Ενεργειακή μετάβαση: Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα με κεφάλαια από την ΕΤΕπ

Ενεργειακή μετάβαση: Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα με κεφάλαια από την ΕΤΕπ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mε την ισχυρή βοήθεια της ΕΤΕπ αναμένεται να προχωρήσουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα για την ενεργειακή μετάβαση, όπως θα ανακοινωθεί στις σημερινές συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει η ηγεσία της ΕΤΕπ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το απόγευμα ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση στα γραφεία της ΔΕΗ, όπου θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες ενός πρωτοποριακού νέου πακέτου οικονομικής υποστήριξης.

Συνολικά η στήριξη της ΕΤΕπ και του ΕΤαΕ στην Ελλάδα, φέτος, θα φτάσει το 1,9 δισ. ευρώ για μια νέα στοχευμένη χρηματοδότηση με στόχο:

  • την υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία,
  • τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και
  • τη στοχευμένη υποστήριξη περιοχών που επηρεάζονται από την ενεργειακή μετάβαση.

Η υποστήριξη της ΕΤΕπ που θα ανακοινωθεί περιλαμβάνει 400 εκατ. ευρώ για τη νέα Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία θα διατεθεί με τη μορφή πακέτων χρηματοδότησης αντικτύπου για τη στήριξη των ΜΜΕ, της καινοτομίας και της κλιματικής δράσης, καθώς επίσης και της οικονομικής ανθεκτικότητας έναντι του COVID.

Σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρόεδρο της ΕΤΕπ

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer πρόκειται να προβεί σε διάφορες σημαντικές ανακοινώσεις με σκοπό να αναδείξει τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο μερών και να υπογραμμίσει τη δέσμευση της ΕΤΕπ να διασφαλίσει, ως βασικός εταίρος της χώρας, μακροπρόθεσμες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο Werner Hoyer θα αναφερθεί επίσης στις δράσεις του Ομίλου ΕΤΕπ για την υποστήριξη τόσο της οικονομικής ανθεκτικότητας όσο και της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα μέσω νέων έργων από κοινού με βασικούς εταίρους, επισημαίνοντας παράλληλα τον αντίκτυπο της δράσης του Ομίλου ΕΤΕπ και τον ισχυρή μελλοντική παρουσία στη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 το μερίδιο των χρηματοδοτήσεων για το κλίμα και το περιβάλλον αυξήθηκε στο 40% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ που ήταν 77 δισ. ευρώ, στηρίζοντας τον πράσινο μετασχηματισμό των οικονομιών της ΕΕ και προάγοντας τη μετεξέλιξη της ΕΤΕπ σε κλιματική τράπεζα.

Χορηγήσεις πάνω από 3,4 δισ. ευρώ

Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει στη ΔΕΗ και σε ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από 3,4 δισ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές στήριξαν την ανάπτυξη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων ελληνικών νησιών για τη βελτίωση της ηλεκτροδότησής τους, συνέβαλαν στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη δημιουργία νέων αιολικών πάρκων στη χώρα και επιτάχυναν τις επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης.

Στόχος του Ομίλου ΕΤΕπ είναι να φτάσει στο 50% της χρηματοδοτήσεις στην ενεργειακή μετάβαση και να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ για το κλίμα και το περιβάλλον έως το τέλος της δεκαετίας.

Τον Νοέμβριο 2020 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ ενέκρινε τον Χάρτη Πορείας της Κλιματικής Τράπεζας, ο οποίος καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΤΕπ θα επιτύχει αυτούς τους φιλόδοξους στόχους. Ο Χάρτης Πορείας προβλέπει τη σταδιακή παύση της χρηματοδότησης έργων με υψηλές εκπομπές, όπως οι επεκτάσεις αερολιμένων, και θέτει αυστηρά κριτήρια για τη χρηματοδότηση άλλων έργων, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, ενώ η Τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει τον τερματισμό της χρηματοδότησης έργων φυσικού αερίου που δεν διαθέτουν μηχανισμό μείωσης των εκπομπών.

Συναντήσεις με Σταϊκούρα και Σκρέκα την Πέμπτη

Την Πέμπτη (24 Ιουνίου) η αντιπροσωπεία της ΕΤΕπ θα πραγματοποιήσει επίσης συζητήσεις με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με σκοπό να ανακοινώσουν την πρώτη δράση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων στην Ελλάδα που συνδέεται με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID στον ιδιωτικό τομέα και την παροχή νέας χρηματοδότησης επιχειρήσεων.

Την ίδια ημέρα, η αντιπροσωπεία της ΕΤΕπ θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με σκοπό να παρουσιάσουν την υποστήριξη της ΕΤΕπ για την απαλλαγή από τον άνθρακα και την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και να υπογράψουν ένα νέο μνημόνιο-ορόσημο -το πρώτο στην Ευρώπη- το οποίο θα οριοθετεί την πολιτική ενεργειακού δανεισμού στο πλαίσιο της υποστήριξης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η επέκταση του εθνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα καλύψει την αναμενόμενη αυξημένη μελλοντική ζήτηση και θα επιτρέψει στους καταναλωτές ενέργειας σε όλη τη χώρα να επωφεληθούν από μεγαλύτερη αξιοπιστία στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Θα κατασκευαστούν νέες γραμμές διανομής μέσης και χαμηλής τάσης συνολικού μήκους άνω των 7.000 χιλιομέτρων, οι οποίες θα βελτιώσουν την απόδοση του δικτύου διανομής και θα αυξήσουν την αντοχή και την ευστάθειά του.

Βελτίωση των συνδέσεων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η αναβάθμιση του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της περαιτέρω διείσδυσης των αιολικών και φωτοβολταïκών πάρκων, αλλά και κάθε άλλης ανανεώσιμης πηγής ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.

Δείτε Επίσης

Λέμε όχι στην υποχρεωτικότητα της rapid απολιγνιτοποίησης ( γράφει η Ουρανία Στυλιάδου)
ΔΕΗ

Λέμε όχι στην υποχρεωτικότητα της rapid απολιγνιτοποίησης ( γράφει η Ουρανία Στυλιάδου)

Λέμε όχι στην υποχρεωτικότητα της rapid απολιγνιτοποίησης ( γράφει η Ουρανία Στυλιάδου)     Όπως έλεγε και η αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «μια καρδιά δεν αρκεί μονάχα

Διαβάστε περισσότερα »
ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Black Friday ώστε να αποτραπεί το Black μέλλον του τόπου, πνίγηκε στα χημικά
ΔΕΗ

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Black Friday ώστε να αποτραπεί το Black μέλλον του τόπου, πνίγηκε στα χημικά

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Black Friday ώστε να αποτραπεί το Black μέλλον του τόπου, πνίγηκε στα χημικά     Αντιλαμβάνονται όλοι την σπουδαιότητα της έλευσης του Πρωθυπουργού στην περιοχή μας τόσο από άποψη

Διαβάστε περισσότερα »
Πυρά Γιάννη Καραβασίλη προς τον Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα: Μα τόσο γλείψιμο στον ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!!!
ΔΕΗ

Κάλεσμα Γιάννη Καραβασίλη στην αυριανή (26/11) επίσκεψη του Πρωθυπουργού

Κάλεσμα Γιάννη Καραβασίλη στην αυριανή (26/11) επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αύριο Παρασκευή 11 το πρωί, να δώσουμε ΟΛΟΙ το δυναμικό, μαζικό και ειρηνικό παρών μας στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη

Διαβάστε περισσότερα »
Tα SOS της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές στην σύσκεψη κορυφής με Σκρέκα για την διαχείριση της κρίσης
ΔΕΗ

Tα SOS της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές στην σύσκεψη κορυφής με Σκρέκα για την διαχείριση της κρίσης

Tα SOS της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές στην σύσκεψη κορυφής με Σκρέκα για την διαχείριση της κρίσης Έντονος ο προβληματισμός αν οι λιγνιτικές θα αντέξουν το βάρος του τεστ επάρκειας

Διαβάστε περισσότερα »
Θέμα πρόσβασης ιδιωτών στην υδροηλεκτρική παραγωγή ανακινείται εκ νέου μετά την τάση επανόδου πελατών στη «δεσπόζουσα» ΔΕΗ
ΔΕΗ

Θέμα πρόσβασης ιδιωτών στην υδροηλεκτρική παραγωγή ανακινείται εκ νέου μετά την τάση επανόδου πελατών στη «δεσπόζουσα» ΔΕΗ

Θέμα πρόσβασης ιδιωτών στην υδροηλεκτρική παραγωγή ανακινείται εκ νέου μετά την τάση επανόδου πελατών στη «δεσπόζουσα» ΔΕΗ     Ως θρυαλλίδα που πυροδοτεί εξελίξεις δομικού χαρακτήρα στην αγορά ρεύματος, παρότι

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida