Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ENANTIA ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ

5λ ανάγνωσης
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ENANTIA ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ENANTIA ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΓΕΝΑΡΗ 11πμ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

 

 

1.Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια -ΣΕΕΕΝ-

2.Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών -ΣΕΥΠΕ-

3.Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ, -ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ-

4.Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας

5.Ορειβατικός Σύλλογος Πύργων Εορδαίας

6.Σύλλογος Γυναικών Πτολεμαΐδας

7.Σύλλογος ατόμων με αναπηρίαΠ.Ε Κοζάνης

 

Η πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που εκφράζεται σε αυτή τη φάση με την η απολιγνιτοποίησηκαι την «πράσινη» μετάβαση έχει μετατρέψει το ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η ενεργειακή φτώχια του λαού, να κινδυνεύουμε με εγκεφαλικό κάθε φορά που ανοίγουμε τους λογαριασμούς. Παράλληλα οδηγεί στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, στον περιορισμό βοσκοτόπων και αγροτικών καλλιεργειών με την εκτεταμένη εγκατάσταση ΑΠΕ (φωτοβολταικά, ανεμογεννήτριες).

Θύμα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο ορεινός όγκος του Βερμίου που θα μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας, με την άναρχη εγκατάσταση 70 επιπλέον ανεμογεννητριών. Το αιολικό πάρκο που σχεδιάζεται στην υψηλότερη κορυφή του βουνού θα έχει πολλαπλές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τα εργατικά λαϊκά στρώματα.Είναι χαρακτηριστικό ότι θα επιβαρυνθεί και η βιοποικιλότητα αφού υπάρχουν είδη που αναφέρονται στην Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης ( IUCN) ή περιλαμβάνονται στον κατάλογο WCMC (World ConservationMonitoring Centre) και / ή στον ευρωπαϊκό κατάλογο των κόκκινων δεδομένων ή προστατεύονται από το Ελληνικό Προεδρικό Διάταγμα (67/1981).

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι τυχαία. Είναι μια διαχρονική πολιτική που στηρίζει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων της ενέργειας. Ιδιαίτερα μετά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την fasttrackαδειοδότηση,που από κοινού ψήφισαν  ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ,αποδεικνύεται  η κάλπικη ευαισθησία τους. Έχουν ευθύνη όσοι στήριξαν την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ποικιλοτρόπως και τώρα εμπαίζουν απροκάλυπτα οργανώσεις και φορείς που δίνουν μάχη για τη σωτηρία των βουνών, από πολυεθνικά μεγαθήρια που τα έχουν βάλει στο μάτι για να αυγατίσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους. (π.χ ΣΥΡΙΖΑ, Περιφερειάρχες, δήμαρχοι, εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση κ.α)

Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει τη μετατροπή τεράστιων Δημοσίων εγκαταστάσεων σε ειδικές οικονομικές ζώνες για την εγκατάσταση των ΑΠΕ, χωρίς καμία περιβαλλοντολογική μελέτη.

Το κράτος εγγυάται την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλες τις περιοχές ακόμα και σε εκείνες που έχουν χαρακτηριστεί Natura με μέγιστο χρόνο αδειοδότησης τα δύο χρόνια. Για  να περάσει αυτή η πολιτική , με τη νέα Οδηγία τίθεται προκλητικά η αρχή ότι η εγκατάσταση των ΑΠΕ υπηρετεί «υπέρτατο δημόσιο συμφέρον», με στόχο τη νομιμοποίηση της κρατικής καταστολής σε βάρος των δίκαιων λαϊκών αντιδράσεων, αλλά και την ταχεία παράκαμψη – απόρριψη τυχόν δικαστικών προσφυγών.

Ο αγώνας ενάντια στην εγκατάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όρηκαι πεδιάδες είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ,την απολιγνιτοποίηση και παράλληλα την περιβαλλοντολογική αναβάθμιση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  από λιγνίτη.

Ο λαός μπορεί σήμερα να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα από τις συνέπειες της απελευθέρωσης των  αγορών  ηλεκτρικής ενέργειας που έφερε ακόμη ακριβότερο ρεύμα, κλείσιμο σταθμών και ορυχείων, χειρότερες εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στον κλάδο της ενέργειας, κίνδυνο επάρκειας για τη χώρα.

Η λύση βρίσκεται στην ισχυροποίηση των αγώνων. Ο λαός να απαιτήσει το ρεύμα και θέρμανση να αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Να μην δεχτούμε να καταπατηθούν ανεξέλεγκτα τα βουνά της χώρας για τα κέρδη των λίγων.

 

Διεκδικούμε:

  • Να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο.
  • Να συνεχίσουν την λειτουργία τους οι ΑΗΣ και τα Ορυχεία με όλες τις απαραίτητες περιβαλλοντολογικές αναβαθμίσεις.
  • Κατάργηση του χρηματιστηρίου ρεύματος, του εμπορίου ρύπων. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

 

ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΟ ΒΕΡΜΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ

ΡΕΥΜΑ ΦΘΗΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *