ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
Το Erenköy βρίσκεται πολύ κοντά στην ακτή του Μαρμαρά , στις δυτικές πλαγιές των βουνών.Στην είσοδο του Ελλήσποντου , κοντά στην αρχαία πόλη της Τροίας.
Είναι 20 χιλιόμετρα νότια από το Τσανάκκαλε και περίπου 10 χιλιόμετρα, βορειοανατολικά της αρχαίας Τροίας .
Από το ψηλότερο σημείο του χωριού, μπορούμε να δούμε την αρχαία πόλη της Τροίας , τα Δαρδανέλια , τις πόλεις Λάμψακο και Καλλίπολη , τα βόρεια του νησιού του Αιγαίου και το βουνό Άθως.
Το Erenköy ή Renkioi χτίστηκε αμφιθεατρικά, σε μια καταπράσινη περιοχή γεμάτη δρύες και πεύκα, ψηλά σε λόφο. Το χωριό είχε ένα υγιές κλίμα, με βαρύ χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι.
ΕΛΛΗΝΕΣ 1922
Το 1905, το Erenköy ήταν μια πόλη με πληθυσμό, 5500 Ελλήνων όλοι χριστιανοί.
Η μόνη γλώσσα που χρησιμοποιήτο ήταν η Ελληνική γλώσσα και πιο συγκεκριμένα ένα τοπικό ιδίωμα, όπως αυτό που χρησιμοποιείται στο νησί Μυτιλήνη.
Υπάρχουν ακόμη και σήμερα 50-60 παλία Ελληνικά σπίτια, που οι τοπικές αρχές προσπαθούν να τα αναπαλαιώσουν
ΤΟ ΟΝΟΜΑ
Ο Ελληνικός οικισμός, στις αρχές του 20ού αιώνα λεγόταν Ερένκοοι.
Στην αρχαιότητα, η περιοχή ήταν γνωστή ως Ofrinio . αργότερα, ήταν γνωστό ως Renkioi , το οποίο μετατράπηκε αργότερα σε Erenköy.
Μόλις 1 χιλιόμετρο μακριά από την αρχαία πόλη του Ορφινίου και 1.5 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, το Renkioi μεταφράζεται από την τουρκική γλώσσα ως χωριό ερείπια
Οφρύνιον
Οφρύνιο οφείλεται στην “παρ’ οφρύν οικησίν του”. Υπήρχε στις αρχές του αιώνα μας
Ερένκιοϊ,
Το Οφρύνιο, στην τούρκικη Ερένκιοϊ,
Ερένκιοϊ σημαίνει χωριό των ερειπίων, από τις τούρκικες λέξεις oren +ι köy = ερείπια + χωρίο, βρισκόταν δέκα χιλιόμετρα ΒΑ της αρχαίας Τροίας.
και Ιt Gilmez (Ιτ Γκιλμέζ )
Η ονομασία Ιτ Γκιλμές = απρόσιτη περιοχή – έτσι την ονομάζει ο William Martin Leake, στο “Journal of a Tour in Asia Minor”, Λονδίνο 1824.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Στην αρχαιότητα, το Όφρυνιον ήταν διάσημο, ως ο τόπος του τάφου του Έκτορα της Τροίας.
Η πόλη εγκαταλείφθηκε, κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο.
Έξω από το χωριό, ο Σάρκη ήταν ο πρώτος ταφικός τόπος του Αχιλλέα και του Πατρόκλου , μεταφέρθηκε, αργότερα, στο Λεύκα , ένα νησί της Μαύρης Θάλασσας.
Στο Erenköy καποιο διαστημα Ιntepe αργότερα και μέχρι σήμερα Erenköy, έχει φιλοξενήσει πολλές φυλές, σε όλη την διάρκεια της κατοίκησής του.
Η ιστορία του Erenköy χρονολογείται από το 2700 π.Χ.
Το πρώτο γνωστό όνομα είναι το Orfion.
Είναι ένα κεντρικός οικισμος, που συνδέεταν με την αρχαία πόλη της Τροίας.
Είναι ένα σημαντικό μέρος, επειδή είναι εγκατεστημένο σε γόνιμο έδαφος.
Ο Έκτορας, ο οποίος πέθανε στον Τρωικό πόλεμο, είναι θαμμένος εδώ, στο Ορφείο.
Με την ήττα της Τροίας, ο Όρφει(ι)ον αρχίζει να παρακμάζει. και σταδιακά, να εξαφανίζεται στα βάθη της ιστορίας.
ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Το Οφρύνιο υπαγόταν εκκλησιαστικώς, από το 1912, στη Μητρόπολη Δαρδανελλίων και Λαμψάκου, με έδρα το Τσανάκκαλε, όταν αυτή αποσπάσθηκε από την μητρόπολη Κυζίκου.
