Το ποσό θα δωθεί για τις ΥΚΩ του 2011, ενώ μόλις τον περασμένο μήνα το δημόσιο προχώρησε σε μία ακόμη ένεση ρευστότητας καταβάλλοντας στη ΔΕΗ περί τα 500 εκατ. ευρώ ως προπληρωμή ρεύματος
Ως σανίδα σωτηρίας για τη ρευστότητα της ΔΕΗ που έχει πιάσει κόκκινο εμφανίζονται οι… ξεχασμένες ΥΚΩ του 2011.
Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 681,7 εκατ. ευρώ που δεν μπήκε στην εκκαθάριση του λογαριασμού ΥΚΩ που επέβαλαν οι θεσμοί, αφού αυτή περιορίστηκε στην περίοδο 2012 – 2016.
Η ΔΕΗ ωστόσο που ποτέ δεν σταμάτησε να διεκδικεί τα ΥΚΩ του 2011, τα οποία είχαν εγκριθεί με απόφαση της ΡΑΕ (1526/2011) αυτή τη φορά φαίνεται ότι δεν θα χρειαστεί πιέσεις για να τα διεκδικήσει.
Το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει έχει επικοινωνηθεί στους συναρμόδιους υπουργούς που αναζητούν εδώ και καιρό τρόπους για να ενισχύσουν τη ρευστότητά της και να μην αφήσουν σε κάθε περίπτωση την επιχείρηση να σκάσει στα χέρια τους.
Έτσι, οι ξεχασμένες ΥΚΩ του 2011 θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πολύ καλή ένεση ρευστότητας, σε μια στιγμή που η ΔΕΗ την έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε αφού τον Μάιο θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο αξίας 350 εκατ. ευρώ.
Μόλις τον περασμένο μήνα εξάλλου το δημόσιο προχώρησε σε μία ακόμη ένεση ρευστότητας καταβάλλοντας στη ΔΕΗ περί τα 500 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην προπληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για το 2019.
Αποτροπή αύξησης στα τιμολόγια
Το σενάριο που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται είναι η καταβολή ενός ποσού της τάξης των 250 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να μην υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.
Με τον ίδιο τρόπο το 2017 καλύφθηκαν από τον προϋπολογισμό ΥΚΩ της περιόδου 2012 – 2016 συνολικού ποσού 476 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 359,7 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στα ταμεία της ΔΕΗ.
Η καταβολή των ΥΚΩ του 2011 πάντως μπορεί να διασώσει για κάποιους μήνες ακόμη την ομαλή λειτουργία της ΔΕΗ, αυτή όμως δεν μπορεί να διασφαλισθεί μεσομακροπρόθεσμα εάν η επιχείρηση δεν καταφέρει να βελτιώσει την εισπραξιμότητά της και να περιορίσει τις ανεξόφλητες οφειλές που εξακολουθούν να κινούνται στο αστρονομικό ποσό των άνω των 2,7 εκατ. ευρώ και κυρίως δεν περάσει στα τιμολόγια μέρος του αυξημένου κόστους παραγωγής.
Με τα προβλήματα ρευστότητας εξάλλου συνδέεται και η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να περιορίσει κατά 5% την έκπτωση προπληρωμής στους συνεπείς πελάτες της.
www.worldenergynews.gr