα των οικογενειών μας. Έξω από τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε μαζί με τους εργάτες το δίκιο μας θα βρούμε. Όλοι μαζί με το κεφάλι ψηλά, θα νικήσουμε». Το ίδιο και η Νικολία Δαλάκα εκ μέρους των γυναικών της ΛΑΡΚΟ όταν σημείωσε στο χαιρετισμό της πως «εμείς οι γυναίκες στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους ενάντια στις απολύσεις και το ξεσπίτωμά μας. Δίνουμε μαζί τον αγώνα και θα νικήσουμε».

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του, κατηγόρησε την κυβέρνηση καθώς, όπως έκανε λόγο για «την τελική φάση αυτού του άτιμου πολέμου ενάντια στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας μας. Προχώρησε με την κυβερνητική τρόικα Σταϊκούρα – Σκρέκα – Χατζηδάκη σε αυτή την κατάπτυστη, υποτίθεται, πρόταση προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι καλά κάνανε, καλά κάνατε, και τους απαντήσατε “όχι το εγκληματικό σχέδιό σας δεν θα περάσει”. Στον άτιμο πόλεμο απαντάμε με πόλεμο, με τον καθημερινό αγώνα μας, με αλληλεγγύη, με τον αγώνα όλων των εργαζομένων της χώρας, των λαϊκών στρωμάτων» όπως είπε.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, υπογράμμισε με έμφαση πως «τα σχέδια της κυβέρνησης απέτυχαν. ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνο τα σίδερα είναι και εργαζόμενοι. Η ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσει να δουλεύει και οι εργαζόμενοι με πλήρη εργασιακά δικαιώματα θα συνεχίσουν να παράγουν», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.