Παράλληλα με τον σχεδιασμό του για την εκλογική νίκη και ει δυνατόν την αυτοδυναμία της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έτοιμο -στο μεγαλύτερο μέρος του- το πλάνο για την επόμενη μέρα.
Τη δομή της κυβέρνησής του, εφόσον καταφέρει να εξασφαλίσει ισχυρή λαϊκή εντολή, τη λογική που θα διέπει το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και τα περισσότερα πρόσωπα που θα το απαρτίσουν, με στόχο τη «φυγή προς τα εμπρός».
Όπως έχει διαμηνύσει, το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησής του δεν θα αποτελεί αποτέλεσμα ισορροπιών, είτε γεωγραφικών, είτε εσωκομματικών «τάσεων», αλλά θα έχει τη φιλοσοφία μιας σφιχτής ομάδας εργασίας, η οποία θα κληθεί να εφαρμόσει μια ενιαία μεταρρυθμιστική στρατηγική.
Επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι να δημιουργήσει ένα ομοιογενές σύνολο, με πνεύμα συναντίληψης, με παρουσία εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και τεχνοκρατών, κυρίως σε θέσεις υφυπουργών. Το νέο σχήμα δεν θα έχει (με εξαίρεση ίσως μία θέση) αναπληρωτές υπουργούς, προκειμένου, σύμφωνα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, να υπάρχει καλύτερος συντονισμός ανά υπουργείο, καθώς οι υφυπουργοί θα αναφέρονται στον υπουργό και καθένας θα έχει απολύτως διακριτό χαρτοφυλάκιο και ρόλο.
O ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αναλάβει κάποιο υπουργείο, αφού επιθυμεί να έχει τον χρόνο να οργανώνει, να καθοδηγεί και να ελέγχει τους υπουργούς του.
Όσον αφορά στα ονόματα των προσώπων που θα στελεχώσουν το νέο σχήμα, εάν φυσικά σχηματίσει κυβέρνηση, κάποια από αυτά έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία.
Ξεχωριστό ρόλο στο νέο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να έχει μια ομάδα συμβούλων του πρωθυπουργού, ενώ αναβαθμισμένη θα είναι και η γενική γραμματεία συντονισμού του κυβερνητικού έργου, θέση-κλειδί που αναμένεται να έχει ο Άκης Σκέρτσος, πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ. Κομβικό ρόλο στο πρωθυπουργικό γραφείο θα έχει και ο εξ απορρήτων συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, Γρηγόρης Δημητριάδης.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα καταργηθεί και θα ενσωματωθεί στο νέο ισχυρό Υπουργείο για την ψηφιακή πολιτική, που θα υπάγεται στον πρωθυπουργό και για το οποίο ακούγεται το όνομα του Κυριάκου Πιερρακάκη, διευθυντή Ερευνών έως τώρα της διαΝΕΟσις.
Επενδύσεις και Υποδομές
Στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Οικονομικών είναι πιθανόν να καθίσει ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ σημαντική θέση θα έχει και ο διευθυντής του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας, με κάποιους να τον φέρουν ως αρμόδιο για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Σε παραγωγικό υπουργείο -μάλλον στο Ανάπτυξης, με αιχμή τις επενδύσεις- ενδέχεται να τοποθετηθεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ το όνομα του άλλου αντιπροέδρου, Κωστή Χατζηδάκη, ακούγεται για το υπουργείο Παιδείας, όπως και αυτό της Νίκης Κεραμέως.
Ένας ακόμα στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ίσως αναλάβει το διευρυμένο υπουργείο Εσωτερικών (δεν αποκλείεται ωστόσο να τοποθετηθεί σε νευραλγικό πόστο εντός του Μαξίμου), ο Νίκος Δένδιας συζητείται για το υπουργείο Εξωτερικών, ο Βασίλης Κικίλιας για το Πεντάγωνο, ο Γιάννης Βρούτσης για το υπουργείο Εργασίας, η Όλγα Κεφαλογιάννη για το Τουρισμού, ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα για το Υποδομών και ο Μακάριος Λαζαρίδης για υπουργείο που σχετίζεται είτε με τον Τύπο είτε με τα εθνικά μας θέματα.
Επίσης, στα ονόματα που ακούγονται προς υπουργοποίηση είναι αυτά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (ίσως στο Προστασίας του Πολίτη), των καθηγητών Άγγελου Συρίγου και Γιώργου Γεραπετρίτη (ενδέχεται να αναλάβει ρόλο εντός του Μαξίμου), του Γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, του Νίκου Παναγιωτόπουλου (στο Δικαιοσύνης), του Γιώργου Κουμουτσάκου, του Μάκη Βορίδη, της Μαριέττας Γιαννάκου, της Δόμνας Μιχαηλίδου (συμβούλου του κ. Μητσοτάκη), του τεχνοκράτη Ευθύμιου Βιδάλη(στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), του Βασίλη Οικονόμου και του Βασίλη Κοντοζαμάνη στο υπουργείο Υγείας.
Την παρακολούθηση εξάλλου της εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ θα αναλάβει ο Γιώργος Στεργίου, σημερινός Γραμματέας Προγράμματος του κόμματος.
Τέλος, για την προεδρία της Βουλής φημολογούνται τα ονόματα των Νικήτα Κακλαμάνη, Κώστα Τασούλα, Κώστα Τσιάρα και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Πηγή euro2day.gr