Μέσα στο μήνα που διανύουμε θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το πρώτο αποτεφρωτήριο της χώρας, στη Ριτσώνα.
Για το θέμα της καύσης των νεκρών χρόνια υπήρχε αντιπαράθεση και δεν προχωρούσε, καθώς υπήρχαν έντονες αντιδράσεις της εκκλησίας. Ωστόσο πολλοί ήταν αυτοί που ήθελαν να αποφύγουν τη μακρά ψυχοφθόρα διαδικασία των κοιμητηρίων και κατέφευγαν στη Βουλγαρία για καύση των νεκρών τους με κόστη που έφταναν τα 5.000 ευρώ με τις μεταφορές, ενώ τελευταία το ποσό αυτό είχε κατεβεί κατά 40-50%.
Οι συνθήκες για τη δημιουργία και στην Ελλάδα αποτεφρωτηρίου ωρίμασαν και το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ριτσώνα της Εύβοιας, ήταν αυτό που τελικά πήρε την άδεια για να λειτουργήσει σε μερικές ημέρες.
Το «Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας» ΑΕ πήρε το καλοκαίρι τις κρίσιμες αδειοδοτήσεις και ξεκίνησε να ετοιμάζει το κτίριο το οποίο πλέον είναι έτοιμο και εκτιμάται ότι το κόστος καύσης θα είναι κατά πολύ χαμηλότερο και θα φτάνει τα 600 ευρώ. Οι εκτιμήσεις λένε ότι ως τώρα πάνω από 4.000 νεκροί κατέληγαν ετησίως στη Σόφια.
Υπολογίζεται ότι οι «πελάτες» του αποτεφρωτηρίου θα μπορούσαν να είναι έως και 10.000 χρόνο, δεδομένου ότι περίπου 120.000 άνθρωποι φεύγουν ετησίως. Αν κάτι τέτοιο γίνει θα υπάρξει σχεδόν άμεση απόσβεση του κόστους για την επιχείρηση, καθώς αυτό αγγίζει τα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Προς την κατεύθυνση αποτεφρωτηρίων βρίσκονται και οι Δήμοι πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα ταφής λόγω χώρου. Πιο κοντά στην υλοποίηση βρίσκεται ο Δήμος Πατρέων. Για την Αθήνα που είχε προσδιορίσει χώρο στον Ελαιώνα κινήθηκαν δικαστικά εναντίον των αποφάσεων και μπλόκαραν την εξέλιξη κάτοικοι της περιοχής.