26.9 C
Πτολεμαΐδα
22 Σεπτεμβρίου 2020Eκλογική διακήρυξη των Προοδευτικών Οικονομολόγων Δυτικής Μακεδονίας 1
Επικαιρότητα

Eκλογική διακήρυξη των Προοδευτικών Οικονομολόγων Δυτικής Μακεδονίας

Αγαπητοί συνάδελφοι οικονομολόγοι

Πριν από λίγο καιρό ο πρωθυπουργός της χώρας Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ειδικής συνέλευσης του ΟΗΕ μίλησε για την κλιματική αλλαγή, και ανακοίνωσε αιφνιδιάζοντας τους πάντες, την πρόθεσή του η χώρα μας να διακόψει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη το 2028.

Πρόσφατα μάλιστα μείωσε ακόμη περισσότερο το χρόνο, ανακοινώνοντας ένα χρονοδιάγραμμα που κλείνει τις λιγνιτικές μονάδες το 2023.

Το τι σημαίνει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία, το υπογράμμισε με έμφαση ο συνάδελφός μας Αν. Σιδηρόπουλος τονίζοντας: «η συμβολή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας, φθάνει το 45%».

Τι σημαίνει η δέσμευση αυτή του Πρωθυπουργού για τη ζωή μας;

Ποια είναι η επεξεργασία και σε ποιες θέσεις κατέληξε το 5ο Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας; Διατύπωσε άποψη ο φορέας μας;

Αν όχι γι’ αυτό, με ποια θέματα πρέπει να ασχολείται;

Ο φορέας μας έχει την ευτυχία να εκπροσωπείται σε πολλά όργανα λήψης αποφάσεων για τα θέματα που αφορούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη της περιφέρειας μας.

Ωστόσο η δραστηριότητα που μας έχει συνηθίσει η τοπική διοίκηση είναι η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους λογιστές, εκδηλώσεις για τους νέους που περνούν στις οικονομικές σχολές, την καθιερωμένη κοπή της πίτας και ενίοτε η συμμετοχή ως partner στην υλοποίηση κάποιων χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (από την ΕΕ ή την Περιφέρεια) ποτέ όμως ως συντονιστής και ως έχων την πρωτοβουλία φορέας.

Με την έννοια αυτή προσδιορίζεται η κρισιμότητα αυτών των εκλογών του ΟΕΕ για όλους μας, αφού ο σχεδιασμός που θα γίνει από τη χώρα και την περιφέρεια αφορά όχι μόνο το μέλλον του τόπου μας αλλά και το δικό μας.

Μπορούμε να έχουμε άποψη ως φορέας; Ποια θα είναι αυτή; Θα είναι η γνώμη του Προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος ή έστω της Διοίκησης; Πως θα συνεισφέρουμε στη διαδικασία αυτή;

Για μας, ο ρόλος του φορέα μας δεν προσδιορίζεται με όρους κομματικούς, υπέρ ή κατά της κυβέρνη-σης, αλλά με βάση αυτό που ο νομοθέτης έταξε ως σκοπό της ύπαρξης του φορέα μας, αυτό του συμ-βούλου της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών. Το πλεονέκτημα της συμμετοχής στα όργανα συζήτησης και διαβούλευσης για το μέλλον της Περιφέρειάς μας, πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο.

Η εκπροσώπηση αυτή δεν πρέπει επίσης να περιοριστεί στην τοποθέτηση του εκπροσώπου του φορέα μας που θα προκύψει με βάσει το τι αξιολόγησε θετικό από ότι άκουσε, διάβασε, είδε ή έτυχε ο ίδιος να γνωρίζει. Αλλά να είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας και συζήτησης, συστηματικής δουλειάς που πρέπει να κάνουμε, και που πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι όσοι μπορούμε, ακούγωντας και συναδέλφους μας και άλλους ειδικούς πανεπιστημιακούς ή επαγγελματίες του χώρου, σε ημερίδες και συσκέψεις που πρέπει να οργανωθούν.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Κεντρική Διοίκηση μπορεί να βοηθήσουν στην διεκπεραίωση ενός τόσο σύνθετου, δύσκολου και επίπονου έργου. Η παράταξή μας μπορεί με τον καλύτερο τρόπο να ανταποκριθεί στην ευθύνη του συντονισμού ενός τέτοιου έργου.

Στα θέματα της υποστήριξης των μελών μας στην επαγγελματική τους δραστηριότητα, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας και να τις διευρύνουμε ως εξής:

  • Η ενημέρωση και η εκπαίδευση των λογιστών φοροτεχνικών μπορεί να γίνει καλύτερη και πιο εστιασμένη στα θέματα που απαιτεί το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον εργασίας τους
  • Η βοήθεια προς τους νέους συναδέλφους μπορεί να είναι περισσότερο ουσιαστική και αποτελεσματική και άρα να ολοκληρωθεί το σχέδιο σύνδεσης του Οικονομικού Επιμελητήριου με τα μέλη του, που ξεκινάει από την εγγραφή τους στις οικονομικές σχολές, αλλά συνεχίζει και στη διάρκεια των σπουδών τους, ενώ βοηθάει να γίνουν μέλη και να ενεργοποιηθούν με την αποφοίτησή τους από τα ΑΕΙ
  • Οι συνάδελφοι που ασχολούνται σε άλλες ειδικότητες πρέπει και στην εκπαίδευσή τους και στα επαγγελματικά θέματα που τους απασχολούν, να έχουν αρωγό την Τοπική Διοίκηση, όχι με κομματικά ή άλλα κριτήρια, αλλά με μόνο κριτήριο τη συναδελφική αλληλεγγύη

Επίσης να ζητήσουμε από την πολιτεία

  • α. Μειωμένες εισφορές για τους νέους οικονομολόγους
  • β. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα μέλη του ΟΕΕ
  • γ. Παροχή εκπαίδευσης με τη χρήση της τεχνολογίας e-learning
  • δ. Παιδαγωγική- Εκπαιδευτική Επάρκεια με τη δυνατότητα λήψης πιστοποίησης
  • ε. Δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής
  • στ. Εισαγωγή και δημιουργία ειδικής πλατφόρμας για την αγορά εργασίας Mentoring

Σε τοπικό επίπεδο, οι Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Δυτικής Μακεδονίας ζητάμε τη στήριξη όλων, για τη αναβάθμιση του ρόλου του Περιφερειακού Τμήματος του Ο. Ε. Ε., ώστε να ανταποκριθεί στο θεσμικό του ρόλο, ως σύμβουλος της πολιτείας για θέματα οικονομικής πολιτικής, με τις εξής παρεμβάσεις:

α. Παρακολουθώντας τις ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παρεμβαίνοντας έγκαιρα σε κάθε νομοσχέδιο, κανονιστική πράξη, και εν γένει σε κάθε ενέργεια της Δημόσιας Διοίκησης σε όλα τα επίπεδα.

β. Παραμένοντας σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την κοινωνία και ενημερώνοντας διαρκώς τους πολίτες για τα θέματα οικονομίας

γ. Δημιουργώντας συνέργειες με τοπικούς φορείς και ανώτατα ιδρύματα για τη διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων προς την ακολουθούμενη πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και της περιφέρειας.

δ. Μέσω παροχής τεχνογνωσίας από μόνιμες ομάδες εργασίας για κάθε ενδιαφερόμενο επαγγελματικό κλάδο,

ε. Με τη συνεχή και αδιάλειπτη διεξαγωγή  δωρεάν επιμορφωτικών σεμιναρίων, με ειδική μέριμνα προς τους άνεργους και τους νέους συναδέλφους.

στ. Συντονισμό δράσεων με άλλα Επιμελητήρια και φορείς της Περιοχής που δέχονται ανάλογες επιπτώσεις από τις ασκούμενες πολιτικές.

ζ. Θέσπιση Γενικών Συνελεύσεων στο τομέα ευθύνης του Περιφερειακού Τμήματος ώστε να υπάρχει η δυνατότητα έκφρασης άποψης συμμετοχής και δραστηριοποίησης όλων των μελών του Επιμελητηρίου.

Καλούμε,

Όλα τα μέλη του Ο. Ε. Ε. να συμμετάσχουν ενεργά στις εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου. Η ενδυνάμωση του Οικονομικού επιμελητηρίου μπορεί να επιτευχθεί με την συμβολή  όλων των οικονομολόγων. Να πορευτούμε με αρχές και θέσεις, με προβληματισμό και εντιμότητα. Με συνέπεια και πρόγραμμα για να έχει παρουσία και φωνή το Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας.

ΨΗΦΙΖΩΝΤΑΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ

ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΔΥΝΑΤΗ ΦΩΝΗ

ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΙΣΣΑΚ

ΛΟΤΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΜΠΕΛΙΑΣ ΘΩΜΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΡΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

ΤΣΙΓΓΑΝΑΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

 

 

Ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης πανελλαδικάΦόρτωση....

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης. Συνεχίζοντας την περιήγηση στον ιστότοπο, αποδέχεστε τη χρήση cookies. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, πατήστε "Περισσότερα". Αποδοχή Περισσότερα