Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Ρόλο πρωταγωνιστή διεκδικεί η ΔΕΗ και στην αντλησιοταμίευση – Τα έξι νέα έργα που βάζει μπρός η επιχείρηση (& στην Π.Ε Κοζάνης)

2λ ανάγνωσης
Ρόλο πρωταγωνιστή διεκδικεί η ΔΕΗ και στην αντλησιοταμίευση - Τα έξι νέα έργα που βάζει μπρός η επιχείρηση

Έμπρακτο ενδιαφέρον για έργα αντλησιοταμίευσης διατηρεί η ΔΕΗ, όπως προκύπτει από την οικονομική της έκθεση για το α’ εξάμηνο του 2024. Άλλωστε, το νέο ΕΣΕΚ αναμένεται να θέσει την αποθήκευση ενέργειας σε πρωταγωνιστικό ρόλο και η ΔΕΗ ως ο μεγαλύτερος καθετοποιημένος παίκτης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Αναλυτικότερα, τονίζεται στο κείμενο ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στην διαδικασία διερεύνησης και ωρίμανσης, για την κατασκευή έργων αντλησιοταμίευσης – παραγωγής και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας (PHS) σε επιλεγμένες θέσεις εντός της Ελληνικής Επικράτειας, για τα οποία έργα έλαβε αδειοδότηση από την ΡΑΑΕΥ και είναι τα εξής:

1. Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 148 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 148 MW στη θέση «Ορυχείο Καρδιάς» της Δημοτικής Ενότητας Δημητρίου Υψηλάντη του Δήμου Κοζάνης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Απόφαση ΡΑΕ 122/202/24.10.2023)(ΑΔ-05319).

2. Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 183 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 181 MW στη θέση «Ορυχείο Μεγαλόπολης» της Δημοτικής Ενότητας Μεγαλόπολης του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Απόφαση ΡΑΑΕΥ 1234.2023/24.10.2023)(ΑΔ-05319).

3. Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 475 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 448 MW στη θέση «ταμιευτήρας ΥΗΣ Σφηκιάς (Μπράβας)» της Δημοτικής Ενότητας Βέροιας του Δήμου Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Απόφαση ΡΑΑΕΥ 1236.2023/24.10.2023)(ΑΔ-05321).

4. Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 227 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 221 MW στη θέση «Ορυχείο Νοτίου Πεδίου» της Δημοτικής Ενότητας Ελλησπόντου του Δήμου Κοζάνης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε αντικατάσταση (για τεχνοοικονομικούς λόγους) του σχεδιαζόμενου έργου Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 156 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 150 MW στη θέση «Ορυχείο Μαυροπηγής» της Δημοτικής Ενότητας Πτολεμαΐδας του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Απόφαση ΡΑΑΕΥ 1237.2023/24.10.2023)(ΑΔ-05322).

Επιπλέον η ΔΕΗ βρίσκεται στην διαδικασία διερεύνησης και ωρίμανσης, για την κατασκευή έργων προσθήκης άντλησης (αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας) στους υφιστάμενους Υδροηλεκτρικούς σταθμούς Πουρναρίου και Καστρακίου.

energypress.gr
Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
1 Σχόλιο
  • ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΛΗΣΙΟΤΑΜΙΕΥΣΗ:
    Η λειτουργία της αντλησιοταμίευσης απαιτεί δύο δεξαμενές με διαφορά υψομέτρου, δηλαδή γεωμορφολογικό ανάγλυφο που η χώρα μας διαθέτει εν αφθονία. Όταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας στο σύστημα, η ενέργεια αυτή χρησιμοποιείται για να αντλήσει νερό από τον «κάτω» προς τον «άνω» ταμιευτήρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *