Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη λύση δείχνει να είναι η πλέον πρόσφορη για να διασφαλιστούν τα 195 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ, χωρίς όμως να δημιουργηθεί ισόποση απώλεια στα δημόσια οικονομικά του 2019.
Απώλεια η οποία θα έπρεπε, σε περίπτωση που το ποσό καταβαλλόταν άμεσα, να αναπληρωθεί από κάποιο άλλο έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μην διαταραχθούν τα μεγέθη με τα οποία θα «κλείσει» η φετινή χρονιά.
Ενίσχυση εσόδων σε ορίζοντα 12-18 μηνών
Την ίδια στιγμή, η συγκεκριμένη «φόρμουλα» σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να εγγράψει ως έσοδα τα 195 εκατ. ευρώ στα εξαμηνιαία αποτελέσματά της, παρόλο που η είσπραξή τους θα γίνει τον επόμενο χρόνο.
Επομένως, η απόδοση του κονδυλίου θα εξακολουθήσει να περιλαμβάνεται στα μέτρα ύψους 800-900 εκατ. ευρώ, που χρειάζεται να δρομολογηθούν το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε στην έκθεσή του ορκωτού ελεγκτή στα εξαμηνιαία αποτελέσματα της εταιρείας, να υπάρχει πρόβλεψη θετικών ταμειακών ροών σε χρονικό ορίζοντα 12-18 μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης, γι’ αυτό τον σκοπό τα μέτρα θα πρέπει να επιφέρουν ενίσχυση των εσόδων της εταιρείας κατά 800-900 εκατ. ευρώ μέσα στον επόμενο ένα με ενάμιση χρόνο, και όχι από την πρώτη στιγμή που θα εφαρμοσθούν.
Μία προϋπόθεση που επομένως θα πληρούν και τα ΥΚΩ του 2011, αν οριστικοποιηθεί η καταβολή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.
Αναπροσαρμόζεται και δεν καταργείται η έκπτωση συνέπειας 10%
Από την άλλη πλευρά, στο «μέτωπο» της αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ, όλα δείχνουν πως στο «κάδρο» των απαιτούμενων παρεμβάσεων θα μπει και η έκπτωση συνέπειας 10%, καθώς οι ανατιμήσεις της ανταγωνιστικής χρέωσης δεν φαίνεται να επαρκούν για να συγκεντρωθούν τα 800-900 εκατομμύρια.
Έτσι, θεωρείται απαραίτητο να βρεθεί μία νέα «φόρμουλα» από τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία να συνεχίσει μεν να δίνει οικονομικό κίνητρο στους καταναλωτές για την εμπρόθεσμη εξόφληση των λογαριασμών, περιορίζοντας ωστόσο τη μείωση των εσόδων για την εταιρεία.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, το ετήσιο κόστος από την υφιστάμενη έκπτωση συνέπειας 10% κινείται στα 200 εκατ. ευρώ, το οποίο κρίνεται υψηλό για την ταμειακή «ασφυξία» στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ.
Ενδεικτικό είναι πως, αναφερόμενες στην αναθεώρηση της έκπτωσης συνέπειας, πηγές του ΥΠΕΝ επισημαίνουν πως το υπουργείο έχει στραμμένο το βλέμμα του στην 24η Σεπτεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που θα δημοσιευθεί η νέα έκθεση του ορκωτού ελεγκτή της ΔΕΗ, αφού αν η επιχείρηση δεν κριθεί βιώσιμη, ο ορκωτός θα απαιτήσει βίαια μέτρα.
Επομένως, όπως συμπληρώνουν οι κύκλοι του υπουργείου, εμπορική πολιτική που θα επιβραβεύει τους συνεπείς πάντοτε θα υπάρχει, αλλά αυτή θα προσδιοριστεί από την ίδια τη ΔΕΗ με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, και θα ανακοινωθεί από το Δ.Σ. της εταιρείας.
Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr
www.worldenergynews.gr