Συνεργασία με Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης
Ένα νέο, εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην αντλησιοταμίευση εγκαινίασε πρόσφατα ο Όμιλος ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας τις σύγχρονες ανάγκες σε ΑΠΕ, καθώς και τις προκλήσεις στην αποθήκευση και διαχείριση ενέργειας. Με τίτλο «Αντλησιοταμίευση και Υδροηλεκτρική ενέργεια», τοπρόγραμμα σχεδιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Όμιλο ΔΕΗ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και προσφέρεται σε 40 Μηχανικούς.
Το διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα «Αντλησιοταμίευση και Υδροηλεκτρική ενέργεια» απευθύνεται στις περισσότερες ειδικότητες Μηχανικών, μεταξύ των οποίων Υδραυλικοί, Πολιτικοί, Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι, καθώς και Μηχανικοί Περιβάλλοντος, Γεωτεχνικοί κ.α. Τα μαθήματα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο με διακεκριμένους καθηγητές από το ΠανεπιστήμιοΔυτ. Μακεδονίας (ΠΔΜ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο(ΕΜΠ), την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Παν. Θεσσαλονίκης, καθώς και στελέχη μεγάλων μελετητικών Οίκων του εξωτερικού.
Οι συμμετέχοντες θα εξειδικευτούν στον σχεδιασμό, τηνοικονομοτεχνική ανάλυση και την υλοποίηση έργων αντλησιοταμίευσης και υδροηλεκτρικής παραγωγής του ΟμίλουΔΕΗ και θα μπορούν να απασχοληθούν σε αντίστοιχα έργα του Ομίλου ή άλλων οργανισμών, στην Ελλάδα και διεθνώς.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αντλησιοταμίευση και Υδροηλεκτρική ενέργεια» ΔΕΗ περιλαμβάνει διαλέξεις και workshops, συνολικής διάρκειας 150 ωρών. Τα μαθήματα διεξάγονται κυρίως μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, ενώπεριλαμβάνονται και επισκέψεις σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς,αντλητικές μονάδες του Ομίλου ΔΕΗ και εργαστήρια του ΠΔΜ. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 8 μήνες και οιαπόφοιτοι θα αποκτήσουν πιστοποιητικό επιτυχούς κατάρτισης.
Όμιλος ΔΕΗ: 1,8GW επιπλέον ισχύς από ευέλικτες μονάδες έως το 2027
Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο 2025-2027, ο Όμιλος ΔΕΗ θα επενδύσει σημαντικά σε έργα ευέλικτης παραγωγής ενέργειας με στόχο να προσθέσει μέχρι το 2027 εγκατεστημένη ισχύ 1,8GW. Οι ευέλικτες μονάδες, μεταξύ των οποίων οι μονάδες αποθήκευσης και η αντλησιοταμίευση, αντιμετωπίζουν τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ.
Οι μονάδες αποθήκευσης έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν την περίσσεια ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ και να τη διοχετεύουν ετεροχρονισμένα στο δίκτυο, με βάση τη ζήτηση και τις ανάγκες του συστήματος. Ταυτόχρονα,προσφέρουν σημαντικές ενεργειακές υπηρεσίες, ενισχύουν την ανθεκτικότητα του συστήματος και την ασφάλεια του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στη μείωσητου συνολικού κόστους.
Η αντλησιοταμίευση είναι μία μονάδα αποθήκευσης πράσινηςενέργειας, μακράς διαρκείας, με ισχυρή τεχνολογική ωριμότητα και εφαρμογές σε παγκόσμια κλίμακα. Ένα τυπικό σύστημααντλησιοταμίευσης περιλαμβάνει δύο διασυνδεδεμένους ταμιευτήρες νερού με υψομετρική διαφορά και αντιστρέψιμεςυδροηλεκτρικές μηχανές. Η περίσσεια ηλεκτρική ενέργεια, αξιοποιείται για να αντληθεί το νερό από τον κάτω ταμιευτήρα και να διοχετευθεί στον άνω, λειτουργώντας ως αποθήκη ενέργειας. Όταν η ζήτηση αυξάνεται, το νερό διοχετεύεται από τον άνω ταμιευτήρα στον κάτω και, μέσω των υδροστροβίλων,παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.