Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

ΕΦΚΑ: Καταβολή όλων των συντάξεων σε 13 μήνες…

4λ ανάγνωσης
ΕΦΚΑ: Καταβολή όλων των συντάξεων σε 13 μήνες…

Στόχος του ΕΦΚΑ η κατάργηση της τεράστιας ουράς ώστε να εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς συντάξεις.

Την Πρωτοχρονιά του 2022 υπόσχεται τώρα να εκκαθαρίσει τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης το υπουργείο Εργασίας και να καταργήσει την τεράστια «ουρά» των αναμονών. Έτσι από την ψηφιακή σύνταξη ή την έκδοση αποφάσεων σε τρεις μήνες, πάμε σε υποσχέσεις αποτελέσματα σε 13 μήνες…

Κατά συνέπεια, ούτε η περίφημη «ψηφιακή σύνταξη» που εγκαινιάστηκε στις 23/7/20 φαίνεται να επιτάχυνε τις διαδικασίες. Πόσο μάλιστα όταν για την απόδοση της ρύθμισης δεν υπάρχουν στοιχεία, ενώ το μέτρο αφορά αποκλειστικά σε ασφαλισμένους ΟΓΑ που δεν έχουν χρόνο ασφάλισης σε άλλο ταμείο και σε συντάξεις χηρείας που δίνονται στον έμμεσο ασφαλισμένο, υπό την προϋπόθεση ότι ο άμεσα σφαλισμένος-δικαιούχος ελάμβανε ήδη σύνταξη…

Σύμφωνα με το σχέδιο «Άτλας», μια μετεξέλιξη του συστήματος «Ήλιος» που εκτός από το πλήθος των συνταξιούχων και το ύψος της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης τώρα θα καταγράφονται και οι αναμονές στην απόδοση των συντάξεων, τον Σεπτέμβριο του 2020 υπήρχαν 163.224 αιτήσεις σε αναμονή στον ΕΦΚΑ.

Ωστόσο ο συνολικός (πραγματικός) αριθμός των εν αναμονή συνταξιούχων είναι αισθητά μεγαλύτερος. Γιατί τα συγκεκριμένα στοιχεία:

1.Δεν αφορούν όλες τις ηλεκτρονικές αιτήσεις, αλλά μόνο όσες έχουν διασταυρωθεί με τις γραπτές αιτήσεις και τα δικαιολογητικά που, ακόλουθως και με το ταχυδρομείο, στέλνουν οι ασφαλισμένοι. Δεν πρόκειται δηλαδή για το σύνολο των αρχικών-ηλεκτρονίων ετησίων οι οποίες υπολογίζονται, κατά το ίδιο διάστημα, περισσότερες κατά περίπου 25.000.

2.Δεν καταγράφονται οι αιτήσεις για επικουρικές και εφάπαξ (σ.σ. παρά την ηλεκτρονική ενοποίηση όλων των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και του επικουρικού ΕΤΕΑΕΠ υπό τον μανδύα του e-ΕΦΚΑ). Για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ υπολογίζονται άλλες 160.000 αιτήσεις.

3.Μέχρι τέλους του έτους το υπουργείο Εργασίας, όπως σαφώς αναφέρεται στην ίδια την Έκθεση, περιμένει να υποβληθούν συνολικά 160.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης (164.230 αιτήσεις το 2019). Και καθώς έχουν κατατεθεί 116.508 αιτήσεις μέχρι 230/9/20 αναμένονται άλλες 43.500. Αλλά, από την άλλη, κάθε μήνα οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εξετάζουν μόλις 12.172 αιτήσεις, ήτοι μέχρι τέλους του χρόνου θα εκκαθαριστούν μόλις 36.500 αιτήσεις. Κατά συνέπεια, μέχρι τέλος του έτους θα προστεθούν άλλες 7.000 αιτήσεις. Ο κατάλογος της αναμονής θα μακρύνει άντι να περιοριστεί…

Το οφειλόμενο ποσό στους συνταξιούχους υπολογίζεται στην Έκθεση Άτλας στα 620 εκ. (καθαρά, μείον εισφορές υγείας και φόρους). Και αυτό σημειώνεται καθώς υπάρχει έλεγχος των δανειστών προς την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και αύξηση των χρεών προς τους… πιστωτές (τους συνταξιούχους εν προκειμένω). Ωστόσο το εκτιμώμενο ποσό είναι στατικό, αφορά την 30η Σεπτεμβρίου και όχι το διάστημα που θα αποδοθούν, τελικά, οι συντάξεις. Για παράδειγμα, σε όποιον έκανε αίτηση τον Αύγουστο του 2020 ο ΕΦΚΑ στις 30/9/20 του οφείλει απλά μια σύνταξη. Ωστόσο, εάν του αποδοθεί η οριστική σύνταξη τον Δεκέμβριο του 2021, τότε θα του οφείλει 16 μηνιάτικα, δηλαδή πάνω από 10.000 ευρώ (στα 770 € η μέση κύρια σύνταξη). Για να μην υπολογιστούν τα εφάπαξ και οι επικουρικές.

Πάντως, στους συνταξιούχους που λαμβάνουν πρώτη φορά σύνταξη καταβάλλονται, μέσα επίπεδα, περί τα 7.500 € αναδρομικά (καθυστερούμενα).

Βεβαίως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θέλει να εμφάνισε θετικά αποτελέσματα και προβάλει τον όντως θετικό αριθμό των 19.632 διεκπεραιωμένων αιτήσεων του περασμένου Σεπτεμβρίου, το καλύτερο ρεκόρ του ΕΦΚΑ. Αλλά αυτό το αποτέλεσμα αφενός είναι… χειρόγραφο, δεν εκκαθαρίζονται δηλαδή αυτοματοποιημένα οι συντάξεις με βάσει ένα μηχανογραφημένο ιστορικό κάθε ασφαλισμένου και το ύψος των συντάξιμων αποδοχών και αφετέρου κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει τους αγωνιούντες συνταξιούχους ότι θα συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός και το επόμενο διάστημα. Πόσο μάλιστα όταν είμαστε ήδη σε μια νέα καραντίνα και στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν προσέρχεται πάνω από το μισό προσωπικό.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *