Σε μια δεξαμενή 2.000 εργαζομένων, όσους περίπου υπολόγιζε και το σχέδιο της McKinsey, που αφορά κυρίως σε υποστηρικτικό προσωπικό, και όχι σε τεχνίτες ή απασχολούμενους στην εμπορία, εκτιμούν πηγές της ΔΕΗ ότι θα πρέπει να εστιάσουν οι στοχευμένες εθελούσιες έξοδοι του σχεδίου Χατζηδάκη.
Εθελούσιες που θα εξιδεικευτούν από τον νέο μάνατζερ της ΔΕΗ στο business plan που αυτός θα κληθεί να εκπονήσει, οι οποίες “με το καλημέρα” θα έχουν ένα κόστος 30 εκατ ευρώ, λόγω της αποζημίωσης των 15.000 ευρώ που δικαιούνται όσοι αποχωρούν, και που χαρακτηρίζονται από τους γνωρίζοντες ως μια άσκηση λεπτής ισορροπίας.
Σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, οι εθελούσιες θα πρέπει να είναι “χειρουργικές”, και να γίνουν σε τομείς κυρίως υποστηρικτικούς, και όχι αιχμής, όπως τεχνίτες και εργαζόμενους στην εμπορία, προκειμένου να μην διαταράξουν την λειτουργία της επιχείρησης, φορτώνοντας της κι άλλα προβλήματα, στα όσα ήδη έχει.
Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν από μέσα την ΔΕΗ, σήμερα επί συνόλου 9.500 περίπου εργαζομένων, οι 6.000-6.500, δηλαδή το 65%-70% είναι τεχνικό προσωπικό. Από τα υπόλοιπα 3.000-3.500 άτομα, τα 800-900 απασχολούνται στην εμπορία, και περίπου 2.000 εργάζονται ως υποστηρικτικό προσωπικό. Στις υποστηρικτικές λειτουργίες θα πρέπει καταρχήν να εστιάσουν οι εθελουσίες, επιμένουν οι συνομιλητές μας, αποφεύγοντας σε πρώτη τουλάχιστον βάση να αγγίξουν το σκέλος της εμπορίας, και τους τεχνίτες, επικαλούμενοι και το γνωστό πρόβλημα της πολύ μικρής διασποράς ηλικιών.
Το πρόβλημα της διαδοχής
Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές μονάδες, που απασχολούν 10-15 εργαζόμενους 50 ετών και άνω, “κάτω” από τους οποίους, δεν υπάρχει άλλο, νεότερης ηλικίας προσωπικό. Το πρόβλημα ονομάζεται “απουσία διαδοχής”, και οφείλεται στο γεγονός ότι το προσωπικό της ΔΕΗ έχει πάψει να ανανεώνεται μαζικά με προσλήψεις, επομένως οι 30άρηδες, οι 35άρηδες, οι 40άρηδες και οι 45άρηδες είναι λίγοι. Πολλώ δε μάλλον εκείνοι που έχουν τέτοια τεχνογνωσία, ώστε να καλύψουν τα κενά των 50άρηδων, εφόσον υπάρξουν μαζικές αποχωρήσεις.
“Τούτο σημαίνει ότι αν για παράδειγμα από τα 10 άτομα που στελεχώνουν τον σταθμό ενός νησιού, αποχωρήσουν τα 5 επειδή εχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαίωματα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αυτός θα πάψει να λειτουργεί”, όπως λέει υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας.
Επειτα, ακόμη και αν κάποια στιγμή αποφασιστεί να γίνουν μαζικές προσλήψεις στη ΔΕΗ, και πάλι θα μεσολαβήσει ένα κρίσιμο διάστημα, προκειμένου οι καινούργιοι να αποκτήσουν την εμπειρία των παλαιότερων. Είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο, όπως λένε πηγές της ΔΕΗ, οι οποίες εθελούσιες πρέπει να είναι στοχευμένες και όχι τόσο μαζικές.
Στον αντίποδα βέβαια όλων των παραπάνω, υπάρχει το ερώτημα “πόσο ακριβώς προσωπικό χρειάζεται η ΔΕΗ προκειμένου να λειτουργήσει σε περιβάλλον ιδιωτικού τομέα”. Σύμφωνα με μια ερμηνεία, θα μπορούσε να τα καταφέρει και με 30% λιγότερο προσωπικό. Το είχαν παραδεχθεί οι ίδιοι οι διευθυντές των μονάδων της Μεγαλόπολης, όταν κατά την προσπάθεια μείωσης των κοστολογίων στη διάρκεια του πρώτου διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, είχαν πιεστεί να απαντήσουν με πόσο λιγότερο προσωπικό θα μπορούσαν αυτές να λειτουργήσουν, προκειμένου να καταστούν ελκυστικές για τους αυριανούς αγοραστές. Το νούμερο που είχαν δώσει οι ίδιοι οι μάνατζερς των μονάδων, μιλούσε για 700 άτομα επί συνόλου 1.000.
Τα κόστη
Ετερο ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ σε περίπτωση μαζικών προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, αφορά τα κόστη. Σήμερα όσοι αποχωρούν δικαιούνται την αποζημίωση των 15.000 ευρώ. Είναι προφανές όμως ότι αν ανακοινωθεί εθελούσια έξοδος, προκειμένου αυτή να είναι ελκυστική, η ΔΕΗ θα δώσει επιπλέον κίνητρα. Το 2018 για παράδειγμα, οι 200 περίπου εργαζόμενοι που έφυγαν από την επιχείρηση, εκτός από την αποζημίωση των 15.000 ευρώ, εισέπραξαν ως κίνητρο και μπόνους αποχώρησης, ύψους 5.000 ευρώ. Εαν εφαρμόζονταν κάτι παρόμοιο σε 2.000 άτομα, θα σήμαινε ένα κόστος γύρω στα 40 εκατ ευρώ.
Ανακλήσεις αιτημάτων συνταξιοδότησης
Πάντως, η είδηση ότι έρχεται πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στην ΔΕΗ, έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες ανακλήσεις αιτημάτων για συνταξιοδότηση. Σημειωτέον ότι στο πρώτο 7μηνο αποχώρησαν από την ΔΕΗ με πλήρη συνταξιοδότηση κάπου γύρω στα 700 άτομα, και η προβολή για ολόκληρη την χρονιά, μιλά για περίπου 1.000 άτομα.
Το μισθολογικό κόστος της ΔΕΗ διαμορφώθηκε πέρυσι στα 790 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ένα μέσο κόστος ανά εργαζόμενο γύρω στα 49.000 ευρώ, το οποίο είναι υψηλό, ακριβώς επειδή ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού υπερβαίνει τα 50 χρόνια, και αντίστοιχα διαμορφώνονται οι απολαβές του.