Νέα ενδιαφέροντα στοιχεία για την ένταση του καιρικού φαινομένου που σάρωσε τη Χαλκιδική στις 10 Ιουλίου δίνει το Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Ετσι, πολύ μεγάλη -περίπου 160 χιλιόμετρα- ήταν η οριζόντια διάμετρος της λεγόμενης «υπερκυτταρικής» καταιγίδας που έπληξε τη Χαλκιδική το βράδυ της 10ης Ιουλίου, ενώ οι ισχυρότατες ριπές ανέμου έφθασαν τα 132 χιλιόμετρα την ώρα.
Επίσης, οι κορυφές των σύννεφων ξεπέρασαν τα 13 χιλιόμετρα, υπήρξε σημαντική κεραυνική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε ασυνήθιστα απότομη πτώση της θερμοκρασίας, που έφθασε τους επτά περίπου βαθμούς Κελσίου μέσα σε μόνο δέκα λεπτά.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα -με στόχο την καλύτερη κατανόηση του φαινομένου και την ενημέρωση του κοινού- η επιστημονική ομάδα της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo.gr (του Αστεροσκοπείου), που συνέλεξε και ανέλυσε δορυφορικές μετρήσεις, καθώς επίσης δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Χαλκιδική.
Σε 10′ λεπτά η καταστροφή στη Χαλκιδική
Η φονική καταιγίδα στη Χαλκιδική άφησε στο περάσμά της 7 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ενώ προκάλεσε πολλές υλικές ζημιές. Ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωνε λίγες ώρες μετά το φαινόμενο, πως μέσα σε 10 λεπτά ήρθε η καταστροφή στη Χαλκιδική.