Καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από την ίδια την επιχείρηση μέχρι και την συνταξιοδότηση τους, προβλέπει για τους 55άρηδες και πάνω, το “μοντέλο ΟΤΕ” που περιέγραψε χθες ο Κ.Χατζηδάκης για τις εθελουσίες στην ΔΕΗ.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι εργαζόμενοι απέχουν έως και 5 χρόνια από την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, η ΔΕΗ θα δεσμεύεται ότι εκτός από το μπόνους αποχώρησης, θα τους πληρώνει εκείνη το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Είναι η ίδια ακριβώς πρακτική που εφάρμοσε με επιτυχία ο ΟΤΕ, όχι μόνο την περίοδο 2012-2014, αλλά και πρόσφατα, δηλαδή να καταβάλει ως κίνητρο στους αποχωρούντες το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών, μέχρι εκείνοι να συνταξιοδοτηθούν.
Εχοντας κάνει κάποιους βασικούς υπολογισμούς, η ΔΕΗ έχει καταλήξει στην εκτίμηση ότι η πληρωμή των εισφορών για όσους απέχουν μια 5ετία από την σύνταξη, αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση, και το κόστος μάλιστα μπορεί να αποσβεστεί εντός διετίας, όπως είπε ο υπουργός. Συνολικά, ο σχεδιασμός προβλέπει τρεις κατηγορίες αποχωρήσεων :
- Εκείνους που ούτως ή άλλως πρόκειται να αποχωρήσουν τα επόμενα χρόνια λόγω συνταξιοδότησης. Μόνο φέτος ο αριθμός υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 1.000 άτομα.
- Τους 50άρηδες. Αυτοί θα μετακινηθούν είτε σε θυγατρικές για να καλύψουν ανάγκες, είτε σε άλλους φορείς του Δημοσίου. Τεχνίτης για παράδειγμα από το εργοστάσιο του Αμυνταίου που θα κλείσει μέσα στο 2020, θα μπορεί να μετακινηθεί στο Δήμο, στην Περιφέρεια ή σε άλλο φορέα της ευρύτερης περιοχής.
- Τους 55 ετών και άνω, δηλαδή όσους απέχουν ως 5 χρόνια από την σύνταξη. Εκτός από ένα λελογισμένο μπόνους αποχώρησης, θα πάρουν ως κίνητρο, και την καταβολή από την ΔΕΗ των εισφορών τους μέχρι την θεμελίωση συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος, όπως ακριβώς είχε κάνει ο ΟΤΕ.
Το κλειδί στα αλεπάλληλα και πετυχημένα προγράμματα εθελουσίας του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, της περιόδου 2012-2014, ήταν ότι δεσμεύθηκε να καταβάλει απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία, τις εκτιμώμενες συνολικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου για την αυτασφάλιση των εργαζομένων.
Κάπως έτσι, μόνο το 2012 αποχώρησαν από τον ΟΤΕ πάνω από 1.500 άτομα, στα οποία προστέθηκαν επιπλέον 1.827 το 2013, ήτοι το 21% του συνολικού του προσωπικού, εκείνη την εποχή.
Τα ακριβή κόστη για την ΔΕΗ, εξαρτώνται από τον αριθμό που θα αφορά η εθελούσια. Τα δεδομένα αυτά, μαζί με την νέα φιλοσοφία που θα διέπει όλο τον όμιλο, (Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και απελευθέρωση αμοιβών και για τον ΔΕΔΔΗΕ – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για ΔΕΗ και ΔΕΠΑ) πρόκειται να θέσει σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι προς το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, ο υπ. ΠΕΝ Κ.Χατζηδάκης κατά την μεταξύ τους συνάντηση. Είναι προφανές ότι για να περπατήσει, και χωρίς παρατράγουδα, ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ χρειάζεται την στήριξη του συνδικάτου.
Οι εθελούσιες έξοδοι είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη σχετίζεται με τη νεα πολιτική προσέλκυσης στελεχών, και τις προσλήψεις που θα γίνονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, δηλαδή με άρση της μονιμότητας, και προφανώς θα είναι πολύ λιγότερες σε αριθμό απ’ ότι οι συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις.
Θα γίνονται εκτός ΑΣΕΠ, αλλά με παρόμοια κριτήρια σαν αυτά του ανωτάτου συμβουλίου (επίπεδο εκπαίδευσης, πιστοποιημένες γνώσεις, οικογενειακή κατάσταση, κλπ), βάσει των οποίων και θα βγαίνει η τελική μοριοδότηση. Το ΑΣΕΠ θα ελέγχει τους πίνακες κατάταξης όταν αυτοί θα ανακοινώνονται, ωστόσο μέχρι εκείνη την στιγμή την διαδικασία θα την τρέχει η ΔΕΗ για να κερδίσει χρόνο. Ειδική Επιτροπή Αμοιβών και Προσλήψεων θα εισηγείται τις προσλήψεις, και το Δ.Σ. θα της εγκρίνει.
energypress.gr