Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

ΕΔΟΕΑΠ: Λύση ή αδιέξοδο; – Το σχέδιο διάσωσης του Ταμείου

3λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης ΕΔΟΕΑΠ: Λύση ή αδιέξοδο; - Το σχέδιο διάσωσης του Ταμείου

Λύση δι’… αλληλογραφίας προσπαθεί να βρει το υπουργείο Εργασίας για τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).

Εδώ και περίπου μία εβδομάδα είναι αλλεπάλληλες οι επαφές μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με τους θεσμούς, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις και να προχωρήσει το σχέδιο νόμου που έχει ετοιμαστεί και αλλάζει τον τρόπο χρηματοδότησης του Ταμείου. Η κατάσταση του ΕΔΟΕΑΠ κρίνεται ως απολύτως «οριακή», γεγονός που σημαίνει ότι αν δεν εξευρεθεί άμεσα λύση και παραμείνει το αδιέξοδο, τότε είναι αμφίβολη η βιωσιμότητα του ταμείου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις παροχές υγείας, επικούρησης και εφάπαξ για 18.000 έμμεσα και άμεσα ασφαλισμένους.

Για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί σήμερα, στη μία το μεσημέρι, νέα συνάντηση υπό την παρουσία της υπουργού Εργασίας, κ. Έφης Αχτσιόγλου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων τόσο από την πλευρά των εργαζομένων, όσο και από την πλευρά των εργοδοτών.

Έως τώρα, αυτό που φαίνεται ότι πέτυχε η ελληνική πλευρά, ήταν να εξηγήσει στους θεσμούς γιατί θα πρέπει οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, περιοδικά, διαδίκτυο) να έχουν ξεχωριστό Ταμείο. Επισημάνθηκε ότι ο ΕΔΟΕΑΠ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης και ως τέτοιο όλα τα χρόνια της λειτουργίας του δεν έχει λάβει «ούτε ευρώ» κρατικής χρηματοδότησης. Όμως οριστική αποδοχή της λύσης δεν έχει υπάρξει, ενώ και η πλευρά των εργοδοτών διατηρεί τις επιφυλάξεις της.

Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για τη διάσωση του Ταμείου, έχει τις εξής παραμέτρους:
-Ο ΕΔΟΕΑΠ θα παραμείνει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου υποχρεωτικής ασφάλισης, ενώ θα υπάρξει αλλαγή του καταστατικού λειτουργίας, καθώς έχει συζητηθεί η συμμετοχή και εκπροσώπων των εργοδοτών στο Διοικητικό Συμβούλιο.

– Όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ, από την πρώτη μέρα ανάληψης εργασίας. Αφορά σε δημοσιογράφους και τεχνικούς, σε όλα τα ΜΜΕ πανελλαδικά (διαδίκτυο, ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες, περιοδικά).

– Θα δημιουργηθεί πόρος επί των εσόδων όλων των μέσων ενημέρωσης που λειτουργούν στη χώρα της τάξης του 2% ή 4% με ανοικτό το ενδεχόμενο αναδρομικής ισχύος από 1ης Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

– Η εργοδοτική εισφορά θα φτάσει στο 8% και η εργατική εισφορά θα διπλασιαστεί φτάνοντας στο 6% από 3% που είναι σήμερα, ενώ από τους συνταξιούχους θα καταβάλλεται εισφορά μόνο για την επικουρική σύνταξη.

– Διατηρούνται οι ευνοϊκές διατάξεις για τους ανέργους.

– Θα υπάρξει κρατική χρηματοδότηση, όπως προβλέπεται για όλα τα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης.

– Η αγορά υπηρεσιών υγείας θα γίνεται όπως και στον ΕΟΠΥΥ, άρα θα ισχύουν ανάλογες εκπτώσεις, όπου προβλέπεται.

– Τα οφειλόμενα, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, θα εισπράττονται εφεξής μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

www.dikaiologitika.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο