Στόχος των αλλαγών στο Ε3 η καλύτερη καταγραφή των εσόδων και των δαπανών των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων.
Έρχονται αλλαγές υπέρ των φορολογουμένων στις διαδικασίες έκδοσης αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας, για να διευκολυνθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων-Αυξήθηκε από τα 3 στα 5 έτη η περίοδος αναδρομής των τροποποιητικών δηλώσεων που υποβάλλονται για επιστροφές φόρων.
Την ριζική αναμόρφωση του φορολογικού εντύπου Ε3 που υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Εφορία, μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, πάνω από 1,5 εκατομμύριο επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες προανήγγειλε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής. Στο νέο Ε3, το οποίο θα δοθεί στους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και των αυτοαπασχολουμένων για να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους, θα δίδεται έμφαση στην ακριβέστερη αποτύπωση των διαφόρων κατηγοριών εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, ώστε να καταστεί δυνατή η καταγραφή των μέσων όρων δαπανών ανά κατηγορία δραστηριότητας και οι φορολογικοί έλεγχοι να εστιάζουν σε εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από τον μέσο όρο.
Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, στο 9ο Τax Forum, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ειδικότερα ότι βρίσκεται στην τελική του φάση ο ανασχεδιασμός του εντύπου Ε3, στο οποίο όλες οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες δηλώνουν κάθε χρόνο αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για τις δραστηριότητές τους, προκειμένου να προσδιοριστούν τα φορολογητέα καθαρά εισοδήματά τους. Το σχέδιο του νέου εντύπου θα δοθεί για παρατηρήσεις στους επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς φορείς. Βασικά χαρακτηριστικά του νέου σχεδιασμού του εντύπου Ε3 είναι:
α) Η συγχώνευση των πινάκων με τα δεδομένα για τα απλογραφικά και τα διπλογραφικά βιβλία.
β) Η έμφαση στην αποτύπωση των κατηγοριών εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων και των λοιπών υπόχρεων υποβολής του εντύπου, ώστε η Φορολογική Διοίκηση να γνωρίζει τους μέσους όρους δαπανών ανά κατηγορία επιχειρηματικής και επαγγελματικής δραστηριότητας και οι φορολογικοί έλεγχοι να εστιάζουν σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από το μέσο όρο και να δίνεται η ευκαιρία στον φορολογούμενο να αποδεικνύει ότι οι δαπάνες του είναι πραγματικές.
Ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. τόνισε εξάλλου ότι:
1) Βρίσκεται στο τελικό στάδιο ο σχεδιασμός των αλλαγών και στο νομοθετικό πλαίσιο για το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, προκειμένου, όπως ανέφερε, να αντιμετωπιστούν οι «υπερβολές», που δυσκολεύουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις αλλαγές που θα επέλθουν θα είναι η κατάργηση της υποχρέωσης των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο τα οποία είναι ρυθμισμένα να βάζουν υποθήκη σε ένα ή περισσότερα ακίνητα που κατέχουν όταν θέλουν να μεταβιβάσουν κάποια ακίνητα στα παιδιά τους. Επιπλέον, αναμένεται να αυξηθεί ο χρόνος ισχύος του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από τους 2 στους 3 ή 4 μήνες για όσους δεν έχουν οφειλές στο Δημόσιο και από τον 1 στους 2 ή 3 μήνες για όσους έχουν μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οφειλές ρυθμισμένες.
2) Από το τέλος του 2017 οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος TAXISnet, για τις επιστροφές φόρων που ενδεχομένως να δικαιούνται, ενώ από το επόμενο έτος θα μπορούν να πληρώνουν φόρους μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, μέσα από την ιστοσελίδα του ΤΑΧΙSnet, χρησιμοποιώντας ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, οπότε θα αποφεύγουν τις τραπεζικές επιβαρύνσεις.
3) Υπεγράφη εγκύκλιος με την οποία ο χρόνος αναδρομής των ανακλητικών/τροποποιητικών δηλώσεων και του δικαιώματος επιστροφής φόρων, αυξάνεται από την 3ετία στην 5ετία και εναρμονίζεται με τη σχετική – παγιωμένη πλέον -νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Επιπλέον, ο κ. Πιτσιλής, αναφέρθηκε στην προώθηση συνεργασίας που δρομολογείται για να μπει φρένο στο διασυνοριακό αρμπιτράζ, ενώ αναφερόμενος στα Paradise Papers, τόνισε ότι καταδεικνύουν την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος. «Θα παρακολουθήσουμε το θέμα στενά συμμετέχοντας άλλωστε στην ειδική ομάδα του ΟΟΣΑ», υπογράμμισε.
Γενικότερα δε ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι στόχος της ΑΑΔΕ είναι η διευκόλυνση των ιδιωτών και επιχειρήσεων, η αποτελεσματικότερη λειτουργία των μηχανισμών είσπραξης των δημοσίων εσόδων, αλλά και η αντιμετώπιση διαδικασιών που επηρεάζουν επενδυτικές αποφάσεις, φρενάρουν την έλευση επενδύσεων και αποθαρρύνουν τους πολίτες να εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.