Είχε πέντε χιλιάδες κατοίκους, όλους Έλληνες, που μιλούσαν το γλωσσικό ιδίωμα των βορείων ιδιωμάτων,
Είχε δύο εκκλησίες, του Αγίου Γεωργίου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και δέκα τρία εξωκκλήσια,
1. Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ,
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είχε σταυροειδή μορφή, χωρίς θόλο. Το καμπαναριό, το οποίο καταστράφηκε, στα γεγονότα του 1914, χτίστηκε από πέτρες γλυπτών. Στην εκκλησία κρατήθηκε μια παλιά εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Ακόμη, και οι κάτοικοι της Τουρκίας πίστευαν στη θαυματουργή δύναμη που είχε η εικόνα, γι ‘αυτό έφερναν πολλά τάματα από ασήμι και χρυσό .
Η εκκλησία έκοβε, ακόμη και τα δικά της νομίσματα , τα οποία από τη μια πλευρά είχαν την άποψη του Αγίου και από την άλλη, την επιγραφή ” Άγιος Γεώργιος του Οφρίνου
2. Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου
Τον Καθεδρικό ναό και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου , που λειτουργούσε, μόνο στις 15 Αυγούστου. Κάθε χρόνο, στις 23 Απριλίου , πραγματοποιούνταν μεγάλη γιορτή, με την παρουσία Μητροπολίτη και πολλών πιστών από το Τσανακάλε, Μαδύτο, Ίμβρο και Τενέδο.
3.Εκτός από το Ερενκιοι, υπήρχαν κάποιες σημαντικές μέρη ,για όπως ήταν η μικρή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και η ιερή πηγή .Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΞ ΟΦΡΥΝΙΟΥ
Το Οφρύνιο ανάδειξε ένα Άγιο, τον Άγιο ένδοξο νεομάρτυρα Θεόδωρον, τον εξ Οφρυνίου των Δαρδανελλίων.
Ένα νέο παλικάρι, το οποίο μαρτύρησε στις 2 Αυγούστου 1690, στα Δαρδανέλια, αρνούμενος να γίνει μουσουλμάνος, όπως του ζήτησε ο Τούρκος αφέντης του, με πολλές υποσχέσεις. Φυλακίσθηκε, βασανίσθηκε και θανατώθηκε, την παραπάνω ημερομηνία.
Η εικόνα του νεομάρτυρος, που φυλάσσεται στον ναό, φιλοτεχνήθηκε από αγιορείτη αγιογράφο και την έφερε στο Οφρύνιο, περί τα τέλη της δεκαετίας του.
Ο νεομάρτυρας Θεόδωρος γεννήθηκε στο Ερένκιοι. Ανατράφηκε δε από ευσεβείς γονείς, τον Γεώργιο και την Κυριακή.
Σε νεαρή ηλικία πήγε στην πόλη Τσανάκ Καλέ (Δαρδανέλια), όπου έμαθε και εξασκούσε την τέχνη επεξεργασίας σουσαμιού. Αν και ήταν μόλις 20 χρονών, ο Θεός τον είχε προικίσει με πλούσια αρετή.
Αυτό, όμως, το πρόσεξε και κάποιος πλούσιος Τούρκος της πόλης, που θέλησε να τον εξισλαμίσει και να τον κάνει γαμπρό του και κληρονόμο του.
Γι’ αυτό και χρησιμοποίησε πολλά δόλια μέσα. Αλλά ο Θεόδωρος απέρριψε όλες τις προτάσεις του.
Τότε, ο Τούρκος τον συκοφάντησε στον κριτή της πόλης, ότι δήθεν ο Θεόδωρος – μετά από μια αρρώστια του – είπε ότι θα γίνει μωαμεθανός, αν γίνει υγιής.
Ο Κριτής ρώτησε τον Θεόδωρο, αν αληθεύουν όλα αυτά. Τότε ο μάρτυρας απάντησε: «Εγώ είμαι χριστιανός απ’ τους γονείς μου και χριστιανός θέλω να πεθάνω. Τον Ιησού μου δεν αρνούμαι και τη μιαρή θρησκεία σας απεχθάνομαι». Α
μέσως τότε τον άρπαξαν και υπέστη πολλά και φρικτά βασανιστήρια. Τελικά, στις 2 Αυγούστου 1690 μ.Χ. .
Το 1922 μ.Χ., φεύγοντας από τις πατρικές εστίες ο αείμνηστος ιερέας Πατήρ Κωνσταντίνος Οικονόμου, με μερικούς πατριώτες μετέφεραν την Αγία Κάρα στη Νίκαια και φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Οσίας Ξένης.
ΜΑΧΑΛΑΔΕΣ
Στο κέντρο του χωριού ήταν
1. ο Άγιος Γεώργιος Μακάλας (γειτονιά), με την κεντρική πλατεία του χωριού και την αγορά .
2. Στην ακτή ήταν το Akamatra maxalas, ενώ από την άλλη πλευρά ήταν
3. το konaki maxalas , με το όνομά του, να προέρχεται από το κυβερνητικό σπίτι (τουρκάκι) του Τούρκου κυβερνήτη.
Τα σπίτια χτίστηκαν το ένα δίπλα στο άλλο, κατασκευασμένα από πέτρες και τα περισσότερα από αυτά, με 2 ορόφους.
Είχαν πλακόστρωτη αυλή, αποθήκη και μικρά εργοστάσια , έτσι ώστε να μπορούν να φτιάξουν το αγαπημένο τους ούζο. Οι βεράντες των σπιτιών ήταν διακοσμημένες με γλάστρες.
ΠΑΙΔΕΙΑ
Το Ελληνικότατο χωριό, Οφρύνιο είχε 2 σχολειά, ένα αρρεναγωγειο και ενα παρθεναγωγείο
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Οι κάτοικοι του ασχολούνταν με την καλλιέργεια βελανιδιών που χρησίμευαν, μετά την ξήρανση τους, ως χρωστικές ύλες, αμπελιών και ελαιοδένδρων, ασχολούνταν, επίσης, με την ταπητουργία, την κτηνοτροφία κ.λπ.
Στην πόλη, όπου η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού έχουν έρθει στο προσκήνιο, από το παρελθόν, μέχρι σήμερα, οι μαύρες μουριές, τα σύκα, η δρυς, το ρόδι και η ελιά είναι επίσης σημαντικές πηγές εισοδήματος.
Στο Οφρύνιο λειτουργούσαν δύο αλευρόμυλοι, αλλά και νερόμυλοι και ανεμόμυλοι, καθώς και τέσσερις επαγγελματικές ενώσεις (αδελφάτα των βιοτεχνών και οικοδόμων, των γεωργών, των αγωγιατών).
ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ
Τον Μάρτιο του 1914 όλοι σχεδόν οι κάτοικοι των χωρίων αυτών, αλλά και αυτοί των γειτονικών εγκατέλειψαν τις πατρογονικές εστίες.
Οι κάτοικοι του Οφρυνίου εγκατέλειψαν το χωριό τους, και τον Σεπτέμβριο του 1918, για να επανέλθουν, δυνάμει της ανακωχής του Μούδρου, στις 30 Οκτωβρίου 1918, το θέρος του 1920.
Οι πληροφορίες ,λέγουν ότι επέστρεψαν οι μισοί από τους κατοίκους.
Οι άλλοι ή μετανάστευσαν στην Αμερική, όπου ήσαν εγκαταστημένοι, ήδη από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αι. ή παρέμειναν στην Ελλάδα.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μετά την εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης, οι κάτοικοι του Οφρυνίου εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, την Λαμία, την Κύμη, την Καλαμάτα, την Τρίπολη, το Άργος, την Χαλκίδα, την Κρήτη, την Κεφαλονία, το Αγρίνιο κ.λπ.
Οι περισσότεροι όμως συγκεντρώθηκαν στην Ασπροβάλτα, τα Κάτω Λακκοβίκια (σήμερα Οφρύνιο) και στην Νίκαια του Πειραιά. Είχαν στο μεταξύ καταφύγει, προηγουμένως, στην Ίμβρο.
OΦΡΙΝΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το Οφρύνιο είναι χωριό του Δήμου Παγγαίου, της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 758 κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρων, στους πρόποδες του Παγγαίου, περίπου 3 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, στο δυτικό άκρο του νομού Καβάλας
ΤΟ ΟΦΡΙΝΙΟΝ ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΩΝ ΣΗΜΕΡΑ
Το Intepe είναι υπο-περιφέρεια της κεντρικής περιοχής ( Çanakkale ), της επαρχίας Çanakkale της Τουρκίας . Βρίσκεται στην περιοχή Dardanelles , βόρεια της πόλης Çanakkale. Η πόλη Erenköy , η οποία βρίσκεται στην υποπεριφέρεια, κάποτε μετονομάστηκε σε Intepe, μεταξύ 1947 και 2010, αλλά άλλαξε το όνομά της στο Erenköy μετά από δημοψήφισμα. Τ
α σύνορα και η οργάνωση της υποπεριφέρειας ορίστηκαν το 2010. Σήμερα, έχει πληθυσμό 7.746 από το 2011 .