Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Εισήγηση του Γιάννη Καραβασίλη στην συνεδρίαση της ΠΕΔ Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021, με θέμα Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

4λ ανάγνωσης
Εισήγηση του Γιάννη Καραβασίλη στην συνεδρίαση της ΠΕΔ Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021, με θέμα Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Εισήγηση του Γιάννη Καραβασίλη στην συνεδρίαση της ΠΕΔ Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021, με θέμα Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Ευχαριστώ πρόεδρε που μου δίνεται την δυνατότητα να εισηγηθώ το συγκεκριμένο θέμα.
Θεωρώ ότι όλοι μας έχουμε την ευαισθησία γύρο από τα θέματα της Ενέργειας, αλλά και της ύπαρξης της δημόσιας επιχείρησης Ηλεκτρισμού, γιαυτό και σήμερα συζητάμε το μέλλον της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ εδώ και 71 χρόνια παρέχει με ασφάλεια φτηνό ρεύμα ενέργεια στους απλούς καταναλωτές και στις επιχειρήσεις της χώρας μας.
Σήμερα η ΔΕΗ κατέχει το 51% των μετοχών δηλαδή το 34%το υπερταμειο, το 17% το ΤΑΙΠΕΔ και το 49% οι Ιδιώτες.
Με απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού οδηγείται η ΔΕΗ στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της, με την πώληση των 17% των μετοχών που σήμερα είναι στο ΤΑΙΠΕΔ, με αποκλεισμό της δυνατότητας συμμετοχής του Δημοσίου, άμεση ιδιωτικοποίηση.
Η ΔΕΗ για την χώρα μας είναι επιχείρηση στρατηγικής σημασίας με Εθνικές και Κοινωνικές προεκτάσεις :
α. Παρέχει με ασφάλεια ηλεκτρική ενέργεια σε όλους τους καταναλωτές.
Β. Είναι ο ρυθμιστής των τιμών του ρεύματος στην αγορά ενέργειας.
γ. Παρέχει φτηνό ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες αγρότες Νησιά κτλ.
δ. Είναι το τελευταίο καταφύγιο βάση νόμου, δηλαδή όταν υπάρχει αδυναμία κάλυψης της χώρας με ενέργεια, η ΔΕΗ έχει την υποχρέωση να τροφοδοτεί με ασφάλεια ρεύμα στους καταναλωτές.
ε. Η χώρα μας για εθνικούς και κοινωνικούς λόγους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εξαρτημένη από αλλά κράτη και από άλλα καύσιμα, όπως φυσικό αέριο, πετρελαίο, ή αιολική και ηλιακή ενέργεια.
στ. Η ΔΕΗ και κατά το παρελθόν είχε οικονομικά προβλήματα, αλλά τα διαχειριστηκε με τον ευνοϊκό δανεισμό και επενδύσεις.
ζ. Η ΔΕΗ πρέπει και μπορεί να αντιμετωπίσει το επενδυτικό και οικονομικό της μέλλον με άνοιγμα σε άλλες αγορές ενέργειας κράτη, για να κρατηθεί στον ανταγωνισμό αφού με το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, μειώθηκε το μερίδιο της στην Ελλάδα μας.
Η πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την Βίαιη και αναίτια απολιγνιτοποιηση, θα φέρει πολλά δεινά στην χώρα μας και στην Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία. Ήδη τα πρώτα δείγματα είναι άκρως απογοητευτικά και καταστροφικά. Η αύξηση της τιμής του ρεύματος ήδη ξεκίνησε. Τα νοικοκυριά, οι αγρότες οι άνεργοι της περιοχής μας θα πληρώσουν αυτές τις επιλογές.
Άλλωστε αποδείχθηκε και στην πράξη τόσο κατά το παρελθόν όσο και το φετινό καλοκαίρι, ότι οι λιγνιτικές μονάδες κλήθηκαν να σώσουν την επάρκεια Ενέργειας και τροφοδοσία της χώρας, με ένταξη στο δυκτιο 7 λιγνιτικών μονάδων.
Εδώ και 10 ημέρες ζούμε μία άλλη μεγάλη ανατροπή στον τομέα της Ενέργειας και της οικονομίας, την αύξηση του φυσικού αερίου με αποτέλεσμα η κιλοβατώρα να είναι ακριβότερη της λιγνιτικής κατά 48 ευρώ περίπου σήμερα, ακόμα και με την επιβάρυνση των ρύπων οι λιγνιτικές μονάδες είναι φτηνότερες.
Φανταστείτε τι θα γίνει στην Ελλάδα εάν κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες παραγωγής(ενώ στην Γερμανία οι ανθρακικες μονάδες θα λειτουργούν έως και το 2038, σε άλλα κράτη έως το 2050 ), που είναι η βάση τροφοδοσίας οι οποίες θα αντικατασταθουν με του φυσικού αερίου.
Ήδη η Ένωση Επιμελητήριων Ελλάδος στην συνάντηση με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, πήρε σαφή θέση ενάντια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Θα ακολουθήσουν και άλλοι φορείς.
Με δεδομένο ότι υπάρχει Εθνική και Κοινωνική διάσταση.
Προτείνω :
1.Να συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ .
2.Να στείλουμε επιστολή ως ΠΕΔ στον πρωθυπουργό της χώρας Κ Μητσοτάκη και στους αρμόδιους υπουργούς για την διαφωνία μας στην πλήρη Ιδιωτικοποίηση διάλυση της ΔΕΗ και την Βίαιη και αναίτια απολιγνιτοποιηση.
Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *