Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο μηχανισμός των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ασχέτως των μεταβολών στο θεσμικό πλαίσιο και των εργαλείων που θα αποκτήσουν άμεσα τα πιστωτικά ιδρύματα το προσεχές διάστημα: α. από τη μεταβολή του νόμου για την ιδιωτική πτώχευση, β. από την υιοθέτηση μιας ολιστικής πρότασης για τα «κόκκινα» δάνεια μέσα από τις προτάσεις του ΤΧΣ και της ΤτΕ.
Χθες, το μοντέλο της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάστηκε στην Κομισιόν, ενώ πραγματοποιήθηκε προχθές η παρουσίασή του στο Supervisory Board του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).
Ωστόσο, η έγκριση και των δύο σχεδίων από ΤτΕ – ΤΧΣ και της λειτουργικότητάς τους αναμένεται από την DG Comp. Την παρουσίαση αυτή θα πρέπει να πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διαπιστωθεί η στάση της αρχής σε θέματα κρατικής ενίσχυσης.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η υλοποίηση τόσο του σχεδίου της ΤτΕ όσο και του αντίστοιχου του ΤΧΣ απαιτούν ένα ικανό χρονικό διάστημα.
Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες -κυρίως κάποιες από αυτές- χρειάζονται άμεσα κεφάλαια και στη λογική αυτή προετοιμάζονται.
Η λογική παραχώρησης της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων έναντι κεφαλαίων μολονότι επιχειρείται από κάποιες τράπεζες δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, σημειώνουν έγκυροι κύκλοι που σχετίζονται με funds. Ο λόγος των δυσκολιών είναι διότι η διαχείριση προβλέπει στόχους που έχει συμφωνήσει η εκάστοτε τράπεζα με τον SSM και οι οποίοι πρέπει να τηρηθούν, δυσκολεύοντας τελικώς το διαχειριστικό εγχείρημα για τα funds που θεωρούν πως η επένδυση έχει υψηλό ρίσκο.
Από την άλλη πλευρά, τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένουν την κατάληξη του θεσμικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για την πτώχευση των ιδιωτών προκειμένου να ξεκινήσουν να διαχειρίζονται και τα στεγαστικά χαρτοφυλάκια.
Το σχέδιο της ΤτΕ σε συνδυασμό με το σχέδιο του ΤΧΣ, αλλά και τις πρωτοβουλίες των τραπεζών, μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα για το δύσκολο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων θεωρείται ένα σημαντικό βήμα προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.
Μια εικόνα για την εξέλιξη της διαδικασίας έδωσε προχθές ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, σημειώνοντας πως αν δεν βρεθεί λύση για τα «κόκκινα» δάνεια, οι τράπεζες θα χρειαστούν μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση που θα κληθούν να την πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Έτσι η εκτίμηση είναι πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχείρησε να διαμηνύσει ένα αυστηρότερο πλαίσιο από το υπάρχον του νόμου Κατσέλη.
Πολιτική κόντρα
«Η Ν.Δ. συνεχίζει σταθερά στον δρόμο του ψεύδους και της ανευθυνότητας. Ποτέ δεν υπήρξε δήλωση από την πλευρά του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης για νέα ανακεφαλαιοποίηση, αρκεί κάποιος να διαβάσει τα πρακτικά τη Βουλής», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μετά τα σχόλια της Ν.Δ. για τις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Γιάννη Δραγασάκη.
Αντίθετα, αναφέρει η ανακοίνωση, «τονίστηκε η σημασία που έχει η μείωση των κόκκινων δανείων και ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι χρειάζεται για να λύσει το πρόβλημα και ν’ απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από το βάρος που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
«Αντί η Ν.Δ. να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, που μέσα σε 2 χρόνια φόρτωσε στους φορολογούμενους 33,8 δισ. ευρώ για την 1η (2012-13) και τη 2η (2014) ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κουνά και το δάκτυλο».
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ως απάντηση στη δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μαστρογεωργίου, ο οποίος σημείωνε: «Η κυβέρνηση Τσίπρα, που διέλυσε τις τράπεζες και τις οδήγησε σε μια αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση το 2015, ανακάλυψε ξαφνικά, διά του αντιπροέδρου της, ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι μπορεί να χρειαστεί να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη για να τις στηρίξουν».
.naftemporiki.gr