Οι διατάξεις του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Μεγάλες αλλαγές έρχονται στην Παιδεία, οι οποίες εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Μεταξύ, άλλων, στις διατάξεις αναφέρεται η κατάργηση Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης, η εισαγωγή παλαιών αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων το σχολικό έτος 2019-20, ρυθμίσεις για τα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία .
Συγκεκριμένα, ρυθμίσεις για την κατάργηση των Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης (ΤΕΠ), την επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων Κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων, την εισαγωγή παλαιών αποφοίτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και θέματα που αφορούν στα πρότυπα – πειραματικά και τα μεταπτυχιακά.
Σύμφωνα με τις διατάξεις καταργείται ο διαχωρισμός σε «πράσινες» και «κόκκινες» σχολές στα Πανεπιστήμια ενώ κατά 10% θα υπολογίζεται ο βαθμός απολυτηρίου. Τον Απρίλιο θα ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων. Παράλληλα δίνεται διπλή επιλογή στους παλαιούς απόφοιτους για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια.
Όπως είχε ήδη πει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, καταργούνται τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης. Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρονται τα εξής:
– Οι μαθητές της Γ’ τάξης μετά τις εξετάσεις και αφού γνωστοποιηθούν οι βαθμοί, συμπληρώνουν μηχανογραφικό επιλέγοντας όσα Τμήματα επιθυμούν από το επιστημονικό τους πεδίο.
– Για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προσμετράται κατά 90% ο μέσος όρος των βαθμών στα 4 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, και κατά 10% ο βαθμός απολυτηρίου της Γ τάξης. Κατ’ εξαίρεση το επόμενο έτος (2020-2021) ο βαθμός απολυτηρίου δεν θα υπολογιστεί.
– Αν με τη βαθμολογία που έχει επιτύχει ο υποψήφιος μπορεί να εισαχθεί σε περισσότερες από μια σχολές ή τμήματα, εισάγεται σε εκείνο που έχει προσδιορίσει σε υψηλότερη θέση στο μηχανογραφικό.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ο αριθμός των εισακτέων θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση έως τα μέσα Απριλίου κάθε έτους, ύστερα από γνώμη των Τμημάτων
Επίσης, με υπουργικές αποφάσεις θα καθοριστούν μεταξύ άλλων:
– Ο χρόνος, ο τρόπος και ο τόπος υποβολής της αίτησης-δήλωσης
– Ο τρόπος υπολογισμού των μορίων
– Ο χρόνος, τρόπος και τόπος υποβολής του Μηχανογραφικού
– Τα Τμήματα και Σχολές με Ειδικά Μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες ή υγειονομικές εξετάσεις.
– Ο τρόπος, τόπος και χρόνος εξέτασης και βαθμολόγησης των προηγούμενων
– Οι συντελεστές βαρύτητας των Ειδικών Μαθημάτων
Οι απόφοιτοι παλαιότερων ετών, ειδικά για το επόμενο έτος, μπορούν να επιλέξουν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις είτε με τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για το σχολικό έτος 2019-2020, είτε με τους όρους, προϋποθέσεις και εξεταστέα ύλη που ίσχυαν το 2018-2019.Η επιλογή θα γίνει την περίοδο των αιτήσεων-δηλώσεων και όσοι προτιμήσουν τη δεύτερη επιλογή, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε ειδικό ποσοστό θέσεων, που θα καθοριστεί προσεχώς.
Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου υπάρχει διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους παλιούς αποφοίτους, ειδικά για το σχολικό έτος 2019-20, να επιλέξουν τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές, όπως κατατέθηκαν από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, προς ψήφιση, στη Βουλή. Τη δυνατότητα επιλογής θα έχουν οι υποψήφιοι κατά την περίοδο υποβολής αιτήσεων -δηλώσεων των υποψηφίων Γενικού Λυκείου.
Οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν το παλαιό σύστημα θα διεκδικήσουν ειδικό ποσοστό θέσεων. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αφορά τόσο τους αποφοίτους του σχολικού έτους 2018-19 όσο και τους αποφοίτους παλαιοτέρων σχολικών ετών.
Σε ότι αφορά στα Κολέγια, για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας, των πτυχίων των Κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων, όπως κατατέθηκαν από την υπουργό παιδείας Ν. Κεραμέως, προς ψήφιση, στη Βουλή:
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις καθορίζεται εκ νέου η διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας, των πτυχίων των Κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων και οι αρμοδιότητες του ΑΤΕΕΝ.
Παρέχεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ασκήσουν ενδικοφανή διοικητική προσφυγή κατά αποφάσεων του αρμοδίου για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας, για την οποία απαιτείται η καταβολή υπέρ του δημοσίου παραβόλου ύψους 50 ευρώ.
Επίσης καταργείται το μεταβατικό στάδιο λειτουργίας του ΣΑΕΠ και θεσπίζεται γραπτή δοκιμασία για τη χορήγηση επαγγελματικής ισοδυναμίας, η οποία διενεργείται σε κάθε εξεταστική περίοδο στο οικείο ΑΕΙ , κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
Στην περίπτωση λοιπόν που απαιτηθεί πρακτική άσκηση ή δοκιμασία, εντός τεσσάρων μηνών θα εκδίδεται από την αρμόδια αρχή η σχετική απόφαση που ορίζει όλες τις λεπτομέρειες και τη διαδικασία. Μετά το πέρας της πρακτικής άσκησης ή δοκιμασίας εκδίδεται η απόφαση αναγνώρισης εντός τριάντα ημερών από την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας ή της πρακτικής άσκησης.
Τι αλλάζει στα Μεταπτυχιακά
Παρέχεται η δυνατότητα αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του κάθε ΠΜΣ με απόφαση της Συνέλευσης , στο σύνολό του ή ανά κατηγορία δαπάνης.
Στις διατάξεις για τη λειτουργία των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών , όπως κατατέθηκαν από την υπουργό παιδείας Ν. Κεραμέως, προς ψήφιση, στη Βουλή, περιλαμβάνονται τα εξής:
α/ Παρέχεται η δυνατότητα αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του κάθε ΠΜΣ με απόφαση της Συνέλευσης , στο σύνολό του ή ανά κατηγορία δαπάνης, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.
β/ Καταργείται η παροχή μη αμειβόμενης διδασκαλίας , επιπλέον των νομίμων υποχρεώσεων μελών ΔΕΠ, ως προϋπόθεση αμοιβής αυτών για τη συμμετοχή τους σε ΠΜΣ καθώς και το υφιστάμενο ανώτατο όριο, σε μηνιαία βάση , της αμοιβής των μελών ΔΕΠ (ποσοστό 30% επί των τακτικών αποδοχών τους, κατά την κείμενη νομοθεσία).
γ/ Καταργούνται επίσης, οι υφιστάμενοι περιορισμοί σχετικά με την πρόσκληση επιστημόνων από την αλλοδαπή, ως επισκεπτών, για την κάλυψη ως εκπαιδευτικών αναγκών του ΠΜΣ.