Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: “Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ”.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: “Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ”.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη το απόγευμα διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: “Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ”.

Η επιτυχία της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης (αγροτικό τμήμα) δεν είναι σχήμα λόγου.

Κατά τη συζήτηση, τόσο οι τοποθετήσεις των εισηγητών, όσο και των προσκεκλημέ-νων φορέων είχαν ως αναφορά τη παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφέρειάς μας, κυρίως του πρωτογενή τομέα, αλλά και την αναγκαιότητα του συνεργατισμού.

Από πλευράς των εισηγητών ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ, Βουλευτή Λακωνίας, ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ, Βουλευτή Καστοριάς, ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ, Βουλευτή ΚΟΖΑΝΗΣ και ΦΑΝΗ ΚΟΥΡΕΜΠΕ, Συντονιστής τμήματος αγροτικής πολιτικής, η συζήτηση μοιραία επικεντρώθηκε στο μεγάλο θέμα της αποβιομηχάνισης της περιοχής εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης και στις προοπτικές που πιθανόν να διαφαίνονται για το μέλλον.

Η τεράστια απώλεια θέσεων εργασίας που ξεκίνησε μετά τις αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δε προκύπτει από πουθενά ότι μπορούν να αναπληρωθούν, με ότι επαγόμενο για τη κοινωνία και τη περιοχή σημαίνει αυτό.

Ωστόσο, στα πλαίσια του πρωτογενή τομέα, οι δυνατότητες ανάπτυξης διαφαίνονται αισιόδοξες με ορισμένες προϋποθέσεις.

Η ορθολογική αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων, ως συγκριτικό πλεονέκτημα της Δυτικής Μακεδονίας, μέχρι σήμερα δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Παρά τις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει αρδευτικά έργα για τη περιοχή, εντάσσοντας πολλά απ’ αυτά στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, κανένα δυστυχώς απ’ αυτά δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί και να έχει προοπτικές υλοποίησης. Μάταια ο αγροτικός κόσμος περιμένει τη περίφημη “βελτίωση των υποδομών”.

Τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας, δυστυχώς μένουν στα αζήτητα. Ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, πολλά απ’ αυτά αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα διάθεσης, γεγονός που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η τοπική βουλευτής μας η Καλλιόπη Βέττα έχουν αναδείξει επανειλημμένα σε επίπεδο κοινοβουλίου.

Ενδεικτικά αναφέρονται, ο κρόκος, οι πατάτες, τα οπωρικά, τα αμνοερίφια, τα αρωματικά φυτά και τα αιθέρια έλαια (λεβάντα), που έχουν μείνει έξω από τις ενισχύσεις παρότι οι συνθήκες της αγοράς έχουν πλήξει την εσωτερική αγορά, αλλά και τις εξαγωγές.

Με τις παρεμβάσεις-τοποθετήσεις, τόσο των ΝΙΚΟΥ ΣΚΟΡΙΝΗ, Μέλος πολιτικής γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΖΟΥΜΑΚΑ, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο και των προσκεκλημένων φορέων, Χρήστου Ζευκλή, Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστου Ελευθερίου, Δήμαρχου Σερβίων, Σιόγκα Θόδωρου, Πρόεδρου ΓΕΩΤΕΕ, Νίκου Κουτλιάμπα Πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Βασίλη Μητσιόπουλου Πρόεδρου Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Χατζησάββα Γιώργου συνεταιρισμού Πτολεμαίδας  Δημήτρη Κοσμά Πρόεδρου ΑΣΟΠ Βελβεντού “ΔΗΜΗΤΡΑ”, Βιβή Καραϊορδανίδου, Σύλλογος παραγωγών αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών και Αιμίλιου Μεντεσίδη Πρόεδρου μελισσοκόμων Κοζάνης, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η περίφημη παγκοσμιοποίηση δημιουργεί όλο και μεγαλύτερες ανισότητες και η επιστροφή στη τοπικότητα και τη προτίμηση τοπικών προϊόντων αποτελεί τη πεμπτουσία οργάνωσης των κοινωνιών. Η χαμηλή αποδοτικότητα του γεωργικού τομέα, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που δεκαετίες πριν εφαρμόστηκαν στη χώρα, τόσο εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής που εφάρμοσαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, όσο και εξαιτίας της έλλειψης συνεργατισμού.

Η απαξίωση των αγροτικών συνεταιρισμών, οι κομματικοί εναγκαλισμοί των κυβερνόντων με τις διοικήσεις των συνεταιρισμών για ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά και η πλήρης απαξίωση του αγροτικού επαγγέλματος από μια επίπλαστη ευημερία στηριζόμενη σε δανικά, απαξίωσαν τελικά και την ίδια τη παραγωγή και επηρέασαν  αρνητικά την αυτάρκεια της χώρας.

Αποκορύφωμα αυτών των πολιτικών ήταν η ψήφιση του πρόσφατου νόμου Βορίδη σχετικά με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, όπου δίνεται το δικαίωμα σε ιδιώτες και επενδυτικά κεφάλαια να αποκτήσουν τη πλειοψηφία συνεταιριστικών μερίδων, με τη συναίνεση φυσικά των αδύναμων διοικήσεων.

Μετά την απαξίωση λοιπόν της Συνεταιριστικής Οικονομίας στην Ελλάδα λόγω της καθολικής χρεοκοπίας των Γεωργικών Συνεταιρισμών με τον στρεβλό τρόπο που λειτουργούσαν, χρέος και συγχρόνως δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η  αναζωογόνηση της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ, κυρίως για τον Αγροτικό Τομέα σε όλες τις Περιφέρειες.

Η νομαρχιακή επιτροπή Κοζάνης σε συνεργασία με τη βουλευτή  έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να βρίσκονται πάντα κοντά στον αγροτικό κόσμο και να προωθούν τα προβλήματα με κάθε τρόπο. Επισκέψεις και συναντήσεις έχουν γίνει επανειλημμένα με φορείς και μεμονωμένους αγρότες και κτηνοτρόφους, γεγονός που το απέδειξε έμπρακτα με την εν λόγω εκδήλωση, όπου συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν δέκα τοπικοί φορείς, τους οποίους ευχαριστεί ιδιαίτερα για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Τα αποτελέσματα της εκδήλωσης έχουν καταγραφεί στο σύνολό τους και θα αξιοποιηθούν, τόσο στη κατάρτιση θέσεων του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια του ταμείου ανάκαμψης, όσο και στη κατάρτιση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που σε λίγο καιρό θα δοθεί στη δημοσιότητα.

 

Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Δείτε Επίσης

Με εκθέσεις και παρουσίαση βιβλίου τιμά το 1821 ο Δήμος Εορδαίας.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με εκθέσεις και παρουσίαση βιβλίου τιμά το 1821 ο Δήμος Εορδαίας.

Με εκθέσεις και παρουσίαση βιβλίου τιμά το 1821 ο Δήμος Εορδαίας. Με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Δήμος Εορδαίας τιμά τους αγωνιστές

Διαβάστε περισσότερα »
Εκδήλωση με θέμα ¨Ο Μηχανικός του μέλλοντος στην Ναυτιλίᨻ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση με θέμα ¨Ο Μηχανικός του μέλλοντος στην Ναυτιλίᨻ

Εκδήλωση με θέμα ¨Ο Μηχανικός του μέλλοντος στην Ναυτιλίᨻ       Το Σάββατο 23/10/2021 και ώρα 18.00, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ στην Κοζάνη (Μπουσίου & Εστίας

Διαβάστε περισσότερα »
Eordaialive.com: Πτολεμαΐδα - Στιγμιότυπα από την ομιλία του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργου Αδαμίδη - Πλάνα από την πορεία διαμαρτυρίας (βίντεο)
ΔΕΗ

Eordaialive.com: Πτολεμαΐδα – Στιγμιότυπα από την ομιλία του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργου Αδαμίδη – Πλάνα από την πορεία διαμαρτυρίας (βίντεο)

Eordaialive.com: Πτολεμαΐδα – Στιγμιότυπα από την ομιλία του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργου Αδαμίδη – Πλάνα από την πορεία διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης.      

Διαβάστε περισσότερα »
ΔΕΗ

Eordaialive.com: Τι είπε ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς στο σημερινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ( βίντεο)

Eordaialive.com: Τι είπε ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς στο σημερινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.    

Διαβάστε περισσότερα »
ΔΕΗ

Eordaialive.com: Πτολεμαΐδα : Αρκετός κόσμος στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ( πλανα- βίντεο)

Eordaialive.com: Πτολεμαΐδα : Αρκετός κόσμος στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ( πλανα- βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα »
Εκδήλωση-ομιλία με θέμα "Η συμμετοχή της Θράκης στην Επανάσταση του 1821". της Θρακικής Εστίας Εορδαίας (βίντεο-φωτο)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση-ομιλία με θέμα “Η συμμετοχή της Θράκης στην Επανάσταση του 1821”. της Θρακικής Εστίας Εορδαίας (βίντεο-φωτο)

Εκδήλωση-ομιλία με θέμα “Η συμμετοχή της Θράκης στην Επανάσταση του 1821” της Θρακικής Εστίας Εορδαίας την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 στο Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας. «Στο λέω για πολλοστή φορά. Που

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida