Αν και ένα από τα κρίσιμα στοιχεία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών των διεκδικητών των λιγνιτικών μονάδων είναι το εργασιακό κόστος και η έκβαση των πακέτων εθελουσίας εξόδου και μετακίνησης προσωπικού προς τον όμιλο της ΔΕΗ, εντούτοις οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής ακόμη δεν έχουν προετοιμαστεί.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Energypress, παρά το ότι η διοίκηση της εταιρίας έχει κάνει γνωστό ότι οι αιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους θα υποβληθούν μέχρι τις 10 Ιανουαρίου τα κείμενα της πρόσκλησης δεν έχουν δημοσιευτεί. Το γεγονός αυτό ενισχύει τις πληροφορίες που κυκλοφορούν πως ο διαγωνισμός θα πάει πιο πίσω από την ημερομηνία της 7ης Ιανουαρίου που έχει συμφωνηθεί για την κατάθεση των δεσμευτικών προτάσεων. Κι αυτό καθώς οι επενδυτές, φέρονται να θέλουν να γνωρίζουν την έκβαση των προγραμμάτων της αποχώρησης ώστε να διαμορφώσουν αναλόγως τα προσφερόμενα τιμήματά τους.
Από την άλλη πλευρά όμως, συνεργάτες του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη διαμηνύουν ότι το χρονοδιάγραμμα της τελευταίας φάσης θα τηρηθεί όπως έχει ανακοινωθεί. Δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου η κατάθεση των δεσμευτικών προτάσεων, στις 10 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η υποβολή των βελτιωμένων προσφορών και στις 11 του μηνός θα αξιολογηθούν οι προτάσεις.
Οι επενδυτές είναι ενήμεροι, όπως αναφέρουν στελέχη τους μόνο για το προαναφερόμενο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ και δεν έχουν καμία ενημέρωση για το ενδεχόμενο παράτασης του διαγωνισμού.
Ως προς την «ταμπακέρα», δηλαδή το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου και των μετακινήσεων υπενθυμίζεται ότιστους λιγνιτικούς σταθμούς της Μεγαλόπολης εργάζονται σήμερα 1.017 άτομα και της Μελίτης 231. Οι επενδυτές επιθυμούν την παραμονή στις μονάδες μόλις 600 εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνουν 120 στη Μελίτη και 480 στη Μεγαλόπολη. Συνδικαλιστές θεωρούν δύσκολο το να επιτευχθεί αυτή η μείωση του προσωπικού.
Το πρόγραμμα θα αφορά ακόμη και όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, παρέχοντάς τους εκτός από την αποζημίωση των 15.000 ευρώ, και επιπλέον μπόνους 5.000 ευρώ.
energypress.gr