Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Η αγορά ζητά πολιτική αλλαγή (του Χάρη Κάτανα)

6λ ανάγνωσης
Δυτική Μακεδονία. Ένα μαγαζί «γωνία» που δεν ξέρει να προβάλει τα προϊόντα του. (του Χάρη Κάτανα)

Συνολικά 182.694 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ποσοστό 28,36%) έκλεισαν την περίοδο 2008 – 2016, σύμφωνα με την έκθεση του 2019 που παρουσίασε το Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ).

Σύμφωνα με την έκθεση οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν αντιμέτωπες με σημαντικά και δυσεπίλυτα προβλήματα, με τα κυριότερα από αυτά να είναι η υψηλή φορολογία, η έλλειψη ρευστότητας και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

 

Όσον αφορά το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως αναφέρεται, αυτή συντελέστηκε κυρίως μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, σχεδόν τα 2/3 (67,47%) της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής της δεκαετίας 2010- 2019, ύψους 173,6 δισ. ευρώ προήλθε από το σκέλος των φορολογικών εσόδων. “Έτσι, δημιουργήθηκε οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης και ανταγωνιστικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις” όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση. Κι αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια καθώς η αγορά στενάζει λόγω της υψηλής φορολογίας και την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αρκείται στο να εισπράττει συνεχώς (και μόνο) φόρους χωρίς κανένα απολύτως ουσιαστικό σχεδιασμό για να κινηθεί η αγορά και να υπάρξει μια πραγματική ανάπτυξη.

 

Όπως προκύπτει, η κύρια συνιστώσα της οικονομικής δραστηριότητας που έχει πληγεί περισσότερο είναι αυτή των επενδύσεων. “Αυτό είναι και ένα από πιο ανησυχητικά ευρήματα της έκθεσης, καθώς η απομείωση του κεφαλαίου της χώρας υπονομεύει τις μελλοντικές αναπτυξιακές της προοπτικές ενώ η ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας είναι ένας από τους πιο δύσκολους στόχους σε μία οικονομία” όπως υπογραμμίζεται.

 

Αντιλαμβάνεται ο καθένας και κυρίως αντιλαμβανόμαστε όλοι οι άνθρωποι της αγοράς ότι χωρίς επενδύσεις και μόνο με συνεχή και αβάσταχτη φορολογία δεν μπορεί να κινηθεί τίποτα, δεν γίνεται να υπάρξει ανάκαμψη, δεν μπορεί να έχουμε ανάπτυξη.

 

Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς κι εδώ χρειάζεται μια γενναία απόφαση που θα δώσει τη λύση. Μια απόφαση που είναι πλέον στα χέρια του κόσμου, στα χέρια των ανθρώπων της αγοράς αλλά και όλων των φορολογουμένων, των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών, των ανέργων που αναζητούν εργασία, των νέων που προβληματίζονται για το αύριο. Όλων αυτών που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με την πορεία της αγοράς και με την αλυσιδωτή θετική επίδραση που μπορεί να φέρει η ανακαμψη της.

 

Η αγορά χρειάζεται πολιτική αλλαγή αλλά και η αγορά ζητά μια γενναία πολιτική αλλαγή.

Αυτή την απαραίτητη πολιτική αλλαγή εγγυάται η Νέα Δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα παρουσιάσει την γενναία και καινοτόμο πρότασή του, η οποία βασίζεται στη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, στην προσέλκυση ενός σαρωτικού κύματος επενδύσεων, στη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, το οποίο αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες, χωρίς κανέναν αποκλεισμό.

 

Μια πρόταση που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

 

-Φόρο στις επιχειρήσεις στο 20%, από 29% σήμερα.

 

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

 

-Αύξηση του ορίου υπαγωγής ΦΠΑ στις €25.000, από €10.000 σήμερα.

 

-Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% σήμερα.

 

-Καθιέρωση νέας, προοδευτικής, φορολογικής κλίμακας με ανώτατο φορολογικό συντελεστή πολύ χαμηλότερο από τον σημερινό που φτάνει το 55% (45% + 10% εισφορά αλληλεγγύης), με σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

 

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης στο 15%, από 20% σήμερα, σταδιακά στο βάθος της τετραετίας.

 

-Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Ειδικά για το τουριστικό πακέτο (κατάλυμα και εστίαση) στόχος είναι να πέσει στο 11%, με άμεση προτεραιότητα την ενιαία αντιμετώπιση με μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% (όπως ισχύει στα ξενοδοχεία), από 24% σήμερα.

 

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μας δίνουν μια αληθινή και ρεαλιστική ελπίδα για το αύριο. Μας δίνουν τη λύση στο πρόβλημα και επιτέλους μας δίνουν την απάντηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες προόδου και ευημερίας για όλους, μέσα από τη δική μας προσπάθεια κι έχοντας δίπλα μας ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό.

 

Οι παλιές ιδεολογικές διαφορές έχουν ξεθωριάσει. Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές είναι σήμερα ανάμεσα στην αναπτυξιακή πρόταση που θα έχει άμεσο αποτέλεσμα -απο τη μια πλευρά- και στη δημαγωγία, στο ψέμα, το εθνικό ξεπούλημα, από την άλλη. Η Νέα Δημοκρατία είναι με την πρώτη πλευρά. Κι επιπλέον είναι ένα κόμμα ανοιχτό σε όλους αυτούς που θέλουν και πρέπει να βάλουν πλάτη για να τελειώνουμε οριστικά με την κρίση. Την οικονομική κρίση, την κοινωνική κρίση, των κρίση των αξιών μας ώς Έλληνες.

 

Για αυτό και πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις σε ένα κοινό όραμα. Η αγορά ζητά πολιτική αλλαγή, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνουν την απάντηση.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *