Κωτσιδης Στέφανος
Κωτσιδης Στέφανος

Δημοτική vs Δικαστική Αστυνομία: Τα καθήκοντα και τα κριτήρια εισαγωγής

Δημοτική vs Δικαστική Αστυνομία: Τα καθήκοντα και τα κριτήρια εισαγωγής
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στο νεοϊδρυθέν Σώμα της Δικαστικής Αστυνομίας και στη Δημοτική Αστυνομία – Ποια είναι τα ηλικιακά όρια και τα κριτήρια συμμετοχής.

Με νέο ένστολο προσωπικό θα στελεχωθεί τους επόμενες μήνες το δημόσιο, αφού, αναμένονται δύο μεγάλες προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων αστυνομικών. Πιο συγκεκριμένα, με τις προκηρύξεις αυτές θα καλύπτονται θέσεις στη Δημοτική και στη Δικαστική Αστυνομία. 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Eleni xondromatidou

Η μία προκήρυξη αφορά την κάλυψη 1.213 θέσεων στη Δημοτική Αστυνομία και αναμένεται να εκδοθεί, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του proson.gr, τον Σεπτέμβριο. Το Σώμα της Δημοτικής Αστυνομίας υπάρχει ήδη αλλά υπολειτουργεί και στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι, μέσω των 1.213 προσλήψεων, να ξαναβρεί την παλιά του «αίγλη».

Από την άλλη, το Σώμα της Δικαστικής Αστυνομίας δεν υπάρχει ακόμα και θα ιδρυθεί ουσιαστικά μόλις ολοκληρωθούν οι πρώτες προσλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη προκήρυξη αναμένεται να «ανοίξει» 700 θέσεις εργασίας, που θα καλυφθούν τόσο από ένστολο όσο και από πολιτικό – επιστημονικό προσωπικό.

Ποιες είναι όμως οι διαφορές των δύο Σωμάτων που μέχρι σήμερα είτε δεν υπάρχουν στο προσκήνιο είτε υπολειτουργούν; Το proson.gr συγκέντρωσε όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε για να επιλέξετε αν θέλετε να συμμετάσχετε σε έναν από τους δύο προσεχείς διαγωνισμούς.

Δημοτική vs Δικαστική Αστυνομία

Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο Σώματα της Δημοτικής και της Δικαστικής Αστυνομίας ξεκινούν αρχικά από τα καθήκοντα που έχουν οι αναλάβει οι ένστολοι σε κάθε περίπτωση.

Οι αρμοδιότητες του σώματος της Δημοτικής Αστυνομίας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος του δήμου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί ελέγχουν την τήρηση κάθε είδους κανονιστικών αποφάσεων που εκδίδουν οι δημοτικές αρχές και επιβάλλουν τα αντίστοιχα διοικητικά μέτρα, ελέγχουν την τήρηση των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εκτελούν τις διοικητικές κυρώσεις σε καταστήματα ή επιχειρήσεις αρμοδιότητας του οικείου δήμου, ελέγχουν την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στα ζώα συντροφιάς καθώς και είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην ηχορύπανση, στην κοινή ησυχία και στη λειτουργία μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Να σημειωθεί ότι η το Σώμα της Δημοτικής Αστυνομίας υπάγεται στον εκάστοτε Δήμο και οι δημοτικοί αστυνομικοί θεωρούνται δημοτικοί υπάλληλοι.

Από την άλλη πλευρά, η Δικαστική Αστυνομία θα ιδρυθεί ως αυτοτελές Σώμα που θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και θα στελεχώνεται τόσο από ένστολο όσο και από πολιτικό – επιστημονικό προσωπικό:

 • Το ένστολο τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα στελεχώνεται από μόνιμα τοποθετημένα στα κατά τόπους δικαστήρια ένστολα και ένοπλα στελέχη, στα βασικά καθήκοντα των οποίων θα είναι η φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και των δικαστικών αιθουσών καθώς και η εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και επιδόσεων δικογράφων.
 • Το πολιτικό – επιστημονικό προσωπικό θα παρέχει τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις τους σε κρίσιμους τομείς και σε ζητήματα επί εκκρεμών δικών, επικουρώντας ουσιαστικά τους δικαστές και τους εισαγγελείς στο έργο τους.

Τα ηλικιακά όρια

Οι υποψήφιοι για τη Δημοτική Αστυνομία θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 20ό έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί το 35ο έτος αυτής για όλες τις κατηγορίες προσωπικού.

Στη Δικαστική Αστυνομία, ως κατώτατο όριο ηλικίας διορισμού ορίζεται το 21ο έτος. Ειδικά για το προσωπικό του αστυνομικού τομέα ορίζεται ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού το 30ο έτος.

Τα σωματικά κριτήρια

Οι υποψήφιοι για τη Δημοτική Αστυνομία θα πρέπει να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,63 μ. οι γυναίκες και 1,70 μ. οι άνδρες, χωρίς υποδήματα.

Το προσωπικό του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας πρέπει να έχει ανάστημα, το οποίο είναι τουλάχιστον 1,70 εκατοστά για τους άνδρες και τουλάχιστον 1,60 εκατοστά για τις γυναίκες, χωρίς υποδήματα.

Τα απαραίτητα πτυχία

Στην προκήρυξη της Δημοτικής Αστυνομίας μπορούν να συμμετάσχουν υποψήφιο από όλους τους κλάδους εκπαίδευσης, με οποιοδήποτε από τα παρακάτω πτυχία:

 1. Για τον κλάδο ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας: Το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος ΑΕΙ της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμος ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής.
 2. Για τον κλάδο ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας: Το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής
 3. Για τον κλάδο ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας: Οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 (ΙΕΚ ή Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.) ή
  Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης ΙΕΚ. ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 4 ΕΠΑ.Λ. ή
  Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.) Β΄ κύκλου Σπουδών ή
  Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (Ε.Π.Λ.) ή
  Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (Τ.Ε.Λ.) ή
  Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εργοδηγών [άρθρο 1 ν.δ. 580/1970, (Α΄ 139)] ή
  Γενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή
  άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής ανεξαρτήτως ειδικότητας.

Στην προκήρυξη της Δικαστικής Αστυνομίας θα μπορούν να συμμετέχουν απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ και ΤΕ), αλλά και απόφοιτοι λυκείου ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ). Μέχρι στιγμής δεν έχει γινεί γνωστό αν θα γίνονται δεκτοί όλοι οι τίτλοι σπουδών, όπως παραπάνω, ή θα χρειάζονται συγκεκριμένα πτυχία και ειδικότητες.

Η εκπαίδευση

Η εισαγωγική εκπαίδευση του ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας πραγματοποιείται μετά τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων επιτυχόντων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και περιλαμβάνει πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης διάρκειας 6 τουλάχιστον μηνών που παρέχεται από την ΕΛ.ΑΣ. και το ΕΚΔΔΑ. Όσοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα εισαγωγικής εκπαίδευσης, κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής σε εξετάσεις, διορίζονται στους ΟΤΑ α΄ βαθμού για τους οποίους έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις.

Όσον αφορά τη Δικαστική Αστυνομία, την εκπαίδευση του πολιτικού προσωπικού θα αναλάβει η ΕΣΔΙ, ενώ το ένστολο προσωπικό θα εκπαιδεύεται από την Ελληνική Αστυνομία. Ειδικότερα:

 1. Η εισαγωγική εκπαίδευση των υπαλλήλων της Δικαστικής Αστυνομίας, θα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών για τους υπαλλήλους του πολιτικού τομέα.
 2. Η εισαγωγική εκπαίδευση του προσωπικού του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας θα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αστυφυλάκων ή σε άλλους κατάλληλους χώρους, ανά την Επικράτεια.

Η εισαγωγική εκπαίδευση των υπαλλήλων της Δικαστικής Αστυνομίας θα είναι τετράμηνης διάρκειας, ενώ, κατά τους δύο τελευταίους μήνες, θα πραγματοποιείται πρακτική άσκηση στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί. Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού εκπαιδευομένων, δύνανται αυτοί να κατανέμονται και να εκπαιδεύονται σε περισσότερες της μίας εκπαιδευτικής περιόδου κάθε εκπαιδευτικής σειράς.

Τα απαραίτητα πρόσθετα προσόντα

Ως πρόσθετο τυπικό προσόν διορισμού για όλους, θεωρείται η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών στα αντικείμενα: α) επεξεργασίας κειμένων, β) υπολογιστικών φύλλων, και γ) υπηρεσιών διαδικτύου.

Ειδικά για την κατηγορία ΠΕ ή ΤΕ απαιτείται ως πρόσθετο τυπικό προσόν η πολύ καλή γνώση της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ισπανικής ή ιταλικής γλώσσας και για την κατηγορία ΔΕ η καλή γνώση μίας από τις παραπάνω γλώσσες.

Εάν οι υποψήφιοι δεν κατέχουν μία από τις δύο αυτές πιστοποιήσεις, τώρα όμως, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες μπορούν να λάβουν πολύ ΕΥΚΟΛΑ είτε πιστοποίηση γνώσης ηλεκτρονικού υπολογιστή είτε Πιστοποίηση της Αγγλικής Γλώσσας (LTE) αναγνωρισμένες από το ΑΣΕΠ, που παρέχει ο εκπαιδευτικός οργανισμός GoLearn για να τις χρησιμοποιήσουν για μοριοδότηση στο δημόσιο, σε προκηρύξεις, σε διαγωνισμούς, στο ΑΣΕΠ για προσλήψεις, σε μεταπτυχιακά κλπ.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

BnS Ptolemaida

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το eordaialive.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενο τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το eordaialive.com ασπάζεται βαθιά, τις δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

H Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας… - Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σχετική Ημερίδα στο Διοικητήριο Γρεβενών.  

Στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές ποιόν θα ψηφίζατε για Περιφερειάρχη;

Loading ... Loading ...