Συντάξεις: Γιατί είναι τυχεροί όσοι έχουν έστω ένα ένσημο πριν το 1993

Περιεχόμενο

Πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων στο ΙΚΑ που έχουν έστω και ένα ένσημο πριν από το 1993, παίρνουν σύνταξη πλήρη ή μειωμένη, από 60 ετών, μετά τα νέα όρια ηλικίας που ισχύουν από τον Αύγουστο του 2015.

Το «κλειδί» για την έξοδο είναι να συμπληρώσουν με εργασία, ανεργία ή εξαγορές χρόνου ασφάλισης, ένα συγκεκριμένο αριθμό ημερών μέχρι το 2012. Τα ένσημα ως το 2012 τους κατοχυρώνουν με όρια ηλικίας που ξεκινούν από τα 56,5 για τις μητέρες ή τα 59,5 και 60,2 ετών για όσους έχουν έως το 2012, με αναγνωρίσεις χρόνου ασφάλισης, τις 10.500 ημέρες εργασίας.

Αν όμως ο απαιτούμενος αριθμός ημερών δεν συμπληρώνεται έως το 2012, αλλά από 1/1/2013, τότε χάνεται η κατοχύρωση και το όριο ηλικίας πηγαίνει αυτόματα στα 62 για μειωμένη και στα 67 για πλήρη ή στα 62 με πλήρη αλλά με 12.000 ημέρες εργασίας. Η «παγίδα» αυτή αποφεύγεται μόνο με αναγνώριση χρόνου.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0

Κοινοποίηση σε

Facebook
X

Στείλτε μας το παράπονο, την παρατήρηση, την καταγγελία, το σχόλιο, το αίτημα, την φωτογραφία σας και βοηθήστε να κάνουμε την, πόλη, την κοινωνία και τον τόπο μας ένα καλύτερο μέρος για εμάς και τα παιδιά μας. Στείλτε μήνυμα στο info@eordaialive.com ή πάρτε μας τηλέφωνο στο 6981893715 (Viber) Μην το σκέφτεσαι, η γνώμη και η γνώση σου ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ !